Sevan Nişanyan'a tepki çığ gibi büyüyor

Taraf gazetesi eski yazarlarından Sevan Nişanyan'ın peygamberimize hakaret içeren yazısına tepki gelmeye devam ediyor. Hukukçular, Nişanyan'ın ifadelerinin suç teşkil edip etmedikleriyle ilgili değerlendirme yaptı.

Sevan Nişanyan'a tepki çığ gibi büyüyor
Sevan Nişanyan'a tepki çığ gibi büyüyor
GİRİŞ 03.10.2012 13:31 GÜNCELLEME 04.10.2012 01:15
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi

Prof. Dr. Ersan Şen, Nişanyan'ın halkın inancını aşağıladığını dolayısyla TCK'ya göre suç işlediğini ileri sürerken İstanbul Barosu başkan adaylarından Avukat Rıza Saka ise herhangi bir şikayet beklemeksizin savcıların hareket geçmesi gerektiğini savundu. 

Bütün dünyada müslümanların ayağa kalkmasına sebep olan ‘Müslümanların Masumiyeti' filme tepkiler sıcaklığını korurken Sevan Nişanyan'ın Peygamberiz'e hakareti ‘ifade özgürlüğü' kapsamında ele alması Türkiye'de infial uyandırdı. 

NİŞANYAN'DAN 'ÖZÜR' YOK

Gerek sosyal medyada gerekse kamuoyunda tepkilerini dile getiren Müslümanları kızdıran Nişanyan yazısının arkasında olduğunu ve özür dilemeyeceğini söyledi. Gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, Nişanyan'ın hakaret içeren sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında ele alınamayacağını belirtirken, hukukçular Nişanyan'ın TCK kapsamında suç işlediği noktasında birleşti. 

EPİSKOPOS'DAN NİŞANYAN'A TEPKİ

Ermeni Patrikhanesi Ekümenik ve Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan, Nişanyan'ın sarf ettiği sözlerin toplumsal barışı rencide edecek ve kışkırtacak nitelikte olduğunu belirterek, kullanılan üslubu hiçbir şekilde tasvip etmediklerini kaydetti. Maşalyan, Nişanyan'a tepkisini şu sözlerle dile getirdi: 

"Nişanyan'ın, sözleriyle 'Allah ile kontak kurduğunu iddia eden' peygamberlere inanmak ya da inanmamak hür bir secimdir. Ancak onlarla 'dalga geçmek' bir ifade özgürlüğü olamaz. Nefreti çoğaltan ve kışkırtan her söylem insanlık ailesinde yıkımlar ve çatışmalar üretir. İnsanların her konuda tezlerini saygı ve anlayış çerçevesinde ifade etmeleri toplumsal barışın olmazsa olmazıdır."

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Haber7.com köşe yazarlarından Prof. Dr. Ersan Şen ile Avukat Rıza Saka şunları söylediler: 

PROVOKASYON UYARISI

Prof. Dr. Ersan Şen: (Ceza Hukuçusu-Haber7.com yazarı) Nişanyan'ın yazısını öncelikle hukuki açıdan değerlendirmeden önce insani açıdan değerlendirmek lazım. Bu yazı bir Müslüman olarak beni incitti. Sevan Nişanyan'ın bu sözlerini ifade özgürlüğü açısından değerlendirmek güç bir meseledir. Hukuki olarak bunun karşılığı ne olur bilmiyorum ama bu sözlerin ahlaki ve etik olmadığı çok açıktır. Buradan çıkacak bir kıvılcım insanlara ciddi zararlar verir. 

“HALKIN İNANCI AŞAĞILANMIŞTIR”

Hukuki olarak değerlendirmek gerekirse, "Türk Ceza Kanunu'nun 216/3 Maddesi şöyle der: 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.' Nişanyan, Peygamberimize ağır ifadeler içeren yazısında halkın inancını aşağılamıştır. Türkiye'de yaşayan vatandaşlar isterlerse Nişanyan hakkında suç duyurusunda bulunabilir. 

TCK'DA YENİ DÜZENLEME TAVSİYESİ

Bizim gibi ülkelerde düşünce açıklamaları çok geniş uygulanıyor. Türk Ceza Kanunu'nda bununla ilgili bir kısıtlamanın yapılması gerekiyor. Fransa ya da İsviçre soykırımı konuşmayı nasıl suç sayıyorsa biz de inançların kutsal saydığı değerlere hiçbir şekilde hakaret edemezsin, diye kanun düzenleyebiliriz. 

“SAVCILARIN BEKLEMESİNE GEREK YOK”

Avukat Rıza Saka: (Hukukun Üstünlüğü Platformu Üyesi- İstanbul Barosu başkan adayı) ‘Müslümanların Masumiyeti' adlı filmin yapımcısı, yönetmeni hakkında suç duyurusunda bulunurken şu ifadeleri kullanmıştım: Yeni TCK'ya göre, bu filmde hem hakaret içeriyor hem de dinen kutsal olan değerleri aşağılama suçu var. Sevan Nişanyan'ın bu yazısı Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ediyor ki aslında savcıların hiçbir şikayet olmaksızın harekete geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda halkı kin ve düşmanlığa sürüklediği için Sevan Nişanyan ayrı bir suç işlemiştir. Nişanyan'ın bu yazısını ifade özgürlüğü kapsamında ele almak mümkün değildir. Nişanyan'ın yazısı hakaret ve halkın bir kesiminin dini inancını aşağılamak suçunu işlemiş oluyor. İnsanlar bireysel olarak Sevan Nişanyan hakkında suç duyurusunda bulunabilirler…

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 39
  • osman 11 yıl önce Şikayet Et
    bir sorun bakalım. cehennem niçin var ?
    Cevapla
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    ermeni soykırımı diye yırtınan güruha en güzel cevap bu olayda gizli.(bu arada milli gazeteye helal olsun demeyide bir borç bilirim). bu gibi azgın esfeli safilin'in bile rahat yaşayıp semirmiş hatta arpası bol gelince başına vurmuş , beşer gibi insanlıkdan çıkıymış.daha ne yapalım ? tapuyu da üstünüze yapacak değiliz hiç kusura bakmayın.
    Cevapla
  • kasım yurtlu 11 yıl önce Şikayet Et
    hz muhammed sav torunundan, ebu cehilin torunu nişanyana. deden ebu cehil, dedem hz muhammed sav e "sana en güzel kızlarımızı verelim, seni en zenginimiz yapalım, seni liderimiz yapalım,... davandan vazgeç" tekliflerine dedem hz muhammed sav bir elime ayı diğerine güneşi koysanız davamdan vazgeçmeyeceğim demiştir. islam nurdur, kafirler bu nurdan korkar ve her türlü alçaklığı yaparlar. ALLAH nurunu tamamlayacaktır, zalimler istemese bile.
    Cevapla
  • Hakan Aykut 11 yıl önce Şikayet Et
    kınayacağınıza cevap verin?. kınamaya çok alışmışız. cevap veremiyoruz. diyanet başkanının kınayacağına gerçekleri yazmasını veya söylemesini isterdim. malesef islam dünyasında bilgin yok. protesto etmek yerine adam gibi cevap yazmalıyız. inanmayan birisi için son derece doğal bir düşünce... eh dini öğrenmezsek işte böyle aşağılanırız. burda suçlu biziz...
    Cevapla
  • doğulu 11 yıl önce Şikayet Et
    gerizekalı şizofren . ALLAH ım bu insan kılığına girmiş yaratığa öyle bi hastalık verki sürüne sürüne ölsün leşini toprak bile kabul etmesin inşALLAH amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak