Kalbiyle birlikte huyu da değişti

Amerika'lı bir kadın, 'Organ nakliyle donörün özellikleri de hastaya geçiyor' tezinin canlı kanıtı oldu. Fast food, seks ve bira tutkunu 18 yaşındaki bir gencin kalbini alan 47 yaşındaki kadın, çılgın gence dönüşüverdi.

Kalbiyle birlikte huyu da değişti
Kalbiyle birlikte huyu da değişti
GİRİŞ 13.03.2006 12:05 GÜNCELLEME 13.03.2006 12:05

Amerika'da akciğer ve kalp nakli yapılan 47 yaşındaki Claire Sylvia düne kadar yalnızca bir iddia olarak kalan 'Organla birlikte donörün huyları da geçiyor' tezinin canlı kanıtı oldu.

Arizona eyaletinde yaşayan 47 yaşındaki Sylvia hipertansiyon hastasıydı. Uzun yıllar süren tedavi sonrası akciğer ve kalp yetmezliği ile karşı karşıya kaldı. Yaşaması, için organ nakli gerekiyordu. Şanslıydı. Organ bulundu, ameliyat oldu. Hem akciğer hem de kalp nakli yapıldı. Ancak nakilden kısa bir süre sonra Claire değişmeye başladı. Eskiden balerin olduğu için abur cubur yeme alışkanlığı olmayan Sylvia'nın canı hep bira ve kızarmış tavuk istiyordu. Ameliyat öncesinde sessiz ve muhafazakarken sonrasında sinirli ve heyecanlı bir kişiliğe bürünmüştü.

Claire sonunda Tim'e dönüşüverdi


Rüyasında da sürekli, tanımadığı adamlarla birlikte olduğunu görüyordu. Önceleri yakınlarının uyarılarıyla dikkatini çeken değişiklikleri kendi de fark etmeye başlayınca 'neden'ini araştırmaya karar verdi. Uzun süren araştırma sonunda organlarını bağışlayan donörün motorsiklet kazasında öldüğünü saptadı. Adı Tim'di. 18 yaşındaki Tim tıpkı şimdi Claire'in olduğu gibi, bir kızarmış tavuk tutkunuydu. Kaza sırasında da motorsikletinin arkasında Kentucky Fried Chicken paketleri vardı. Bulduklarıyla yetinmedi. Tim'in ailesiyle tanışmaya karar verdi. Ailesinden çabuk sinirlenen ve sekse meraklı bir çocuk olduğunu öğrendi. Kişiliğinin neden değiştiğini artık biliyordu. Organ nakliyle birlikte Tim'in tüm karakteristik özelliklerini de almıştı.

Her organın kendisine ait bir hafızası var


Bu vaka üzerine Arizona Üniversitesi'nce yapılan araştırma bu durumun mümkün olabileceğini ortaya koydu. Buna göre; her 10 organ naklinden birinde hasta donörün kişilik özelliklerini gösteriyor. Özellikle kalp, karaciğer, akciğer gibi büyük organ nakillerinde bu duruma daha sık rastlanıyor. Uzmanlar; 'Donörün damak tadı ve hobileri hastaya geçebiliyor. Çünkü her organın hafızası var. Bir organ yaşarken hücresel olarak tüm hafızaları saklıyor. Organ başka bir kişiye nakledildiğinde bu hafıza donörden hastaya geçiyor.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yüzde 500 yetmedi! İmamoğlu’nun ilk işi İstanbul’da suya zam
Fransız başkandan skandal Türkiye haritası paylaşımı