İngilizin maskesi düştü, isyan çıktı

Cübbeli ve sakallı olarak yakalanan iki İngiliz komandosu Basra'yı karıştırdı. Basra'da toplu isyan başladı. Maskesi düşen İngilizler zor durumda... İşte öfkenin fotoğrafı:

İngilizin maskesi düştü, isyan çıktı
İngilizin maskesi düştü, isyan çıktı
GİRİŞ 20.09.2005 15:59 GÜNCELLEME 20.09.2005 15:59

Irak'taki Şiilerin öfkesinin ne boyutta olduğunu gösteren bu fotoğraf karesi, direnişçilerin öldürdüğü işgalci bir İngiliz askerinin sonunu gözler önüne seriyor. Irak’ın güneyindeki Şii kenti Basra’da İngiliz askerleriyle Iraklılar arasında müthiş bir çarpışma yaşanıyor. İngiliz birlikleri akın akın bölgeye gelerek isyanı bastırmaya çalışıyor...


Basralıların öfkesini ayağa kaldıran ve onları tek vücut halinde ayaklanmaya iten olaylar zinciri, emperyalist devletin oynadığı kirli oyunun ortaya çıkması ve maskesinin düşmesiyle başladı. Sünni ve Şiileri birbirine düşürmeye çalışan eylemlerde İngiliz parmağı olduğunu net olarak gözler önüne seren olay şehirdeki tüm öfkeyi işgalcilerin üzerine çevirdi.


Arap kıyafetine bürünen iki İngiliz, bazı iddialara göre Basrada saldırı gerçekleştirdikten sonra kaçarken, yakayı ele verdi. Başkent Bağdat’ın 550 kilometre güneyindeki petrol şehri Basra’da görev yapan sivil giyimli iki İngiliz komando, kaçarken şüphe üzerine Irak polisi tarafından durduruldu. Kendilerini gözaltına almak isteyen Iraklı polislere ateş açarak karşılık veren ve 2 memurun ölümüne neden olan İngiliz askerler, tutuklanarak cezaevine kondu.

Maskesi düşen İngilizler, ajan proöatörlerinin serbest bırakılmasını istediler. Ama bu taleplerine olumlu bir yanıt verilmedi. Bunun üzerine İngiliz ordusu, helikopterlerin desteğindeki 10 tankla cezaevini kuşattı. Uyarıya rağmen sorguları süren İngiliz komandoların teslim edilmemesi üzerine tanklar harekete geçti. Tankların cezaevine ilerlediğini farkeden Iraklılar, taş, sopa ve molotof kokteylerle saldırıya geçti. Çıkan çatışmada 4 Iraklı ölürken, 3 de İngiliz askeri yaralandı.



İngilizlerin baskını sırasında binada bulunan Iraklı polis Ali Hüseyin, 'Dün Basra polisi sakallı, cüppe giymiş 2 İngiliz yakalanarak gözaltına alınmıştı. İngiliz askerleri, yakalananların serbest bırakılmasını istedi, biz bunu kabul etmedik. Bunun üzerine İngiliz askerleri, tanklarla istihbarat binasını basarak her tarafı yerle bir etti ve binadaki cezaevinde tutuklu bulunan teröristleri serbest bırakmaya çalıştı. Ama karşı koymamız sonucu bunu başaramadılar. Biz İngilizlerin binayı basacağını tahmin ediyorduk. Olayların daha fazla büyümemesi için tutuklu İngilizleri binadan çıkardık ve başka bir bölgede serbest bıraktık' şeklinde konuştu.

Serbest bırakıldıktan sonra Şii milisler tarafından rehin alınan 2 İngiliz askerin, İngiliz güçleri tarafından Basra'da bir eve yapılan operasyonla kurtarıldığı iddia edildi. Bu haberlerin kentte yayılması üzerine isyan büyüdü ve İngilizleri zor duruma soktu.  


TANKLAR DUVARI YIKTI

Iraklı protestocuların saldırısını püskürten tanklar, cezaevinin duvarını yıkarak iki komandoyu kurtardı. Duvarın yıkılmasını fırsat bilen 150 kadar Iraklı mahkum da hapishaneden kaçmayı başardı. Olayı, Irak İçişleri Bakanlığı da doğruladı. Basra Valisi Muhammed El Veyli, eylemin ‘barbarca, vahşice ve sorumsuzca’ olduğunu söyledi.

8 bin 500 İngiliz askerin bulunduğu Irak’ın Şii ağırlıklı güney bölgesi, nispeten güvenli bir alan olarak tanınıyor. Ancak 2003’te savaşın başlamasından beri 96 asker kaybeden İngilizler’e yönelik saldırılar son haftalarda artmıştı.


Olayları İngilizlerin kanlı şekilde bastırma girişimi olmasından endişe ediliyor. Basra'da şu anda öfke dalga dalga yayılmaya devam ediyor..

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin tüm ticareti durdurması, İsrail basınını çıldırttı!
Nisan ayının en çok satan otomobil modelleri belli oldu