Türkiye ile Avrupa'nın dinleme farkı!

Adalet Bakanlığı yasal dinlemeler konusunda Türkiye ile Avrupa'yı karşılaştırdı. Türkiye'de savcıların baş delili olan dinlemeler, Avrupa'da delil olarak kabul edilmiyor.

Türkiye ile Avrupa'nın dinleme farkı!
Türkiye ile Avrupa'nın dinleme farkı!
GİRİŞ 25.02.2013 12:55 GÜNCELLEME 25.02.2013 13:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı rapor, Avrupa'nın pek çok ülkesinde yasal olarak yapılan telefon dinlemelerinde elde edilen verilerin delil olarak kullanılmadığını, ancak Türkiye'de telefon dinlemelerinin yasal anlamda ana amacının "delil elde etmek üzerine" kurulu olduğunu gösterdi.

Yasadışı ve sınırını aşan yasal dinlemeleri engellemek amacıyla kurulan TBMM Böcek Komisyonu'na bilgi veren Adalet Bakanlığı, "Mukayeseli Hukukta İletişimin Denetlenmesi" adlı bölümde Türkiye ile Avrupa ülkelerinin dinleme konusundaki yasal mevzuatlarını karşılaştırdı.

Bakanlığın raporuna göre Türkiye'de "delil elde etmek üzerine" kurulu olan telefon dinlemelerine Avrupa'da büyük sınırlama getiriliyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre; Türkiye'de her suç için herhangi bir sınırlama olmadan telefon dinlemesi yapılabiliyor.

Dinleme son çare bazı ülkelerde istihbarat amaçlı telefon dinlemesine bile izin verilmiyor. Başka yollarla delil elde edilemeyecek durumlarda son çare olarak telefon dinleme kararı alınıyor. Milletvekillerinin dinlenmesi ise ya yasak ya da parlamento başkanının iznine bağlı.

Adalet Bakanlığı'nın çalışmasında Avrupa ülkelerine ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:

• Almanya'da dinlemeler katalog suçlar için hâkim kararıyla uygulanıyor. Elde edilen veriler delil olarak kullanılabiliyor. 5 parlamenterden oluşan bir heyet tarafından denetlenebiliyor.

• Fransa'da telefon dinlemeleri delil olarak kullanılamıyor. Yasal dinleme suçluluğa ait kuvvetli belirti olması durumunda yapılıyor. 2 yıl ve daha fazla hapis öngören suçlar için dinleme yapılıyor.

Yasal dinlemelerin denetimi özerk bir birim olan İletişimin Denetlenmesi Milli Kontrol Komisyonu tarafından gerçekleştiriliyor. Amaç dışı dinleme kayıtları 10 gün içinde imha ediliyor.

• İtalya'da savcının talebiyle hâkim kararına bağlı olarak dinleme yapılıyor. Elde edilen bilgiler yalnızca amacına ilişkin yapılan dinlemede delil olarak kullanılıyor. İstihbari amaçlı dinlemede elde edilen veriler delil sayılmıyor.

• Avusturya'da kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve başka surette delil elde edilemeyecek olması hallerinde yasal dinleme yapılıyor. Elde edilen bilgiler delil olarak kullanılmıyor. Avusturya'da istihbari amaçlı telefon dinlemesi yapılmıyor.

• İngiltere'de başka yolla delil elde edilmesinin zor olması durumunda telefon dinlemesi yasal anlamda yapılabiliyor. Veriler delil olarak kullanılmıyor, yalnızca istihbari amaçlı olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'de sınır geniş

Türkiye'de hem adli, hem istihbari amaçlı telefon dinlemesi yapılıyor. Soruşturma ve kovuşturma sırasında adli dinleme de yapılabiliyor. Adli dinlemeler hâkim kararıyla yapılırken, istihbari dinlemeler gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Jandarma ve Emniyet tarafından da hâkim kararı olmaksızın yapılabiliyor. Dinleme süresi 3 ay olurken, bu süre 3 ay daha uzatılabiliyor. Avrupa ülkelerinde adli dinlemeler belli bir üst sınırdaki suç veya katalog suçlarıyla sınırlandırılırken, Türkiye'de herhangi bir sınır olmadan her suç için adli dinleme yolu kullanılıyor. Yasal telefon dinlemeleri delil serbestisi ilkesi kapsamında her türlü konuşma delil olarak kullanılıyor. Adli dinlemede başkasına ait tesadüfen elde edilen bir delil, katalog suçlarıyla ilişkiliyse delil olarak kullanılıyor.

KAYNAK: CUMHURİYET
YORUMLAR 5
  • murat ata 11 yıl önce Şikayet Et
    imtiyazlı sınıf. böyle hukuk mu olur .adam kitabına göre suç işliyor polis teknik takibde yakalıyor neymiş dinleme izinsizmiş yargıtayda polıs rüşvet çantası alıp verirken yakaladı dava düştü(cnr holding davası)kanunu iyi bilen yargı mensupları istediği suçu işler kimsede onlara dokunamaz amaç bu yargıtayda kaç tane dosya dinlemeden dolayı düştü .amaç uzum yemek değil bağcı dövmek vekilin biri çıktı mobeseler ve kameralar kaldırılsın diyor neymiş özel hayatı ihlal mış adamlar gayrı meşru iş yapacaklar bundan yırtmaya çalışıyor derdi başka ama o kameralar kaç tane olay çözdü.güzel ülkem de suç oranları çok artdı çümki cezalar caydırıcı değil yasalar suçludan yana buğün sizi darp edip bıçaklayan tutuksuz yargılanıp çok rahat yırtıyor
    Cevapla
  • Ragıp ÇAMLIBEL 11 yıl önce Şikayet Et
    Suçu işleyen nasıl tespit edilecek.. Yasal dinleme delil olarak kabul edilmezse nasıl suçu işleyenler yakalanacak veya onlara ulaşılacak adalet mi bu bir suçu işleyenin yanına kar kalacak tip ki hocanın hırsızın hiç suçu yok mu ? hikayesi gibi.
    Cevapla
  • ahmet akpinar 11 yıl önce Şikayet Et
    delilden sanığa. uluslar arası hukuk sistemin de: Delilden sanığa gidilir, türkiye'de de böyle ispat olmadan iddia olmaz! haberin kaynağı CUMHURİYET gazetesi olunca insan ister istemez kuşkulanıyor, ülkeler güvenlikleri ve suçluları yakalamak için dinleme yapıyorlar ve en ucuz ve yayğın olan dinleme şeklide budur..
    Cevapla
  • bekir terzi 11 yıl önce Şikayet Et
    dinleme delil olmasaydı. bu gün ergenekon v.b. bu kadar üzerine gidilemezdi. ne kadar pislik varsa çıktı değil mi daha bir bu kadar hain dinlenemediği için tespit edilemiyor. o konuşmaları normal vatandaş yapsaydı hain olarak damgalanırdı ama bazılar serbest dahi bırakıldı.
    Cevapla
  • Nurbaki BEYDOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    adalet. eğer adalet için uğraşılmıyorsa neden dinleme delil sayılmıyor? avrupanın derdi adaletin yerine getirmek mi? yoksa ağzı laf yapan avukata dava kazandırmak mı? avrupanın adalet anlayışının göstergesi 50 den fazla kişiyi öldüren adrew brievik e sadece 20 yıl hapis cezası vermesinden anlaşılıyor zaten.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı