Görmez: Alevilik İslam'ın yoldudur

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''Alevilik İslam'ın yoludur. Buna hiçbir can hayır diyemez'' dedi.

Görmez: Alevilik İslam'ın yoldudur
Görmez: Alevilik İslam'ın yoldudur
GİRİŞ 07.10.2012 20:43 GÜNCELLEME 08.10.2012 06:26
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Görmez, Almanya'daki temasları çerçevesinde Avrupa Türk İslam Birliği, Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-ı Veli Alevi Cemevi ve İslam Kültür Merkezleri Birliği'ni ziyaret etti.

Görmez ziyarette, ''Alevilik İslam'ın yoludur. Buna hiçbir can buna hayır diyemez'' diye konuştu.

Görmez bir kimsenin ''Alevilik İslam dışı'' demesi halinde karşısında kendilerini bulacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bazı ithamlar karşısında Alevi kardeşlerimiz üzülüyordu. Anadolu'nun asli sahibi Alevi vatandaşlarımızdır. Hiç kimsenin onları azınlık statüsünde göstermeye hakkı yoktur. Haddi de değildir. Cemevi ısrarla sürekli tartıştığımız husus. Cemevi ve cami üzerinden bizim ayrılmamamız lazım.''

Görmez, konuşmasında bir Alman filozofun, ''Sınırların dilin nereye kadar konuşuluyorsa oraya kadardır'' sözlerine atıfta bulunarak, ''Ben de bir dil biliyorum ki o dilin hiç sınırı yok. Tüm dünyayı sizin yapar. O gönül dilidir. Bizim öyle bir gönül dilimiz var ki onunla konuştuğumuzda anlaşmamamız mümkün değil. Hz. Muhammed hepimizin peygamberidir'' diye konuştu.

Konuşmasında Madımak Oteli yangınına da değinen Görmez, ''Aklı başında, kalbinde vicdan taşıyan hiçbir varlık, bu hadiselerde yanlışlık olmadı diyemez'' ifadesini kullandı.

Camilere gelen vatandaşların Alevilik hakkında sahip oldukları ön yargıları kıramadıkları için üzüldüğünü belirten Görmez, ''yanlışların çift taraflı olduğunu'' ifade etti.

Görmez, tartışmalı kısımları bir yana bırakarak ortak yanlara bakılması gerektiğine dikkati çekerek, ''Acısıyla neşesiyle ortak kültürümüz var. Anadolu coğrafyasında aynı özden yaratılmışız. Biz ilk defa Alevi kitapları yayınladık onların bir tanesinde güzel bir şey okudum. Toprağın mütevazı ve cömert olma özelliği çok hoşuma gitti'' dedi

Alevi dedesi Yusuf Garib de Diyanet İşleri Başkanı'nın cemevini geç de olsa ziyaret etmesinin kendileri için mükafat olduğunu söyledi.

Konuşmasında Kuran ayetlerinden örnekler veren Garib, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Aleviliği İslam dışında göstermek isteyenleri eleştirerek ''Alevilik İslam'ın içindedir'' diye konuştu.

Hacı Bektaş Veli Cemevi Köln ve Çevresi Başkanı Yüksel Söylemez de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    alevilerle ilgili öyle saçma sünni önyargıları varki..... mesela dini bilgiden muaf bir sürü sünni şöyle inanıyor : alevilerin müslüman olması için, önce hırıstiyan olmaları lazım, ondan sonra müslüman olabilirler. şimdi böyle düşünen ve inanan bir geri zekalının alevileride çağrıştıracağı öfke ve kini bir düşünün. yada hırıstiyanların aleviler üzerindeki oyununda bu sözün sünniler arasında yayılmasına belkide hırıstiyanlar sebep olmuştur, tabiki fransızların o bölgeleri istila ettiği zamanlardan bahsediyorum. bizler alevileri kendi ellerimizle islam'dan uzaklaştırdıkta, kafamızı ne kadar duvara vursak, azdır. artık hatalarımızdan ne kadar ve ne zaman dönebilirsek, o kadar kardır.
    Cevapla
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    alevilik. alevilik tartışması da yahudi siyonistlerın ulkemizi ve muslumanları birbirine karşı kışkırtmak için kullandıkları bir yoldur her tarıkat gurubu olduğu gibi alevilikte bir tarıkattır .ama bu tarıkat muslumanları bolmek için kullanılıyor .aleviyim diyen ve islama camiye karşı olanlara sormak istiyorum kendilerıne lider ,imam olarak inandıkları hazreti ali islama ,camiye karşımıydı asla her zaman her yarde peygamberımızın yanında olmuş beraber mucadele etmiştir ,şimdi hazreti aliye bile iftira atılıyorbu siyonist ve yandaşları vasıtasıyla amaç islamı bulandırmak muslumanların birlik beraberlıklerını bozmak siyonistlerın bu tuzağına mıllet olarak duşmemelıyız .çeşitli tarıkat gurupları vardır olabilir ama hepsinin amacı islama hizmet olmalı bolmek değil
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    bende diyanetin islamiyeti temsil etmedigini düsünüyorum. diyanetin yaptigi sacmalaklarin bir taneside bu zaten. diyanetinde hicbir degeri yokdur benim gözümde. diyaneti bir süs ve edebiyat yapmak icin kurulus olarak görüyorum.
    Cevapla
  • ali bozkurt 11 yıl önce Şikayet Et
    ahhh şu ideolijiler 2. ama ne olduysa şu cumhuriyet döneminde oldu çoğunlukla. siyasi ayrıştırma yapıldı. devlet eliyle yapılan yanlışlıklar sünnilik adına yapılmış gibi gösterildi. alevilerde devletten ve milletten koptu. sonra bir kısmı sosyalistleşti. eeeee şimdi ataistleri bile var.... gerçi ben bunlara alevi demiyorum. alevi torunu olabilir ama alevi olamamış. devlet üzerinden sünniliğe düşman olunca ne yapsan tersini yapıyor tersine inanıyor.
    Cevapla
  • ali bozkurt 11 yıl önce Şikayet Et
    ahhh şu ideolijiler. eskiden aleviler namaz kılar, oruç tutar, hacca gidermiş. şimdikileri anlamıyorum. alevi bir arkadaşımız şöyle demişti: "bizim dede bizi pek beğenmiyor. hakiki alevi namaz kılar yavrum." dermiş. bu arkadaş tüm ramazanı oruç tutardı. ayrıca salatı tefriciye okurdu bol bol. yani peygamber efendimize salatü selam ederdi. yinede dedeleri namaz kılmıyorsunuz diye tenkit edermiş. dedeleri:"köyümüzde eskiden namaz kılmayan yoktu." dermiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler