Başörtüsünü engelleyen profesöre hapis cezası

Ege Üniversitesi'nde Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, başörtülü bir öğrencisini engellediği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Başörtüsünü engelleyen profesöre hapis cezası
Başörtüsünü engelleyen profesöre hapis cezası
GİRİŞ 13.09.2012 17:54 GÜNCELLEME 14.09.2012 08:38
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Ege Üniversitesi'nde öğrenim gören başörtülü bir öğrencinin, ''okula girmesini engellediği'' öne sürülen Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, öğrencinin eğitim öğrenim hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Pekünlü'nün, Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, ''fakültenin matematik bölümü öğrencilerinden F.N.G'nin, başörtülü olması nedeniyle okula girmesini engelleyerek eğitim öğrenim hakkını ihlal ettiği'' iddiasıyla açılan davada karar duruşması yapıldı.

İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü ile davacı F.N.G. ve tarafların avukatları katıldı. CHP İzmir milletvekilleri Birgül Güler Ayman ve Mustafa Moroğlu da duruşmayı takip etti.

Müşteki F.N.G'nin avukatlarından Turan Tutumlu, duruşmada, sanığın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğunu iddia ederek, Prof. Dr. Pekünlü'nün cezalandırılmasını istendi.

Bir diğer müşteki avukatı Hasan Erdoğan da sanığın müvekkillerinin eğitim ve öğretim hakkını engellediğini ve bu yönde bir pişmanlığının söz konusu olmadığının görüldüğünü savunarak, cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Murat Ülkü ise son savunmasında anayasa ve AİHM kararları doğrultusunda, türbanlı olarak derse girilmesinin yasak olduğunu öne sürdü.

Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nden mahkemeye gönderilen yazıda da bu konuda hukuksal bir değişiklik olmadığının belirtildiğini savunan Ülkü, ''Müvekkilim, sadece türbanla üniversiteye derse giren öğrencileri tutanak ile tespit etmiştir. Bu bir suç değildir. Hiç bir öğrencinin eğitim hakkını engellememiştir. Beraatini talep ediyorum'' dedi.

Mahkeme hakimi, tarafların iddia ve savunmalarını dinlemesinin ardından sanık Prof. Dr. Pekünlü'nün F.N.G'nin eğitim öğretim hakkını hukuka aykırı olarak engellediğine hükmetti.

Sanığın, Türk Ceza Kanunu'nda eğitim öğrenim hakkının engellenmesi eylemini düzenleyen 112. Maddesi'nin 1. fıkrasında yer alan, ''Öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olunması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur'' düzenlemesi gereğince 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren hakim, cezayı sanığın duruşmalardaki iyi halini göz önüne alarak 2 yıl 1 ay hapse indirdi.

Hakim, sanığa verilen cezanın ertelenmesine ve paraya çevrilmesine yer olmadığına hükmederek, temyiz yolu açık olarak duruşmayı bitirdi.

Sanık avukatı Murat Ülkü, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğrencisi F.N.G, fakülte astronomi bölümü öğretim üyelerinden Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü tarafından fakülte binasına başörtülü olarak girişinin engellendiği ve cep telefonuyla fotoğrafının çekildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve Pekünlü hakkında ''Eğitim öğretim hakkını engellenmek'' suçundan dava açılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 34
  • muharrem yağlı 11 yıl önce Şikayet Et
    yerinde bir ceza. seda hanım şevkat tokadı degil inş. uyarı olur. zaten kadınlarımız kızlarımız çok ezildiği bir zamanda yaşıyoruz.birde hala başörtülerini bahane edip eğitiminden özgürlüğünden mahrum etmek , doğru olan özgür yaşamak istediğimiz ülkemizde başkalarının görüşlerine ve dini inanışlarına yer vermek ve saygı duymak. bence bu yorumu okuyan varsa lütfen herkez kendi cevrensinde bilinçli bir şekilde kendini düzeltmeli.
    Cevapla
  • Seda Seda 11 yıl önce Şikayet Et
    biraz saygı... başı açık kadınlarımız kızlarımız kadar başörtülü kadın ve kızlarımızında bu ülkede özgürce dolaşabilmeleri gerekmektedir.sürekli onları aşağılamaya çalışan zihniyete karşı bu ceza şefkat tokadı olmuş.umarım emsal teşkil eder...
    Cevapla
  • DÜRÜST MÜSÜN ? 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi türban halkın dini mi oldu.... halil soba kelimelerini özenli seç
    Cevapla
  • DÜRÜST MÜSÜN ? 11 yıl önce Şikayet Et
    bana adaletten bahsetmeyin.... okula girmeye çalıştığı için..... çoookk joplanan öğrenci gördüm ben.. tutanakla değil.. jopla biber gazıyla.... hepsi hakkında suç duyurusunda bulunsamm ... adalet var ya eminim hepsi ceza alır.. kesin canım....
    Cevapla
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    yerli din düşmanı varken. dünyanın hiç bir ülkesinde halkının diniyle kavgalı vatandaşı olmaz sanırım.insan bir dine inanmayabilir hatta dinsiz olablir,istediği dini seçebilir ama başkasının dini inancına ve yaşantısına karışamaz.laiklik te budur zaten. ama ülkemizde atatürk çülük,laiklik,chp lilik adı altında islama ve inananlarına 80 yıldır saldırılıyor.aydın olmanın yolunun islama saldırmaktan geçtiğini sanıyorlar.ülkemizde bu kadar yerli düşman varken halkın huzurunu bozmak için,kaos çıkarmak için,ekonominin kötüye gitmesi inin,iç savaş çıkarmak için,ülkeyi bölmek için,dışarıdan düşman aramaya gerek yok,milyonlarca yerli düşman var zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de 8 kritik maç! Düğüm çözülüyor | CANLI
İsrail medyasında Türk ambargosu analizi: Bizi çok zor günler bekliyor