Kalekollar kaçakçılığı önledi, köylüler göçüyor!

Van'ın sınır İlçeleri'nde kaçakçılık olayları son 10 yıl içersinde 48 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Ölenler gözü yaşlı eş ve çocuklarını geride bıraktı.

Kalekollar kaçakçılığı önledi, köylüler göçüyor!
Kalekollar kaçakçılığı önledi, köylüler göçüyor!
GİRİŞ 07.01.2013 06:49 GÜNCELLEME 07.01.2013 09:17
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Terörü ve birçok kişinin de yaralandığı kaçakçılık olaylarını önlemek amacıyla sınır boylarına inşa edilen 'Kalekollar' kaçakçılık olaylarını büyük oranda azaltınca, bu kez geçim sıkıntısına düşen köylüler göçe başladı. Birçok köylü, para kazanmak için batı illerine gidip inşaatlarda çalışmaya başladı.

Sınırda yaşanan kaçakçılık ve diğer asayiş olaylarının önüne geçmek için güvenlik güçleri sınır boylarına yüksek güvenlikli 'Kalekol' olarak tabir edilen karakollar inşa etti. Kalekollarla olaylar azalırken, kaçakçılık sırasında ençok ölümler İran sınırındaki Özalp ve Saray İlçelerinin köylerinde yaşandı. Ölümlerin daha çok İran askerlerinin açtığı ateş sonucu meydana geldiği belirtilirken, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür'ün verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in cevabı, son 10 yılda ölenlerin sayısı 48 olduğunu ortaya çıkardı.

SINIRDAKİ OLAYLAR AZALDI

Kaçakçılık sorunu İran'la yapılan sınır güvenliği toplantılarında defalarca ele alınıp tedbirler konuşuldu. Ancak kaçakçılığın azaltılmasına yönelik en etkili tedbir ise sınıra yapılan kalekollarla sağlandı. 285 kilometre uzunluğunda olan İran sınırında 37 kalekolun inşaatına başlandı. Bu kalekollardan 27'si tamamlandı. Yetkililer, yüksek güvenlikli olan ve caydırıcılık özelliği taşıyan bu kalekollar sayesinde sınırdaki olayların sayısında büyük bir düşüş yaşandığını belirtti. Sınıra daha yakın hatlara konuşlandırılan kalekoların sahip olduğu teknolojik imkanlar, hakim kuleler, kurşun geçirmez camlar, havan ve roketlere dayanabilecek duvarlar sayesinde 2011 yılında 1019 olan sınırdaki olaylar 2012'de 289'a düştü.

DEVLETTEN YATIRIM İSTEĞİ

Sınırdaki tedbirler kaçakçılığı önlerken, geçim sıkıntısı yaşamaya başlayan köylüler de göç etmek zorunda kalıyor. Köylüler devletin yatırım yaparak göçü önleyeceğini belirtirken, eşini ve yakınlarını kaybedenler geride gözü yaşlı insanlar bıraktı. Yukarı Turgalı Köyü'nde 2 yıl önce eşini kaybeden Leyla Kesici de onlardan biri. Eşinin sınıra mazot getirmek için gittiği günü gözyaşları içerisinde anlatan 3 çocuk annesi Kesici, "Gitme dedim. Tehlikeli olduğunu biliyorum dedim. Ama mecbur olduğunu söyledi. Sonra ölüm haberini aldım. 2 çocuğum vardı ve hamileydim. Bebeğimi eşim vefat ettikten sonra düyaya getirdim ismini de 'Kader' koydum" dedi.

Leyla Kesici'nin kayınbiradeki İrfan Kesici ise, ağabeyinin düğün masraflarını karşılamak için sınıra gittiğini söyledi. Acılarının hiç dinmediğini anlatan İrfan Kesici şunları söyledi:

"Abimin vurulduğu haberi geldi. Abim vefat ettikten sonra düğün yapmaya gönlüm el vermedi. Bir yıl sonra düğün yaptım. Sadece bizim köyümüzde 12 kişi hayatını kaybetti. Uludere'de yaşanan acıyı en iyi biz biliriz. Benim abim de Uluderedekiler gibi at sırtında köye getirildi. Biz sadece geçinmek için bunu yapıyoruz."

Kaçakçılık sırasında yaralanan Yukarı Turgalı Köyü'nde yaşayan 28 yaşındaki 3 çocuk babası Murat Avam, 3 ayda aldığı 900 TL engelli maaşı ile geçimini sağlayan Avam, yaklaşık 7 yıl önce sınırda atının mayına basması sonucu iki gözünü kaybetti. Avam, tek isteğinin yaşanabilir bir ev ve çocuklarına iyi bir gelecek bırakmak olduğunu söyledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • FUAT KOCA 11 yıl önce Şikayet Et
    orda kaçakçılık serbest batıda yasak. hala kendilerine hak verilmediğinden bahsedenler, bakın bütün gayrimeşru işler orda yapılıyor. fakat helal olmadığı için hayrını göremiyorlar.
    Cevapla
  • ercan memis 11 yıl önce Şikayet Et
    bende yatırım isterim köyüme. benim neyim eksik. kaç sene olmuş istanbula geleli, . benim köyümede yatırım yapsınlar iş kolu açsınlar bende gelmeyeyim istanbula . işimi kurmama rağmen geri dönmeye hazırım . uzak hizmet gitmeyecek bir yer de değil ha çankırı. ankaranın yanı başı ama sanki en uzak vilayet gibi görülüyor yolları bozuk insanı nın %80 istanbula ankaraya göçmüş bende isterim memleketime yatırım ama istemeklede olmuyor onca zengin doğu kökenli insan var devletten önce bunlar gitsin bakalım. onların da biraz sermayesi erisin belki ondan sonra devletin yatırımların sahip çıkarlar belki.
    Cevapla
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    neden yapilmamis soruya bak sanki turkiyede 2002 den evvel hukumet vardi da yapmadi. bizi birileri accayip kandirmis turk soyledir boyledir vurur yikar diye ac muhabbeti yapip bizi marizlemisler ozalin bir burokrati sunu demis idi 1985 ler icin asker ucaklara yedek parca istedi alimlar nasil oluyo diye bir pasadan bilgi aldik bize hollandada ucak coplugu var ordan 2. el aliyoruz dedi diyiyodu bunu duyan rahmetli ozal o meshur f16 fabrikasini kurmus bunun uzerine amma muhalefet buna da muhalif olmus idi o donem yeni yeni insansi bir yonetim olusmakda ulkemde
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    vebal çok büyük. eski hükümetleri işi otarafta çok zor sen hazır parayla borçla hükümeti yürüt utanmadan ben başarılıydım de külahıma anlat yatırım, üretim ,tarım olmadan memlekete ihanet etmişlerdir geçmişi çok iyi bilenler ak partiyi seçtiler.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    bazı aç kurtlar, ülkeyi talan etmek için chp nin gelmesini bekliyorlar !. gelirse tam gelecek, ülke bir daha ayağa kalkamıyacak .ödemeler hiğç bir zaman yerğini bulmayacak çünkü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!