'Ekmeğin 75 kuruşa satıldığı ilçeler var'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul'da ekmeğe yapılan zamla ilgili, "İstanbul'da ekmek, kasım ayından beri 1 liraya satılıyordu. Ekmek, İstanbul'un her yerinde 1 lira değil. Bazı ilçelerde 75 kuruşa, bazı ilçelerde ise 85 kuruşa satılıyor." dedi.

'Ekmeğin 75 kuruşa satıldığı ilçeler var'
'Ekmeğin 75 kuruşa satıldığı ilçeler var'
GİRİŞ 20.02.2013 15:39 GÜNCELLEME 20.02.2013 15:39

Balcı, geçen yılın ikinci yarısında ekmeğe tesir eden girdilerin artış gösterdiğini ifade etti. Başta un fiyatı olmak üzere çalışanlara verdikleri ücret farkları, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarında artışlar yaşandığını kaydeden Balcı, şunları söyledi: "Biz federasyon olarak, 2012 sonuna kadar fiyat artışını öngörmemiştik. O konuda da genelge yapmıştık. Esnafımız ve oda yöneticilerimiz buna uydu. İstanbul'da ticaret odasına kayıtlı olan fırınlar, ekmeği kasım ayından sonra bazı ilçelerde 1 liraya satmaya başlamışlardı. İstanbul'da kasım ayından beri ekmek 1 liraya satılıyordu. Fakat İstanbul'da ekmek bir lira olmuş gibi açıklama yapıldı. Bana göre, haber kirliliğinden başka bir şey değil. Dört ay önce olan bir fiyat İstanbul'da. Ekmek, İstanbul'un her yerinde bir lira değil. Bugün İstanbul'da bazı ilçelerde 75 kuruşa, bazı ilçelerde ise 85 kuruşa, bazı ilçelerde de kasım ayından bu yana ekmek 1 liraya satılıyor."

Diğer illerde de halkın tedirgin olmasını gerektiren bir fiyat artışının söz konusu olmadığını savunan Balcı, "Maliyetlerimiz artmıştır. Ekmekte 2 yıldan fazla bir zamandır fiyat değişikliği olmadı. Şu an halkımızın tedirgin olmasına yol açacak bir fiyat değişikliği yok. Türkiye'de 3 yıldır Ramazan'da aynı fiyata pide satılıyor. Bu yıl Ramazan ayında da zorunlu olmadıkça belli bir fiyatın üzerine çıkmayı düşünmeyiz." diye konuştu.

'BAYAT EKMEĞİNİ GETİR, TAZESİNİ GÖTÜR' KAMPANYASI

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası'nın, bugün başlayacağını duyurduğu, ancak daha sonra ertelediği 'Bayat Ekmeğini Getir, Tazesini Götür' kampanyasını da değerlendiren Balcı, kampanyanın ekmek israfını önlemeye katkı sağlayacak bir kampanya olmadığını savundu. Ertelenen kampanyanın uygulanmasının da mümkün olmadığını ifade eden Balcı, şöyle devam etti: "Geçmişte, fırıncılık yapanlar bir araya gelmişler sendika kurmuşlar. Sendika da bir açıklama yapıyor. Bugün fırınlarımızda her gün 2 milyon ekmek israf ediliyor. Bu kampanya ile değerlendirilemeyen 2 milyon ekmeğin sayısını da arttırmış olursunuz. Bu maliyetin altından kalkacak fırıncı esnafı da söz konusu değil. Bugün uygulama tarihiydi. Ancak 'erteledik' diyorlar. Kamuoyunu meşgul etmekten başka bir şey değil."

'CUMA HUTBELERİNDE EKMEK İSRAFI ANLATILACAK'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın destek verdiği 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın israfı düşüreceğine inandığını dile getiren Balcı, "Kampanyanın bir yıl sürecek olması, tarafların, federasyonun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yer alması ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın destekliyor olması bizi fazlasıyla ümitlendiriyor. 2013 yılı sonuna geldiğimizde, bugün 6 milyon ekmek israf edilirken, ciddi anlamda düşme olacağını ümit ediyorum. Bakanlık, kamu spotu çalışması yapıyor. Okulda rehberlik derslerinde çocuklara israf konusu anlatılacak. Cuma hutbelerinde ekmek israfı konusu anlatılacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir