Sevan Nişanyan'a Ermeni yazardan sert tepki

Ermeni yazar Etyen Mahçupyan, blogunda, Peygamber Efendimiz'e ağır hakaretler eden filmi ifade özgürlüğü olarak değerlendiren Sevan Nişanyan'a büyük tepki gösterdi.

Sevan Nişanyan'a Ermeni yazardan sert tepki
Sevan Nişanyan'a Ermeni yazardan sert tepki
GİRİŞ 03.10.2012 11:32 GÜNCELLEME 03.10.2012 11:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Eski Taraf Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan'ın blogunda, Peygamber Efendimiz'e ağır hakaretler eden filmi ifade özgürlüğü olarak değerlendirmesi tepkilere neden oldu. Gazeteci-Yazar Etyen Mahçupyan, Nişanyan'ın tavrının eleştiri sınırlarını aştığını söyledi. Türkiye'nin tek ermeni köyü unvanını taşıyan Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun da herkesin dinlere saygılı olması gerektiğini vurguladı. Kartun, "İfade özgürlüğü dinlere hakaret etmek değildir." dedi.

Yazar Sevan Nişanyan'ın Peygamber Efendimiz'e hakaret içen filmi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirip, aşağılayıcı ifadeler kullanması büyük tepkiyle karşılandı. Nişanyan'ın özür dilemek yerine sosyal medya üzerinden hakaretlerine devam etmesi, nefret suçu işlediği yönünde değerlendirildi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Etyen Mahçupyan, Nişanyan'ın yazısının ifade özgürlüğü kapsamına giremeyeceğini söyledi. Mahçupyan: "Herhangi tarihsel bir insanla ilgili çok değişik öznel değerlendirmeler yapılabilir. Bu öznel değerlendirmeleri gerçekmiş gibi alıp dünya değerlendirmeleri yapan insanları akılsızlıkla suçlamak çok mantıklı değildir. Dolayısıyla Sevan Nişanyan'ın kullandığı bu dilin çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Eleştiri bile olacaksa bunun eleştirili ile ilgili bir tarafının da olmadığını düşünüyorum." dedi.

İfade özgürlüğünün kamusal yarar getirirse anlamlı olabileceğini belirten Mahçupyan, "Birbirini anlamaya ve derinleşmeye hizmet etmeyen cümlelerin ifade özgürlüğü bağlamında ele alınması bana garip geliyor. Bence Sevan'ın söylediği cümle de böyle. Bu, ne bu konuyu daha iyi anlamamızı ne aramızdaki ilişkiyi ilerletmemizi sağlıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tek ermeni köyü unvanını taşıyan Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun da Peygamber Efendimiz'e hakaret içeren filmi ve Sevan Nişanyan'ı eleştirdi. Kimsenin bir dine hakaret etmeye hakkının olmadığını vurgulayan Kartun, "Herkes dinlere saygı göstermek zorunda. İfade özgürlüğü dinlere hakaret etmek değildir." ifadelerini kullandı.

Nişanyan'ın kendi blogunda yazdığı sözleri değerlendiren Kartun “İfade özgürlüğü, dinlere hakaret etme özgürlüğünü kendinde bulmak anlamına gelmez.” dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • Hasan KARA 11 yıl önce Şikayet Et
    imanın şartı. islamda imanın şartlarından ikisi peygamberlere ve onlara indirilen kitaplara imandır. bu nedenle biz ne hz.isa (a.s)'a ne de hz.musa (a.s)'a hakaret edemeyiz. aksine ikisini de çok severiz. ancak bugünki incil ve tevrat aslını korumadığı için mevcut kitaplara iman etme gibi bir görevimiz yoktur. aksine onların tahrif edilmiş (değişiklik yapılmış) haline asla iman etmeyiz ve eleştiririz. bu yüzden hıristiyen ve yahudileri en son, en mükemmel ve bozulmamış kitabı olan islama davet ederiz. ancak hiç bir zaman da onların inancına küfür etmeyiz. şimdi nişanyan denen şerefsiz belli ki ateisttir. o maddeye!(bilinçli olarak diyorum ,insan olarak bir değeri yoktur) bütün din sahipleri karşı çıkmalıdır ve ona hayatı dar etmelidir.
    Cevapla
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    ifade ozgurlugunuz sadece . hz muhammet e hakaret ederken mi var - hadi biraz da ermenileirn peygamberi hatta yiyorsa yahudilerin peygamberine hakaret edin - alin size konu - mesela hz ısa nin babasi yok - yiyormu hz isa ya gayri mesru bir iliskiden peydahlanmisti diyebilmek - ne o ifade ozgurlugunuz buraya kadar ulasmadimi - ya da hz musa nin bir katil oldugunu soylemek zor mu - yoksa kopekligini yaptiginiz yahudi siyonistler ifade ozgurlugunune gem mi vurdu - ipinizi sadece hz muhammet e hakaret etmek icin mi saliveriyorlar - sira diger semavi din peygamberlerine gelince niye ifade ozgurlugunuz hakaret ozgurlugunuz kalmiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!