500 bin gurbetçi gencin zor tercihi

Almanya Başbakanı Merkel'in temaslarında gündeme gelmesi beklenen konulardan biri de Türk göçmenlerin çifte vatandaşlık talebi. Konu, Almanya'da yetişen yüz binlerce genci yakından ilgilendiriyor.

500 bin gurbetçi gencin zor tercihi
500 bin gurbetçi gencin zor tercihi
GİRİŞ 28.02.2013 23:01 GÜNCELLEME 01.03.2013 00:02
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ilgın Dağcı, Almanya'da yaşayan ve kendini hem Alman hem de Türk hisseden gençlerden biri. Almanya'da eğitimine başlayan Ilgın, üniversiteye hazırlanıyor.

Ilgın kısa süre önce resmi makamlardan bir mektup almış. Mektupta, "18 yaşını doldurdunuz. Alman vatandaşı mı yoksa Türk vatandaşı mı olmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor" yazıyormuş.

"Türk'üm ve kendimi Türk gibi hissediyorum. Ama Türkiye'ye gittiğimde yurtdışında yaşadığım için oraya ait olmadığımı hissettiriyorlar bana. Buradaysa Alman vatandaşı olmama rağmen bana yabancı damgası vuruyorlar. Artık ne hissedeceğimi bilmiyorum, arada kaldım."

Roland Koch karşı çıktı

Yasalar uyarınca Ilgın'ın seçim yapması için 23 yaşına kadar zamanı var. 1999'da Sosyal Demokrat - Yeşiller koalisyonu tercih mecburiyetine karşı çıkarak Almanya'da doğan her çocuğa Alman vatandaşlığı hakkı verilmesini istiyordu. Hrıstiyan Demokrat Roland Koch, çifte vatandaşlığa karşı bir kampanya başlatana kadar... Çifte vatandaşlığı Hessen Eyaleti'nde seçim öncesi propaganda malzemesi yapan Koch, seçimleri kazanınca, hükümet uzlaşmaya gitmek zorunda kaldı ve çifte vatandaşlığa yaş sınırı getirdi.

Uygulamayı eleştiren uzmanlar, gençlerin zor bir kararla karşı karşıya bırakıldığını belirtiyor. Göç ve uyum uzmanı Gunnila Fincke, "23 yaşına kadar karar veremediği için mecburen Alman vatandaşlığından çıkan bir çok genç var. Özellikle ocak ayından bu yana sayıları artıyor. Bu uygulama Almanya'da yaşamak isteyen kişilerin uyumu açısından çok yanlış bir adım" diyor.

Bu yıl yaklaşık 3 bin, gelecek  yıllardaysa on binlercesi ve toplam yarım milyon genç bu tercihi yapmak zorunda. Federal hükümet içinde de uygulamanın kaldırılmasını savunanlar var.

Hükümetin insan hakları sorumlusu Markus Löning, çifte vatandaşlıkta uygulanan eşitsizliğe dikkat çekiyor ve bu hakkın sadece Avrupa Birliği üyesi vatandaşlarına tanınmasını eleştiriyor. Löning, "Ayrımcılık yaptığımız söyleniyor. Uluslararası alanda ayrımcılık karşıtı olduğum, tüm azınlıkların eşit haklara ve şansa sahip olması gerektiğini savunduğum için, beni de eleştiriyorlar" diye konuşuyor.

Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger çifte vatandaşlığı savunarak, bunun azınlıkların uyumuna olumlu katkıda bulunacağını belirtiyor.

Yarım asırlık Almanya macerası...

Fakat iktidardaki Hrıstiyan Demokrat Birlik, özellikle Türklere çifte vatandaşlık verilmemesi konusunda kararlı. Hrıstiyan Demokrat Birlik Milletvekili Hans-Peter Uhl, "Çifte vatandaşlığa karşıyız. Hem devlet hem de vatandaş için sorun getirecektir. Her iki tarafta da bağlılık sorunları yaratacaktır" diyor.

'Vatandaşlık haklarında reform gerekiyor'

Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin milletvekili Omid Nouripour da uygulamayı eleştirenlerden. Vatandaşlık hakları konusunda reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayan Nouripour, 15 yaşında ailesi ile İran'dan Almanya'ya gelmiş. Nouripour, şunları söylüyor:

"Ben çifte vatandaşım. Milletvekili olarak Almanya'daki insanları temsil ediyorum. İran'ın nükleer araştırmaları Almanya'yı tehdit ettiğinde tabii ki Almanya'nın güvenliğini düşünüyorum. Ama yine de akşam evime gittiğimde İran pop müziği dinliyorum ve o an için yine İranlı oluyorum. Ne olmuş yani?"

Öte yandan çifte vatandaşlık tartışması siyasi sorunlara da yol açıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çifte vatandaşlık konusundaki ısrarına, Merkel ve partisi kesinlikle karşı çıkıyor.

Hrıstiyan Demokrat Parti sözcüsü Hans-Peter Uhl, "Erdoğan'ın Almanya'da yaşayan Türkleri Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda kullanmak istediği çok aşikâr. Fakat bu durum kesinlikle bizim çıkarımıza değil" diyor.

Ilgın Dağcı bir ülkeyi tercih etmek zorunda. Arkadaşı Matep de yakında tercih mecburiyetiyle karşı karşıya kalacak. Her ne kadar aklı Türkiye'de kalsa da, Ilgın seçimini çoktan yapmış. Alman vatandaşlığına geçecek.

KAYNAK: ALMANYA'NIN SESİ
YORUMLAR 15
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yazar - 5 -. keske senin dedigin gibi olsa. ama neden böyle olsun?! iste o zaman alman devletin icine sizmis olur türk asilli insanlar. iste almanlar ve yahudiler en cokda bundan korkuyor. en cok nüfu artisi türkler. bu yüzdende annelik parasini kisitladilar. türkler faydalanmasin diye. calisan alman anne babalara sadece yardim etmek icin. bunun icindirki bizim türk vatandasi kalmamizi istiyorlar. hatta biz isim bile degistirmemiz gerekecek gibi. nasilki türkiyedeki türkanlarin asli türk olmayip ama türklere karisip ve herseye burnunu sokup bizi kullanmaya calisip menfaat sagliyorlarsa iste almanyada bunun tersinden korkuyorlar. yahudiler bunu zaten basarmis. birde türklermi baslarina dert olsun?! bu yüzden hic korkmana gerek yok !! senin söyledigin seyler olmayacak !!
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yazar - 4 -. su önyargilarinizi birakinda gurbetci vatandaslarinizada deger verin birazcik aynen turistlere verdigniz gibi. iste o zaman sogukluk ve yabancilasma yasanmaz !!!
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yazar - 3 -. o senin anlattigin olaylar olmustur fakat türkiye devletimizde gurbetciler icin hic birsey yapmadi. sagolsun basbakan son üc dört yildir birseyler yapmaya calisiyor fakat cok gec kalindi. basbakanimiza ve onun verdigi talimatlari yerine getiren tüm devlet erkamina tesekkürlerimizi arz ediyorum. en cokda Dr. Pelin hanima !!! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yazar - 2 -. hicbirsey bilmeden konusuyorsun. genel olarak burdaki cocuklar hafta ici okula giderken hafta sonlarida mescitlere gidip kuran dersleri alirlar. cumalar tolup tasar, ramazanda teravihler dolup tasar. hic korkma senin dedigin gibi olmayacak. zaten problemde burda. almanlar iste bu yüzden türklere karsi düsman. en az uyum saglayan biz türkleriz burda. benim cocuklarim türkce biliyorsa. tanidiklarimizin cocuklari türkce biliyorsa burda emegi gecen gurbetci anne ve babalara haksizlik yapiyorsunuz. o senin dedigin kisiler büyük metropollerde yasaniyor ama genelleme yapamazsin. berlinde, frankfurtda, hamburgda böyle türkleri görmüs ve duymus olabilirsiniz ama birde bizim burarala gelde gör. seni davet ediyorum. insALLAH gelirsin !!
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yazar. her zamanki hatani yaparak yine "genelleme" yapmisin. senin dedigin türden türkler olabilir almanyada ama sunu bilmen gerekir. almanyada kendi kültürlerine en saglam baglanan gurbetci türklerdir. hatta o kadarki almanlar bundan korkuyorlar. iste bu yüzdendirki türklere düsmanlar. sana ve senin gibilere almanci(!) düsmanlarina ilginc bir tespiti aciklayimmi?! yabancilar, yani alman olsun, italyan olsun, ingiliz olsun ne diyorlar biliyormusun?! almanyadaki türkler türkiyedeki türkler gibi degiller. türkiyedeki türkler daha cagdas, daha acik yürekli ve daha medeni diyorlar. neden?! senin gibi türkiyede yasadigi icin herhalde !! bizim komsumuz bizim yemeklerden yapiyor, bizim yemeklerden aliyor bizim kahvemizden iciyor, bizim kültürümüzle yasiyip hatta bazi türkce kelimeleri konusuyorsa buna sebeb olan almanci (!) birileride vardir mutlaka degilmi ?! genellem yapacaksan iste bu yönde yapmalisin. almanyaya gelmeden bilmeden konusmalariniz cok komik oluyor !!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?