Eşref Bitlis'in oğlundan MİT'e suçlama

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, babasının ölümü konusunda MİT'e çeşitli suçlamalarda bulundu.

Eşref Bitlis'in oğlundan MİT'e suçlama
Eşref Bitlis'in oğlundan MİT'e suçlama
GİRİŞ 15.02.2013 11:37 GÜNCELLEME 15.02.2013 11:37

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in de hayatını kaybettiği 1993 yılında Ankara'da meydana gelen şüpheli uçak kazasıyla ilgili soruşturma, 17 Şubat'ta zaman aşımına uğrayacak. MİT'in kaza ile ilgili hiçbir araştırma yapmadığını söyleyen Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, "Gerçekleri zaman aşımına uğratamazsınız. O benim aklımda her zaman kalacaktır." dedi.

Türkiye'de bir dönem yaşanan faili meçhul olaylara ilişkin yürütülen soruşturmalar delil yetersizliğinden zaman aşımına uğrama noktasına geldi. Bu dosyalardan bir de eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümü ile sonuçlanan uçak kazası olayı. 17 Şubat'ta zaman aşımına uğraması beklenen kazaya ilişkin Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu.

Bu tür olayların zaman aşımına uğramasını Türkiye'nin bir kaderi olarak nitelendiren Bitlis, "Bir takım şeyler böyle karanlıkta kalacak. Devletin gerekli kurumları, konuyla ilgili üzerine düşen gerekli hassasiyeti göstermemiştir. MİT, emniyet, Genelkurmay Başkanlığı. Bu hassasiyet gösterilmeyince nasıl aydınlatılacak bu olay? Fotoğraflardan ve diğer unsurlardan bir sonuca varılmadan, öbür tarafta insanların beyanları var gazetelerde. Telefon kayıtları var. Veli Küçük'ün ifadeleri var, Mehmet Eymür'ün davranışları var. Siz bunlara bakmayın, 'Fotoğraflardan bir şey çıkmadı' demek işin kolayı. 20 sene geçmiş, teknik olarak neyi ispatlayacaksınız ki? Geldiğimiz durum budur yani." diye konuştu.

Kamuoyunun konuya ilgi gösterdiğini belirten Bitlis, "Bu konu kamuoyuna mal olmuş bir şey. Benim uğraşımla olacak bir iş değil ki. Ben bu konuyla ilgili sadece tanık olarak dinlendim. Bu olayın zaman aşımına uğraması beni bir yakını olarak etkilediği gibi, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak da etkiliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Sadece Eşref Bitlis olayı değil; neyin zaman aşımı? Teknik olarak bunlar konuşulabilir. Ama bu kadar hassas konularda, Uğur Mumcu, Turgut Özal konusunda, gerçekleri zaman aşımına uğratamazsınız. O benim aklımda her zaman kalacaktır." ifadelerini kullandı.

'HANGİ ÇEVRELERİN NEYİ ENGELLEMEK İSTEDİKLERİ ORTADA'

Olayın arkasında dış güçlerin olabileceğini dile getiren Bitlis, "Bu olayın arkasında muhtemelen dış güçlerin olması lazım. Bu konuda tabii ki içerideki işbirlikçileri söz konusudur. Dış güçler burada gelip tek başına bir iş yapmıyorlar ama mantıki olarak bir analiz yaptığınızda dönemin siyasi ortamına artı söylenenlere, Eşref Bitlis'in yazdığı raporlara baktığınızda, hangi çevrelerin bu konuda neyi engellemek isteyebileceği de ortada.

Şu anda da Ortadoğu'daki politika ortada. Böyle baktığınız zaman o sonuca varmamak için çok saf olmak lazım. O zamanki kurumları soruşturmayıp o kurumların hassasiyetleri irdelemezsen aynı kurumlar şimdi de var. Bu başka bir dönemde başka bir tarihte olmasına rağmen aynı şeyler defalarca tekrarlanıyor." şeklinde konuştu.

'MİT BU OLAYLA İLGİLİ HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPMADI'

MİT'in konuyla ilgili hiçbir araştırma yapmadığından yakınan Bitlis sözlerini şöyle tamamladı: "Mesela Amerikalıların uçağının rahmetlinin uçağını taciz ettiği bir gerçek midir? Gerçektir. Tarihi belli, zamanı belli. Bununla ilgili kurumlar da belli. Bakacaksınız. Bu kurumlar ne tavır almışlar, ne yapmışlar? Bunun adı cesaretse bakacaksınız. Öbür taraftan emniyet, MİT, ne yapmış, ne çizmiş? Aynı kurumlar şimdi de var.

MİT'in bu konuyla ilgili hiçbir çalışma ve araştırma yapmadığı kesin. En ufak bir çalışması yok. Mehmet Eymür'ün hiçbir haberi yok. Geçmiş aynı karanlığı ile aynı şekilde duruyor. Bir şeylerin sorgulanması kamuoyunun baskısı ile olacaktır."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi