İşte Abdullah Öcalan'ın mektubu

Abdullah Öcalan'ın, muhataplarına iletilmek üzere hazırladığı çözüm sürecine ilişkin yol haritasını içeren 3 mektubun içeriğine ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. İşte Öcalan'ın çizdiği yol haritası:

İşte Abdullah Öcalan'ın mektubu
İşte Abdullah Öcalan'ın mektubu
GİRİŞ 26.02.2013 15:28 GÜNCELLEME 26.02.2013 18:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Nilgün Balkaç'ın haberi

Kürt sorununun çözüm sürecinin en kritik aşamasına geçildi. Abdullah Öcalan'ın sürece ilişkin görüşleriyle yol haritasını içeren üç mektubundan biri BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a verildi. Diğer iki mektup, BDP tarafından Kandil ve Avrupa'ya ulaştırılacak.

NTV, Abdullah Öcalan'ın yazdığı mektupların detaylarına ulaştı. Edinilen bilgiye göre, mektuplar yaklaşık 20 sayfadan oluyor.

Mektuplarda, ağırlıklı olarak Kürt sorununun tarihi süreci ve gelinen noktaya ilişkin uzun tahliller yer alıyor. Mektupta, Öcalan'ın Türkiye'nin, Avrupa Yerel Yönetimler şartına getirdiği çekinceleri kaldırmasını istediği gelen bilgiler arasında.

Ayrıca, yeni anayasada etnik ve ve dini referanslara vurgu yapmadan, genel bir vatandaşlık tanımına yer verilmesi yönündeki beklentilere de dikkat çekiliyor.

Beklentiler mektuplara Mart sonuna kadar yanıt gelmesi yönünde. Bu süre içinde en kritik tarih 21 Mart yani Nevruz.

Nevruz'un sakin geçmesi, sürecin olumlu ilerlemesinde önemli bir eşik olarak görülüyor.

Eğer Öcalan'ın sunduğu yol haritası taraflarca uygun bulunursa toplu bir deklerasyon açıklanması bekleniyor.

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Bu süre içinde İmralı'ya yeni bir heyet daha gidecek. Öcalan'ın mektubunda üç aşamalı bir plan sunduğu da gelen bilgiler arasında.

İLK AŞAMA: KUZEY IRAK'A ÇEKİLME

Planın ilk aşaması Türkiye'deki PKK unsurlarının Kuzey Irak'a çekilmesi. Bunun için atılacak ilk adım örgütün Haziran'a kadar eylemsiz kararı alması olacak.

İKİNCİ AŞAMA: UYGUN ALT YAPI OLUŞTURMA

İkinci aşama sürecin sağlıklı yürümesi için bir alt yapı oluşturmak. Meclis'te bir komisyon kurulması da gündemde. Ancak beklentiler, adının "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" olmayacağı yönünde.

Komisyon süreçle bağlantılı olarak yapılması gerekenleri, yasa ve mevzuattaki değişiklikler gibi konuları ele alacak.

Meclis komisyonuna paralel olarak Sivil Toplum Kuruluşları'nın oluşturacağı ayrı bir komisyon ise doğuda ve batıda toplumun değişik kesimleriyle görüşecek, çekinceleri ve kaygıları değerlendirerek görüşlerini meclis komisyonuna sunacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: NORMALLEŞME DÖNEMİ

Üçüncü aşama ise normalleşme dönemi. Mahmur'un yeniden düzenlenmesi, Kuzey Irak'taki PKK unsurlarından suça karışmayanların ailelerinin yanına dönmelerinin sağlanması bu dönem için öngörülen adımlar arasında.

Suça karışmamış örgüt üyelerinin Türkiye'de suç kaydı yok. Var olan yasal prosedürler ile dönüş sağlanabileceği değerlendiriliyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 7
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    Neden acele ediliyor!. PKK'nın bu süreci taktığı yok. Karlar eriyince de ortaya çıkacak ondan. Aynen KKTC'nin Annan planına coşkuyla sarılması ve ardından karşı tarafın reddiyle havasını alması gibi olacak. Ondan sonra Rumlar barış istemeyen taraf ilan ettik. Dersen de Rumlar bundan ne kaybetti?
    Cevapla
  • ayhanvural 11 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede şu süreçte terör bitmez.. İran, Irak, Suriye kan ağlarken bizim huzur içinde olmamız mümkün değildir. Bölge ateş altındayken terör silah bırakacak mümkün değil. Bunlara inanmak için biraz ne olmak lazım. Kandan, irinden, kinden beslenen vampir sebzeyle meyveyle helal gıda sertifaklı yiyeceklerle beslenmez. 30 000 kişinin katili ile masaya oturulmaz. Terörle mücadele olur müzakere olmaz. Bunları anlayacaksınız ancak iş işten geçmiş olacak. Bir yıl içersinde terör toparlanacak seneye daha güçlü saldıracak. Zaman kazanmış olacak. İyice siyasallaşmış olacak
    Cevapla
  • arthur 11 yıl önce Şikayet Et
    ibrahin yıldız :) PKK şu anda bile demiyor bunları. Sen kafanı hiç yorma bu meseleye zira gerçekten cehaletin ortalığa saçılmış durumda :) Ne yazdığına bir daha bir bak bence, belki nasıl saçmaladığını görürsün :)
    Cevapla
  • ibrahim yildiz 11 yıl önce Şikayet Et
    ey milletim şunlara hazırlıklı olun.pkk şöyle diyecek. türkiyenin şu tarafları bizim geri kalanı hepimizin. buna hazırlanın. pkk silahlı güçlerinden asla vaz geçmez belki ırakın kuzeyine çekilir. ama kendi yönetmek istediği bölgeyi silahlı gücü olmadan yönetemez. şunuda düşünelim kürt vatandaşlarımızın yüzde 80'i batıda yaşıyor. bu da büyük bir çelişki olacaktır.merak ediyorum hükümetin bir yol haritası var mı.
    Cevapla
  • Ersin Candan 11 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Irak'a Çekilince?. Ne olacak Peki? Daha güçlü, parası çok, dinlenmiş, Avrupalı dostlarından yardımları sonuna kadar almış, elemanlarını tamamlamış gümbür gümbür bir PKK çıkacak karşımıza. Ama belki Apo ozaman meclise girerde sıkıntı ortadan kalkar. Bizimkilere ait hiç bir yol haritası yok maaşallah. Aponun haritasıyla devam bakalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi