Çin'de turistlere 'akıllı cep' telefonu

Çinliler ülkeye gelen yabancı turistlere daha rahat iletişim kurabilmeleri için 'tercüman' cep telefonu geliştirdiler...

Çin'de turistlere 'akıllı cep' telefonu
Çin'de turistlere 'akıllı cep' telefonu
GİRİŞ 24.07.2006 17:06 GÜNCELLEME 24.07.2006 17:06

Dünyanın en çok turist çeken ülkeleri arasındaki Çin, geliştirdiği yeni bir telefonla yabancıların ülkedeki dil sorununa çözüm buldu. Sadece başkent Pekin'de kullanılabilen ve günlük kirası yalnızca 5 dolar olan "akıllı telefon"u kullanan yabancılar, kenti gezerken kendi dillerinde yardım alabilecek.
Ülkeye gelen yabancıların sayısındaki artışı dikkate alan Pekin yönetimi, yabancıların daha rahat iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla söz konusu telefonların başkentteki 94 büyük otelde ve yabancıların kaldığı apartmanlarda kiralanabileceğini duyurdu.

Bir dilden başka bir dile otomatik olarak tercüme yapabilen 'akıllı cep telefonu'nun en büyük özelliği; yabancıların taksi çağırma, gezi ve yemek siparişi sırasında karşılaştığı dil sorununu çözebilecek olması.

Çin radyosunun haberine göre söz konusu telefon turistik yerler, lokantalar, konaklama ve ulaşım hakkında bilgiler vermenin yanı sıra acil yardım ve şikayetler için gerekli numaraları da içeriyor. Akıllı telefonun kaç dilde tercüme kolaylığı sağlayacağı ise belirtilmedi.

Geçen yıl sadece ABD'den 1,5 milyon turist çeken ve 2008 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Çin, yabancılar için her türlü kolaylığı düşünüyor. Söz konusu uygulamanın Pekin'e gelen ve dünyanın en zor dili olan Çinceyi konuşamamaktan dolayı problem yaşayan yabancıların sorununu ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

Dünya Turizm Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre, 2004'te en çok turisti 75 milyonla Fransa çekerken, bunu 53 milyon turistle İspanya, 46 milyon turistle ABD izlemişti. 41 milyon turistin ziyaret ettiği Çin ise 37 milyon turist çeken İtalya'yı geride bırakarak dördüncülüğe oturmuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para ve sermaye piyasalarına vergi müdahalesi
AK Parti'de değişim: 2K formülü