‘Çuval krizi’ şahitleri ABD'ye sığındı

ABD askerlerinin Irak’ta Türk askerlerini başına çuval geçirerek tutuklamasıyla yaşanan krizde tercüman olan iki Türk’ün Washington'dan sığınma hakkı aldığı ortaya çıktı.

‘Çuval krizi’ şahitleri ABD'ye sığındı
‘Çuval krizi’ şahitleri ABD'ye sığındı
GİRİŞ 19.12.2005 07:45 GÜNCELLEME 19.12.2005 07:45

4 Temmuz 2003’te Süleymaniye’deki Türk Özel Harekat Dairesi karargahına baskın yapan Amerikan askerlerinin 11 Türk askerini tutuklamasıyla yaşanan ‘çuval krizi’yle ilgili ilk kez Associated Press haber ajansına konuşan Tuncay Çelik ve Savaş Dalkılıç adlı Türkler, baskına şahit oldukları gerekçesiyle Türkiye’ye dönmeye çekindiklerini söyledi.

Şu an California’da yaşayan Çelik ile Dalkılıç, Türkiye’ye dönmeleri halinde ‘vatan haini’ ilan edileceklerini, işkence göreceklerini ve hatta öldürülebileceklerini söyleyerek Amerikalıları, siyasi sığınma talebi konusunda ikna ettiklerini belirtti. Çelik ise baskın sırasında bir Türk yüzbaşının telefonunun çaldığını belirterek, “Arayan Savunma Bakanı Vecdi Gönül’dü. O kadar yüksek sesle konuşuyordu ki biz bile duyduk. Gönül, yüzbaşıya ‘Derhal olayı çözün. Sorumluları bulun’ diye bağırıyordu.” dedi.

Tercümanlar, bir Türk askerlerinin kendilerine “Sorguya girmeyin yoksa Türkiye’ye dönünce cezalandırılırsınız.” dediğini ve başka bir askerin de ‘vatan haini’ olduklarına dair Ankara’ya bir belge gönderildiğini söylediğini ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail terörüne direnen Kassam Tugayları’nın zorlu şartları Ebu Ubeyde’de vücut buluyor
Bakan Şimşek açıkladı: Yeniden yapılandırılıyor! Gereksiz harcamalar önlenecek...