Tokat'ta Pardus günleri

Tokat Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk defa internet kafe sahiplerine ulusal işletim sistemi Pardus hakkında bilgi verildi. Ekber Türkoğlu'nun haberi

Tokat'ta Pardus günleri
Tokat'ta Pardus günleri
GİRİŞ 30.03.2006 18:53 GÜNCELLEME 30.03.2006 18:53

TÜBİTAK - ulusal elektronik ve kriptoloji enstitüsü tarafından geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus hakkında bilgi vermek üzere Tokat'a gelen proje yöneticisi Erkan Tekman ve Pardus geliştiricisi A. Murat Eren, Pardus'un Internet kafe'lerde kullanımına ilişkin, Tokat’ta bulunan tüm internet cafe sahiplerine Belediye nikah salonu'nda bir seminer verdi. Seminerde Pardus'un gücünden ve işletim sistemi olarak Pardus kullanmanın avantajlarından bahsedilirken Tübitak'ın neden böyle bir projeyi geliştirdiğine dair de bilgiler verildi, katılımcıların soruları yanıtlandı.

Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen Seminere Internet kafe sahiplerinin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı, Zabıta Müdürü Sebati Demirci, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Ali Polat katıldı.
Seminerin sonunda tüm katılımcılara Pardus CD'si verildi.

Türk bilgisayar uzmanlarınca geliştirilen 'özgür işletim sistemi' Pardus, lisanssız bilgisayar programı kullanan işletmelerin karşı karşıya bulundukları riskleri tamamen ortadan kaldırıyor. Çünkü Pardus, özgür bir yazılım ve diğer bilgisayar programları gibi pahalı lisans ücretleri ödeme mecburiyeti bulunmuyor.

Tübitak ulusal elektronik ve kriptoloji araştırma enstitüsü (UEKAE) bünyesinde çalışan Türk bilgisayar uzmanları tarafından geliştirilen 'özgür işletim sistemi' Pardus, 26 aralık'tan itibaren www.uludag.org. tr adresinden ücretsiz indirilmeye başlandı. Adını, Anadolu parsının latince isminden alan pardus 'un en önemli özelliği özgür bir yazılım olması ve genel kamu lisansı (GPL) ile dağıtılması. Pardus 'un alternatifleri gibi yüksek ücretler karşılığında lisanslanması gerekmiyor. Pardus kullanan işletmelerin çeşitli baskın ve denetimlerden çekinmesine de gerek kalmıyor. Çünkü Pardus kullanıcıları, yasalara aykırı bir fiil içinde bulunmuyor.

Pardus, tam ve düzgün Türkçe desteği yanında, kurulum ve kullanım kolaylığı açısından da önemli yenilikler barındırıyor. Program, 'Türkçe doğal dil işleme kütüphanesi' ve 'yazım denetimi eklentisi' zemberek sayesinde, eksiksiz Türkçe sözlük ve yazım denetimi desteği veriyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
100 ülke katıldı! Zirve ilk günden kilitlendi: Hepimiz farkındayız...
Beşiktaş ilk transferini KAP'a bildirdi!