Askeriyedeki 'DİSKO' cezası kalkıyor!

Başbakanlığa gönderilen TSK Disiplin Kurulu tasarısıyla komutanın 21 güne kadar verebildiği oda hapsi kaldırılacak.

Askeriyedeki 'DİSKO' cezası kalkıyor!
Askeriyedeki 'DİSKO' cezası kalkıyor!
GİRİŞ 26.11.2012 07:53 GÜNCELLEME 26.11.2012 17:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir reforma daha imza atılıyor. TSK'ya daha önce olmayan bir yapılanmaya gidilerek Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulu oluşturuluyor.

Hazırlanan TSK Disiplin Kurulu Kanun Tasarısı Başbakanlık'a gönderildi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıktan sonra Meclis'e gönderilecek olan tasarıyla "DİSKO" denilen "Disiplin Koğuşları" kalkıyor. Doğal olmayan ilişki, casusluk vb olaylara karışanlar geçirecekleri soruşturma ve alacakları cezayla birlikte ordudan atılacak. Disiplin suçları artık Yüksek Asker i Şura'ya gitmeyecek. Düzenlemeyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin asker olmayan üye ve TSK'dan atılanlarla ilgili verilen kararları ve tazminat hükümlerinin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Star Gazetesi'nin haberine göre, TSK Disiplin Kanun Tasarısı, Devlet Memurları Kanunu'ndaki disiplin hükümlerinin subay ve astsubaylara uyarlanmasını içerecek. Komutanlıklarda disiplin kurulları olacak. Bir de TSK bünyesinde Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulacak. Hangi suçun ne cezası olacağı tek tek belirlenecek.

Her cezanın bir puanı olacak

Her cezanın da bir puanı olacak. Kınama, uyarma, kademe ilerlemesinin durdurulması ve atılma gibi cezalar verilebilecek. 5-6 kez suç işleyen kişi puan durumuna göre ordudan atılabilecek. Rütbeli askerler için puanlama usulüne göre disiplin cezasıverilecek. Tasarıyla TSK'daki DİSKO (Disiplin koğuşu) denilen 21 güne kadar verilen oda hapisleri kaldırılacak. Artık komutanın insiyatifine göre ve süresi komutanca belirlenen oda hapisleri asla verilemeyecek. Tasarıya göre ceza verilen kişi, üst amire itiraz yetkisi verilecek. İç yargı yolu açık olacak. Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'ne götürme hakkı bulunacak. Dayak gibi olaylarda mahkemeye gidilebiliyordu. Ama disiplin cezası yoktu, yeni tasarıyla disiplin cezası verilecek. Gayri tabii münasebet (doğal olmayan ilişki), casusluk, gizli belgelerin sızdırılması vb gibi disiplin suçları TSK'tan atılma sebebi olacak. Disiplin suçları çok çok önemli olmadıkça Yüksek Askeri Şura'ya gitmeyecek. Bu dosyalar Yüksek Disiplin Kurulu ve yargı yoluyla çözümlenecek. Yüksek Askeri Şura terfi işlemlerine bakacak.

YORUMLAR 7
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    diskonun bazı şartları değiştirilmeli ama kesinlikle kalkmamalı. yoksa eline jileti alan, dama çıkan, arkadaşını esir alan, daha neler yapan türer bilginiz var mı? her insan normal bir psiklojide değil.
    Cevapla
  • murat ÖZTÜRK 11 yıl önce Şikayet Et
    askerde daha ne cezalar var neee. ama şuan askerliğimi yapıyor olduğum için hiçbirini yazamıyorum. diskoyu kaldırmanın hiçbir faydası olmaz. zaten disko cezasını ciddi manada hak edene veriyorlar. önemli olan askerlik mantığının, boş beleş işlerin bitmesi. askerin köle, mal, hizmetli gibi gören zihniyetin bitmesi.31 yaşında bir öğretmenim ama yapmadığım amelelik, yemediğim hakaret, çekmediğim rezillik kalmadı. askerliğini yapmanta olan biri olarak önerim askeriyeye dair ne kanunu ne yasası varsa hepsi değişmeli. dünya milletleri uzaya gidiyor biz hala aptal aptal işlerle uğraşıyoruz...
    Cevapla
  • Zolder esmanS 11 yıl önce Şikayet Et
    bence...... kendi düşüncem bu konuya. birde şu yönden düşünülürse diyelim sıkılan daralan asker astsubay rütbeli özellikle uzman er ve erbaşlar askeriyeden çıkma derdinde olabilirler ve bu suçları bile bile işlerseler olabilirmi olabilir bence düşünceme göre bu rütbe düşürme ordudan atılma gibi askeri eksikliğe de neden olabilir her açıdan düşünülerek bir karara varılması gerekli ordumuz ne kadar çok olursa o kadar güçlü bir türkiye olur zayıflatmayın yıpratmayın türk silahlı kuvvetlerini çünkü askeri altında rütbeliler çok önemli kaybetmemek gerek
    Cevapla
  • Müslüm 11 yıl önce Şikayet Et
    zihniyet de değişmeli.... ve de iç hizmet kanunu derhal değiştirilmeli.
    Cevapla
  • aytek yıldızben 11 yıl önce Şikayet Et
    değişim hızlı olmalı. artık askerin kurallarının siviller tarafından yazılmasının zamanı gelmiştir. askerler sivillerin kuralını yazmıştı. . bu konuda 2 yıldan beri haber yapılıyor ama hala ortada bir değişiklik yok. değişim hızlı olmalı. artık tsk nın kuralları geri çağların kuralları olarak kalmış. siviller bu alana hiç dokunamamış. artık askerin kurallarının sivillerce yazılmasının zamanı geldi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor