Bakan Şahin'den engellilere müjde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliğiyle alt yapısı geliştirilen “Korumalı İşyerleri Projesi” engelli istihdamında yeni imkanlar sunacak.

Bakan Şahin'den engellilere müjde
Bakan Şahin'den engellilere müjde
GİRİŞ 20.02.2013 12:08 GÜNCELLEME 20.02.2013 12:08

Korumalı İşyerleri Projesi kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren eğitim kurum/kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum/kuruluşları, vakıf, dernek, sendika, meslek örgütleri gibi sivil toplum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler eliyle yürütülecek ve zihinsel engelliler ile ruhsal ve duygusal engellilere yönelik geliştirilecek projelere devlet desteği sunulacak.

HEDEF: İSTİHDAMIN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLERİN KALDIRILMASI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İŞ-KUR tarafından alt yapısı geliştirilen Korumalı İşyerleri Projesi ile engelli kişilerin haklarını savunan sosyal tarafların desteklenmesi, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesi, işgücü piyasasında normal şartlar altında çalışma imkanı kısıtlı olan ağır engelli kişilere istihdam ortamları oluşturulması amacıyla korumalı işyerlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması, mesleki rehabilitasyon imkanı veren işletmelerin sayısının ve etkinliklerinin artırılması, engelli istihdamında artış sağlanması, engellilerin toplumsal hayatın her alanına aktif katılımını sağlanması, sosyal ortaklar ile İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasındaki diyalogun geliştirilmesi hedefleniyor.

CEZALAR İSTİHDAMIN KAYNAĞI OLUYOR

Korumalı İşyerleri Projesi Teklif çağrısı kapsamında, kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelere, kuruluş sermayesi olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu Ceza Paraları Fonundan karşılanmak üzere, ilgili komisyonun değerlendirmeleri sonucunda, kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, 150 bin Türk Lirasına kadar hibe verilecek. Ayrıca, kurulan korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin maaş giderleri ilk bir yıl boyunca, engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu Ceza Paraları Fonundan karşılanacak. Böylece engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen cezalardan elde edilen kaynak yine engelli istihdamı için kullanılmış olacak.

PROJE SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Korumalı İşyerleri Projesi kapsamında kurulacak korumalı işyeri, 5 yıl boyunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İŞKUR tarafından takip ve denetime tabi olacak. 5 yıllık süre içerisinde başlangıçta alınan makine ve donanımın satış veya devri yapılamayacak. Ayrıca, korumalı işyerinin kuruluşundan itibaren 5 yıl içerisinde herhangi bir nedenle kapanması, tasfiye edilmesi veya çalışan engelli sayısının belirtilen orandan ve sayıdan aşağı düşmesinden bir ay içerisinde eski sayı ve orana ulaşamaması halinde başlangıçta hibe olarak verilen kuruluş sermayesi yasal faizi ile birlikte geri alınacak, engelli işçi maaş giderleri kapsamında verilen desteğin ise yüzde 30'u geri tahsil edilecek.

GÜÇLÜ SİVİL TOPLUM: SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAM

Korumalı İşyerleri Projesi Teklif çağrısı ile projenin faydalanıcısı olacak olan engellilik alanında örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilecek iş teklifleri ile özellikle istihdama katılmakta zorluk çeken ve işgücü piyasası içinde çalışma imkanı olmayan zihinsel ve ruhsal engelli bireylerin desteklenmesi ve işgücüne katılması amaçlanıyor. Böylece, proje ile engelli kişiler ve engelli kişilerin haklarını savunan sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm sosyal ortakların kapasitelerinin arttırılması ve engellilik alanında kamu kurum/kuruluşları ile diyalogun geliştirilmesi hedefleniyor.

Korumalı İşyerleri Projesi ile engellilerin toplumsal hayatın her alanına aktif katılımını teminat altına almak için, sivil toplum kuruluşlarının iletişim ağını geliştirip Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile STK'lar arasındaki diyalogun arttırılması bekleniyor. Bu kapsamda projenin STK'ların karar alma süreçlerine katılımlarını sağlamakla birlikte, engellilik alanındaki bilincin artırılmasına da katkıda bulunacağı düşünülüyor.

KORUMALI İŞYERLERİ REHBERİ İLE PROJELERİN ÖNÜ AÇIK

Proje teklifleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, projeleriyle engelli istihdamına katkı sağlayacak olan sivil toplum kuruluşlarına yol göstermek üzere kurumun internet sitesinden ulaşılabilecek Korumalı İşyerleri Rehberi hazırlandı. Korumalı İşyerleri Rehberi; korumalı işyerlerinin kurulmasından sürdürülebilir bir işletmenin tüm gereklerine ve engelliler için yapılacak önemli düzenlemelere kadar kurulacak işyerleri için tüm detayları içeriyor.Korumalı İşyerleri Projesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, engelli istihdamının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir Türkiye hedefliyor.

PROJE TEKLİFLERİ İÇİN SON TARİH 25 MART

Korumalı İşyerleri Projesi kapsamındaki proje teklifleri, projenin uygulanacağı ilde bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine verilecek. Proje tekliflerinin son teslim tarihi 25 Mart 2013 tarihi mesai bitimi olacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!