Ferhat Sarıkaya'ya savcılıktan ihraç

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkındaki iddiaları ile gündeme gelen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti.

Ferhat Sarıkaya'ya savcılıktan ihraç
Ferhat Sarıkaya'ya savcılıktan ihraç
GİRİŞ 20.04.2006 13:26 GÜNCELLEME 20.04.2006 13:26

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti. Kurul, Sarıkaya'yı karar kesinleşinceye kadar açığa aldı.


Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca, Savcı Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan rapor, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün incelemesinin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na geldi.


Kurul, bugün yaptığı toplantıda, Sarıkaya'yı 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti ve karar kesinleşinceye kadar açığa aldı.


Kurul, ayrıca Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcıvekili İbrahim Özer hakkında ise başka bir müfettiş görevlendirilerek yeniden inceleme yapılmasını istedi.


Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in onayı ile Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca Savcı Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma raporu, bugün HSYK'da ele alındı.


Aynı zamanda HSYK'nın başkanı olan Adalet Bakanı Çiçek'in katılmadığı toplantıda, Kurul, Sarıkaya'nın Hakimler ve Savcılar
Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre meslekten ihracına karar verdi.


Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun "Meslekten Çıkarma Cezası" başlıklı 69. maddesinin son fıkrası, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.


Karara, kurul üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, "kınama cezası verilmesi" görüşüyle katılmadı.


Savcı Sarıkaya, bu kararın yeniden görüşülmesini talep edebilecek.Bu istemi de yine Kurul karara bağlayacak.


Yeniden görüşmede de verilen karar değişmez ise Savcı Sarıkaya'nın buna da itiraz hakkı bulunuyor. Bu itiraz da Kurul'un 5 yedek üyesinin
katılımıyla oluşan 12 kişilik bir üst kurul tarafından karara bağlanacak.


Üst kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak.


HSYK, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ve Başsavcıvekili İbrahim Özer hakkında ise disiplin yönünden herhangi bir işleme yer olmadığına ilişkin soruşturma raporunu da değerlendirdi.


Kurul, Kaçan ve Özer ile ilgili görevlendirilecek yeni müfettişlerce yeniden inceleme yapılmasını istedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor