Türk Büyükelçi İngiliz yazarı kızdırdı

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna'nın Ermeni iddialarına cevabı, The Independent gazetesinin başyazarı Robert Frisk'i çileden çıkardı: ' Saçmalıyorsunuz'

Türk Büyükelçi İngiliz yazarı kızdırdı
Türk Büyükelçi İngiliz yazarı kızdırdı
GİRİŞ 20.05.2006 18:35 GÜNCELLEME 20.05.2006 18:35

Alptuna'nın, 1915 Ermeni Soykırımı'yla ilgili St.James Mahkemesi'ne gönderdiği ‘İnsan ruhunu titretecek cinsten' bir mektubun kendisine ulaştığını yazan Fisk, Alptuna'nın iddialarının ‘saçmalık' olduğunu öne sürdü. Açılan arşivlerin 'ölüm koktuğunu' söyleyen başyazar, yazısında dönemin Osmanlı yönetimini de, ‘Hıristiyanları katletmek isteyen milliyetçiler çetesi' olarak tanımladı.

Robert Fisk, “Saçmalıyorsunuz sayın Büyükelçi' başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Alptuna bana, ‘1915'te Doğu Anadolu da bir Ermeni soykırımı olduğunu iddia ediyorsunuz. Bence olayları yanlış anlamışsınız' diyor. Öyle mi? Demek ben, 1.5 milyon Ermeni'nin Osmanlı Türkleri tarafından acımasızca öldürüldüğünü, erkekler vurulup bıçaklanırken kadınlara tecavüz edildiğini, iç organlarının çıkarılıp yakıldığını, çocuklarının kesildiğini ve halkın ölüme terk edildiğini yanlış anlamışım. Kurtulanlarla, ‘Büyükelçiye göre yalancılarla', kendim bizzat konuştum ve cesur Alman fotoğrafçı Armen Wegner'in çektiği fotoğrafları gördüm. Bu belgeleri, Osmanlı hükümetini yöneten milliyetçi çetenin emriyle Türkiye'deki Hıristiyan nüfusun ‘kıyımını' empoze eden arşivleri listeleyen tüm diplomatlar da görmüştür.”

Yazar Fisk, Naziler'in 1939-45 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Yahudi Katliamı'na ilişkin benzer bir yazının Alman Büyükelçisi'nden gelmesi halinde, Büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı tarafından kınanacağını, Berlin'deki İngiltere Büyükelçisi'nin görevden alınacağını ve AB'nin Almanya üzerinde bir takım kısıtlamalar uygulamak konusunda karar alacağını öne sürdü. İngiliz yazar Frisk, “Sayın Alptuna'nın endişelenmesine gerek yok Çünkü ülkesi, çok istemesine rağmen AB üyesi değil” dedi.

“ONURSUZCA İŞLENMİŞ OLAYLARIN AYDINLANMASINI İSTİYOR”

Fisk yazısında Büyükelçi Alptuna'nın mektubunu, “Ermeniler'e yapılmış büyük lanetin kendi ülkelerinde konuşulmasını isteyen bir grup Türk'ün görüşlerinin komik bir yansıması” olarak nitelendirirken, “Kendime soruyorum, neden Sayın Alptuna'nın yanı sıra Paris ve Beyrut'taki meslektaşları bu saçmalığı sürdürüyor?” diye yazdı. Bu günlerde ‘Doğrucu Türkler' olarak nitelendirdiği kesimlerin, ‘Onursuzca işlenmiş' olayların aydınlanması için hükümete karşı sesini yükselttiğini yazan Fisk, Ahmet İnsel, Baskın Oran, Halil Berktay, Hrant Dink ve Ragıp Zarakolu gibi isimlerin 'Türkiye'deki demokratik sürecin ve Ermenilerle yardımlaşmasının karanlığı boğacağına inandığını' söyledi.

Fisk, Michigan Üniversitesi'nden Fatma Göçek'in hükümete karşı savaşan cesur isimlerden birisi olduğunu da ekledi.
Fisk yazısında, açılan arşivlerin Türkler'in 1'inci Dünya Savaşı zamanında yaptığı vahşeti gözler önüne serdiğini öne sürdü. Dönemin Danimarka Büyükelçisi'nin ' Türkler acımasız amaçlarını Ermenilerin üzerinde yoğunlaştırmıştı' şeklindeki notunu aktaran Robert Fisk, bu şekildeki delillere sık sık rastlandığını belirtirken, “Burada birileri yalan söylüyor. Bunlar ya Kopenhag'daki Sayın Wandel, ya da Sayın Alptuna” diye ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!