Mavi Marmara'da İsrail'i İstanbul Barosu savundu

İstanbul Barosu'nun, Mavi Marmara davasından yargılanan İsrailliler için avukat görevlendirdiği öğrenildi.

Mavi Marmara'da İsrail'i İstanbul Barosu savundu
Mavi Marmara'da İsrail'i İstanbul Barosu savundu
GİRİŞ 22.02.2013 09:33 GÜNCELLEME 22.02.2013 11:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Menderes ve arkadaşları için avukat göndermeme kararı aldığı ortaya çıkan, Balyoz davalarında avukat tayin etmeyen İstanbul Barosu, Mavi Marmara davasında İsrailliler için avukat gönderdi.

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığı "Mavi Marmara Davası"na dün İstanbul'da devam edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'nda bulunan 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, sanık olarak yargılanan İsrailli yetkililerin gıyabında devam etti. Çok sayıda mağdur ve müşteki ile tarafların avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, sanıkları İstanbul Barosu tarafından atanan avukat temsil etti. Duruşmada, müşteki ve mağdurlar ifade verdi. Mahkeme Başkanı Ümit Kaptan, duruşmaya katılan müşteki ve mağdurların kimlik bilgilerini aldıktan sonra ifadelerini almaya başladı.

KURT: YILLARCA GEMİCİLİK YAPTIM, HİÇ SİLAHLA TEHDİT EDİLMEMİŞTİM

Duruşmada ilk olarak Mavi Marmara gemisinde çalışan Fazlı Kurt'un ifadesi alındı. İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısının ardından bütün eşyalarına ve paralarına el konulduğunu kaydeden Fazlı Kurt, "Yıllarca gemicilik yaptım ama bu zamana kadar taşıdığım yüke hiç el konulmadı ve hiç silahla tehdit edilmemiştim" dedi. Gazze gemisinde bulunan Uğur Akan ise ifadesinde, insani amaçlarla Gazze'ye doğru gittiklerini söyledi. İsrail'in saldırısının ardından kendilerine psikolojik baskı yapıldığını kaydeden Akan, "2 İsrail askeri 2-3 metrelik bir kamarada silah zoruyla gemiyi limana götürttürdüler" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANINDAN İLGİNÇ SÖZLER

Mavi Marmara gemisi reisi Hüseyin Çelebi de ifadesinde Cevdet Kılıçlar'ın, üç metre ilerisinde vurulduğunu söyledi. İsrail'in gerçek mermi kullandığını söyleyen Çelebi, üç kişi tarafından sorgulandığını ve sorgusu sırasında bir kişinin Türkçe konuştuğunu belirtti. Çelebi, gemide bayanların dahi ellerinin arkadan kelepçelendiğini ifade etti. Müşteki Ayhan Altıntaş ise İsrail'in zalimliğini anlatırken, Mahkeme Başkanı Ümit Kaptan tarafından uyarıldı. Mahkeme Başkanı'nın; "Ben iddianameye bağlıyım, devlet yargılamıyorum" sözleri dikkat çekti.

ER: MAVİ MARMARA DAVASI İSRAİL'İN ZALİMLİĞİNİ TEKRAR HATIRLATIYOR

Müştekilerden Hamza Er ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu yargılamalardan ne çıkar, bağlayıcı bir yönü olabilir mi, dünyanın hukuk tanımaz çete gücü İsrail için davanın sonuçları ne kadar önemlidir gibi soruların cevaplarını zamanla göreceğiz" dedi. Hamza Er; şunları kaydetti: "İşgalci İsrail'in Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 sabahı tamamen sivillerden oluşan bir girişim olduğu tüm dünyaya ilan edilen Gazze Özgürlük Filosu'na yönelik saldırıları, 9 kardeşimizin şehid edilmesi, 55 kişinin yaralanması, eşyalarının gasp edilmesi, Berşeva hapishanesine götürülerek zorla tutulmaları, küresel işgal ve saldırganlık politikalarından ve onların sonuçlarından bağımsız görülmemelidir. Mavi Marmara davası, dünya kamuoyuna İsrail'in zalimliğini tekrar hatırlattığı için önemlidir. Gelişmelerden habersiz insanları düşünmeye sevk edebilme adına dikkat çekicidir."

MÜEBBET HAPİS İLE YARGILANIYORLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında ‘'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek'' suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ‘'mala zarar vermeye azmettirmek'', ‘'yağma suçuna azmettirmek'', ‘'eziyet suçuna azmettirmek'', ‘'haberleşmenin engellenmesine azmettirmek'', ‘'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek'', ‘'yaralama suçuna azmettirmek'' ve ‘'silahla yaralama suçuna azmettirmek'' suçlarından toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

13 KİŞİ DİNLENDİ

Saldırı sırasında ölenlerden Cengiz Songür'ün oğlu İsmail Songür de, babalarını kaybetmelerinin ardından ailece mağdur olduklarını belirterek, 2 kız kardeşinin eğitimlerini bıraktıklarını, annesinin antidepresan ilaçlarla ayakta durduğunu söyledi.

Songür, ‘'Operasyona katılan askerlerden genelkurmaya kadar olayda kimin sorumluluğa varsa, şikayetçiyiz'' dedi.

13 mağdur ve müştekinin dinlenildiği duruşmada daha sonra avukatlara söz verildi.
Müşteki avukatlarından Süleyman Arslan, dava kapsamında sadece 4 İsrailli komutanın değil, olaya dahil olan asker ve sivil herkesin yargılanması gerektiğini söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ümit Kaptan da, ‘'Ben 4 kişiyi yargılıyorum. Talebinizi soruşturma savcılığına iletin'' diye konuştu.

49 MAĞDURUN MÜŞTEKİLİK TALEBİ KABUL EDİLDİ

Mahkeme heyeti, 49 mağdur ve müştekinin davaya katılma talebini kabul etti. İfadesi alınamayan 117 mağdur ve müştekinin bir sonraki celsede hazır bulunması için yazı yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmanın 20 ve 21 Mayıs 2013'te yapılmasına karar verdi.

Bu arada, duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan avukat Yasin Şamlı, müşteki avukatları olarak mahkemeden ‘'Mavi Marmara'' gemisinde bir keşif yapılması yönünde talepte bulunmayı düşündüklerini söyledİ.

Yeni Akit

YORUMLAR 9
  • ahmet aydan 11 yıl önce Şikayet Et
    dikkat edilecek bir husus. ya sizler ne konuşuyorsunuz burda bakın tc devletinin yasaları kanunları islama göre yani biz müslümanlara göre değil bizler ALLAHın indirdikleriyle sorumluyuz bizde kısas vardır ama şu zamanda mümkün mü hayır!!! Allahın indirdikleriyle hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir. (Maide: 44) Allahın indirdikleriyle hükmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir (Maide: 45) Allahın indirdikleriyle hükmetmeyenler fasıkların ta kendileridir. (Maide: 47) varmı daha ötesi ayrıca devletin kanunu buysa yapsın tabi de ben o avukatlara şaşırıyorum nasıl olur da kabul ederler bu davayı
    Cevapla
  • MERT*OL 11 yıl önce Şikayet Et
    cahillerrrrrrrrrrrrr...... bizim ülke neden bu halde şimdi anlıyorum......... ceza muhakememizde gıyaben yargılama diye bir şey yoooooookkkk....... yapılamaz......... israil genel kurmay başkanını da gücünüz yetmez mahkemeye getirmeye....... mecburen baroooooooo avukattttttttt taayyyyyyiiiiiinnnnn etttttmeeweeeek zzzzoooorrruuunnnndaaaaaaaaaaaaaaaaa..... gücünüz yetiyorsa müttefikinizzzz israiiilllileriiiii mahkeme huzuruna çıkarında....... istanbul barosuda görevlendirme yapmak zorunda kalmasın..... bilmeden konuşmak mizacınıza mı işledi....
    Cevapla
  • Nail Sivri 11 yıl önce Şikayet Et
    el insaf. Baro yönetimini hiç sevmiyorum ama avukat görevlendirme yasal bir prosedür. Mahkeme talep eder baro avukat tayin eder.Etmek zorunda.Hırsıza da ,katile de,tecavüzcüye de mahkemenin talebi üzerine avukat tayin etmek zorunda.Ne demiş avukat "biz baro olarak israil'i haklı görüyoruz" mu demiş? Yapmayın böyle başlık atmayın. Tansiyonumuzu yükseltmeyin.
    Cevapla
  • Barış BayBars 11 yıl önce Şikayet Et
    Baro. Zaaten Baro da Bir israil yıldızı parlayıp duduyordu.
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 11 yıl önce Şikayet Et
    herkes soyunu sopunu belli ediyor. bunun tam tersi olsaydı israilde türkleri savunacak bir tek avukat çıkmazdı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar