Gezi destekçisi 100 sanatçıdan 'Kaygılıyız' ilanı

Gezi Parkı eylemlerine destek veren ve bazıları Gezi Parkı'nda boy gösteren sanat camiasından 100 isim gazetelere tam sayfa 'KAYGILIYIZ' ilanı verdi.

Gezi destekçisi 100 sanatçıdan 'Kaygılıyız' ilanı
Gezi destekçisi 100 sanatçıdan 'Kaygılıyız' ilanı
GİRİŞ 29.06.2013 11:38 GÜNCELLEME 29.06.2013 12:38
Bu Habere 290 Yorum Yapılmış

Gezi protestolarının ardından Türkiye'de gerginleşen ortamın 'toplumu kutuplaşmaya itmekte olduğu'nu savunan 60 sanatçı ve edebiyetçı bugün gazetelere 'Kaygılıyız' başlıklı bir ilan verdi.

Başbakan Erdoğan'ın tutumunun eleştirildiği metinde 'Ayaklar baş oldu' sözünü sakınmadan söyleyen dil, topluma nefret tohumları ekiyor." sözü dikkat çekti.

Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Nuri Bilge Ceylan, Fazıl Say, Halit Ergenç, Sırrı Süreyya önder, Tarık Akan, Can Dündar, Yavuz Bingöl gibi isimlerin de altına imza attığı ilan metni şu şekilde:

"Sanat, hayatımızı diri tutan, bizi acılarımızdan arındıran, soluk almamızı sağlayan nefes borumuzdur. Bu ülkenin toplumsal değerlerine, acılarına her zaman yakın durmuş, sorunlarını gözlemlemiş, bu çabaları sayesinde toplumca ödüllendirilmiş veya bu uğurda acılar çekmiş sanatçılar olarak diyoruz ki:

Ortada yine bir öfke ve nefret kokusu var. Sanatı ve sanatçıyı değersizleştirme, hedef gösterme, itibarsızlaştırma, suçlama, baskı altına alma girişimleri olanca hızıyla sürüp gidiyor. 'Ayaklar baş oldu' sözünü sakınmadan söyleyen dil, topluma nefret tohumları ekiyor. 'Siz ve biz' söylemi, toplumsal kutuplaşmayı keskinleştiriyor.

Biz aşağıda imzası olanlar toplumda yeni mağduriyetler yaşanmaması için nefret dilinin sona ermesini, sanatçıların ve sanat eserlerinin hedef gösterilmemesini ve toplum üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz."

İlanda imzası bulunan sanatçıların isimleri şöyle:

Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Ara Güler, Orhan Pamuk, Nuri Bilge Ceylan, Fazıl Say, Ferzan Özpetek, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Sırrı Süreyya Önder, Halit Kıvanç, Tarık Akan, Elif Şafak, Emrah Serbes, Haldun Dormen, Filiz-Fikret Otyam, Ahmet Ümit, Halit Ergenç, Rutkay Aziz, Çetin Tekindor, Okan Bayülgen, Serra Yılmaz, Volkan Konak, Ayfer Tunç, Nebil Özgentürk, Yavuz Bingöl, Sunay Akın, Haluk Bilginer, Can Dündar, Erdal Beşikçioğlu, Ataol Behramoğlu, Cahit Berkay, Levent Üzümcü, Devrim Erbil, Selçuk Yöntem, Vedat Sakman, Erol Demiröz, Mustafa Alabora, Zeynep Oral, Gürer Aykal, Latife Tekin, Halil Ergün, Ece Temelkuran, Derya Köroğlu, Müge İplikçi, Edip Akbayram, Cihan Ünal, Müjde Ar, Ferhan Şensoy, Leyla Erbil, Onur Akın, Ahmet Telli, Bejan Matur, Metin Üstündağ, Yılmaz Odabaşı, Zeki Alasya, Mehmet Aksoy, Ahmet Say, Müjdat Gezen, Demet Akbağ, Yüksel Aksu, Ferhan-Ferzan Önder, Gülsin Onay, Leman Sam, Musa Kart, Kürşat Başar, Ahmet Güneştekin, Menderes Samancılar, Sermiyan Midyat, Ercan Kesal, Bulutsuzluk Özlemi, Ömer Faruk Sorak, Musa Eroğlu, Osman Şahin, Harun Tekin, Kardeş Türküler (BGST), Kudsi Ergüner, Duman, Bedri Koraman, Nejat İşler, İdil Biret.

YORUMLAR 290
  • mustafa kaman 10 yıl önce Şikayet Et
    evet sizler ve sizin gibiler .................. neden acaba ? iyi olan ekenomiden, sn. basbakana yapilan agir küfür ve hakaretten, sahillerdeki üstsüz dolasan insanlardan, polise hakaret eden itlerden, avrupaya sikayet eden köpeklerden, türkiye karissin diye avuclarini sivayan,ab ülkelerinden ve abd.nmi kaygilisiniz ?...................niye kendi insanlarinizla bir olmuyor neden insanlarinizi tek tarafli sevmeye calisiyor ve rant elde etmek istiyorsunuz ?
    Cevapla
  • Abdullah Yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah Allah . bunlar ne acısı çekmış kım nefes almalarını engellemış bunlar bır fılım veya program başına mılyarları kapan zerzavat değil mi şu acitasyona bak hele yaaa sıfatlarına bakın bırtanesı yanıltmadı bızı ... mılletı soydular herseyıyle dalga gectıler yıllarca .. elhamdulıllah maskelerı dustu
    Cevapla
  • Ahmet 10 yıl önce Şikayet Et
    Kaygılılar. Serra yılmaz islama ve Müslümanlara hakareti ve aşağılaması kutuplaşma olamaz tabi yine Müjdat gezen tüm türkiyeye nerdeyse Aptal derken ahmaklıkla suçlarken buda oldukça iyiniyetli bir tutumdu fazıl say kişisel zevklerinden dolayı Arabesk dinleyen an az 3/5 Türkiye halkını aşağılarken bunun günahı yoktu Sırrı Süreyya önder şehit cenazelerine misilleme yaparcasına Pkk kayıplarının yasını tutması'da tam bir vatanseverlik olsa gerek... vs daha niceleri . Bunlar yapılırken daha düne kadar ülke olarak bizler kaygılıydık ama sizlerin şahsına gelebilecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı umarım kaygılarınız haklı olur ve hepiniz ektiklerinize karşılık verimli bir karşılık alırsınız umarım.
    Cevapla
  • oku yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    Eğer yüreğiniz yetiyorsa şu soruları cevaplayın evvela! Nefret dili dediğiniz dili ısrarla belirttiğiniz şekilde Başbakan kullanıyor diyorsunuz! Pekii;. milyonlarca insanın sevgisini kazanmış bir başbakana, kürsüden "sen kaç kuruşluk adamsın" diyen arkadaşın sözlerini niye eleştirmiyorsunuz! Madem her şey nefret tohumlarından kaynaklanıyor; YAVUZ ismini bin yıl önceki kan davası olarak güdenlere neden bir çift lafınız yok! Onlar da sizin gibi düşündüğü için mi!? Yamçık ağızlı(eğik ağızlı demek editör) yavuz bingöl! hepsini geçtim, sana soruyorum; barışın b sinin bile geçmediği topraklarına kelle fiyatına barış tesis etmeye çalışan başbakan mı nefret tohumları ekiyor, yoksa şu halinle sen mi! Yakıp yıkan, cami basan, başörtülü tartaklayan şsizler için bir kelime sarf etmeyen ağızlarınız, hak ve hukuk bilen, barış ve kardeşlik peşinde olan insanlara ait olamaz! Bu ağızlar, bir yerlere satılmış, zavallı çaresizlerin ağzıdır! Verdiğiniz bu ilanla, halk düşmanı ve huzur karşıtı birer figüran olduğunuzu ilam ettiniz! Zaten, bizce malumdu…
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti olarak tepkimiz çok büyük!!!!! Huzur ortamındayken bu yapılanlar unutulacak gibi değil!!!!?.... ....Türk milleti olarak!! dış güçlerle işbirliği yaparak Hükümeti devirip ülkeyi iç savaşa sokmak bu vatan hainlerinin en ağır şekilde yargılanmalarını istiyoruz!!!! ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu kendisini tehdit eden Gantz ve Eisenkot ile tartıştı
Derbide Fenerbahçelileri çıldırtan karar!