Takva filminin çekimine başlandı

Bundan bir ay kadar önce zikir ayini provaları gerçek sanılarak polis tarafından basılan, Fatih Akın'ın tarikatları konu edinen 'Takva' adlı filminin çekimleri başladı.

Takva filminin çekimine başlandı
Takva filminin çekimine başlandı
GİRİŞ 22.12.2005 12:05 GÜNCELLEME 22.12.2005 12:05

Zikir ayini provaları gerçeğinden farksız

Bundan bir ay kadar önce zikir ayini provaları polis tarafından basılan 'Takva' adlı filmin çekimleri başladı. Şeyh-tarikat-cinsellik üçgeninde gelişen olayları ele alan filmin zikir fotoğrafları ilk kez gün yüzüne çıktı. Oyuncular kıyafetleri ve tıraşları ile tarikat üyelerinden farksız görünüyor.

Bir dönem Ali Kalkancı ve Müslüm Gündüz ile gündeme gelen tarikat dünyası, sinema perdesinden izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Senaryosunu Önder Çakar'ın yazdığı, yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın üstlendiği 'Takva' adlı film, şeyh-tarikat-cinsellik üçgeninde gelişen olayları ele alacak. Yapımını Yeni Sinemacılar'ın üstlendiği, başrollerini Erkan Can, Settar Tanrıöğen ve Güven Kıraç'ın paylaştığı film; geçen ay sonunda Yeni Sinemacılar'ın Asmalımescit'teki ofisinde yapılan zikir provasının polis tarafından basılmasıyla gündeme gelmişti. Film için saç ve sakallarını tıpkı gerçek tarikat üyeleri gibi kestiren oyuncuların, bir Cerrahi dervişi eşliğinde yaptıkları zikir provasının fotoğrafları ise ilk kez gün yüzüne çıktı. Fotoğraflarda, filmin oyuncuları ve çekim ekibinin yerde diz üstü oturmuş, ellerindeki teflerle ritm tutarak zikir yaptıkları, çoğunun kendilerinden geçmiş şekilde kafalarını salladığı göze çarpıyor. Oyuncuların provası, gerçek bir ayin görüntüsünü andırıyor...

YAŞANANLAR AZİZ NESİN HİKAYESİ GİBİ
Film daha çekimlerine başlanmadan Aziz Nesin hikayelerini aratmayan bir baskınla gündeme gelmişti. Filmin başrol oyuncuları Güven Kıraç, Settar Tanrıöğen ve Erkan Can, rollerini çalışmak üzere başlarında bir Cerrahi dervişiyle ofiste zikir provası yapmıştı. Ancak ofisin bulunduğu apartman sakinleri sesler üzerine polisi arayınca, prova polis tarafından basılmıştı. 'Ayin'in aslında prova olduğu polis tarafından anlaşılınca, komiserin duvardaki Che afişini işaret ederek 'Che'yi gördüğüme ilk kez bu kadar sevindim!' dediği iddia edilmişti.

'ALLAH ALLAH' SESLERİYLE AÇILIYOR
Olaylı filmin tanıtımı ise, internet sitesi www.takva.com.tr adresinde yapılıyor. Zikir provasından, filmde rol alan oyuncuların tıraş görüntülerine kadar her çalışmanın kare kare görüntülendiği web sitesi, tıpkı zikir ayinlerindeki gibi 'Allah Allah' sesleriyle açılıyor. Yaratıcı Sinematografik ve Görsel İşitsel Eserlerin Ortak Yapım ve Dağıtımı İçin Avrupa Destek Fonu'nun (Eurimages) 210 bin Euro'luk desteğiyle çekilen film, ocak ayı sonunda tamamlanacak, 2006 yılının son aylarında ise gösterime girecek.


Tarikatla Değişen Hayat

Çekimleri halen Haseki Şifahanesi'nde süren filmde Erkan Can, 11 yaşından 45 yaşına kadar eski bir handa çuvalcı dükkanında çalışan, Süleymaniye'de babasından kalma küçük ahşap evde tek başına yaşama tutunmaya çalışan Muharrem'i canlandırıyor. Filmin konusu ise kısaca şöyle: Ailesi ve mahallesinden aldığı eski İstanbul-İslam ahlakı, Muharrem'i içine kapalı, ailesine bağlı, cinsel istekleri kötü bir ahlak sapması olarak görüp; onları sürekli bastırarak değişen bu dünyada başını beladan, günahtan ve kötü olan her şeyden uzak tuttuğunu sanan biri haline getirmiştir. Babasından kalan bir hatıraya devam edercesine haftada bir gittiği İslami bir tarikatın öğretisinde bulunan mütevazılık, haddini bilmek ve tevekküle uymak gibi mistik öğretiyle örtmüş ve böylece mutlu olmayı başarabilmiştir. Cinsel yaşamındaki başarısızlığını ise 'uçkuruna sahip olmak' olarak görmeyi tercih etmektedir. Bir gün tarikatın idari işlerinin bir bölümünü idare etmesi istenince Muharrem'in hayatı tamamen değişir. Sürekli bastırmaya çalıştığı cinsel hayatı kendisine aşırı güven duyan şeyhinin evlenmesini önermesiyle tetiklenmiş, bu hızlı dönüşüm, Allah sevgisi ve korkusu arasındaki dengeyi Muharrem'in zihninde bozmuş, Allah sevgisi azalıp günahlar başlayınca Allah korkusu Muharrem'in zihnini kemirmeye ve sonunda da yok etmeye kadar varmıştır.


Takva Nedir?

Bir şeyi muhafaza etmek, korunmak, sakınmak, himaye etmek, bir şeyi ıslah edip düzene koymak gibi anlamlara gelir. Takva sahibi kimseye 'muttaki' denir. İslam terminolojisinde ise 'takva'; kişinin kendisini Allah'ın korumasına, himayesine alarak ahirette azap ve cezaya neden olabilecek her türlü şeyden kendisini titizlikle koruması, günahlardan kaçınıp iyi ve faydalı eylemleri yapması anlamında kullanılıyor.


Filmle ilgili tüm gelişmelerve detayları http://www.takva.com.tr/ adresinden takip edebilirsiniz..

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail kendi askerlerini öldürüyor! Filo komutanından dikkat çeken sözler
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den müfredat açıklaması! İntegral neden yok? İşte cevabı...