'Her geçen gün Hizbullah'ın zaferi'

Bu aykırı iddialar, bütün dünyada Lübnan ve Hizbullah konusunu en iyi bilen bir isme ait. 15 yıldan bu yana BM danışmanı olan Timur Göksel, Der Spiegel'e gelecek günleri anlattı.

'Her geçen gün Hizbullah'ın zaferi'
'Her geçen gün Hizbullah'ın zaferi'
GİRİŞ 29.07.2006 18:15 GÜNCELLEME 29.07.2006 18:15

Alman Spigel dergisi, 20 yıldan daha uzun bir süre Lübnanda BM'ye bağlı Unfil Birlikleri danışmanlığı yapan Timur Gökselle röportaj yaptı. Timur Göksel neden Hizbullah savaşçılarının başarılı olduklarını ve niçin NATO önderliğindeki bir askeri birliğe asla izin vermeyeceklerini anlattı.

SPIEGEL : - Hizbullah İsrail ordusuna karşı dayanabilir mi? Gerçekten savaşçılar ne kadar güçlü? 

TG - Hizbullah'ın özel birliklerinde yaklaşık 700 kadar savaşçısı var. Buna ek olarak kısa bir zaman içerisinde halktan 7000 ila 8000 arası takviye yapabilir.

SPIEGEL : - Kim tarafından eğitiliyorlar 

TG - Önceleri savaşçılar İran tarafından eğitiliyordu ama 90'lı yıllarından başından itibaren eğitim Lübnana kaydırıldı. Hizbullah tamamen Lübnan ulusal hareketi haline dönüştü. Hizbullah'ın İrana gitmesinin bir manası da olmazdı.

İranın gerilla savaşı ile ilgili ciddi bir birikimi yoktu. Bu konuda ise tecrübeli olan Hizbullah. Eğer İran yeni silah sistemleri yollarsa bir yada iki eğitmen İran'a gider ve eğitimini alır tekrar geri döner bu işin tüm dünyadaki işleyişi de böyledir.

SPIEGEL- Hasan Nasrallah Haifa'dan daha ilerdeki hedefleri vuracaklarını açıkladı. Gerçekten bu güç Hizbullah'ta var mı bilinmiyor. Neden Hizbullah'ın gücü hakkında bu kadar az bilgiye sahibiz?

TG - Hizbullah inanılmaz derece ihtiyatlı hareket ediyor bu paronayaya kadar gidiyor. Hizbullah'ın vuruş gücü dünyanın en iyi saklanan sırlarından birisi. Teşkilatın içerisinde lider kadrosunda olan bir kaç kişi sadece bu bilgiye sahip. İsrail'in haber alma teşkilatı metodları ve böcekleri konusunda sağlıklı bir duruşları var. Bağımsız çalışan 10 ila 20 kişilik guruplar ve kendi aralarında mümkün olduğu kadar az bilgi alış verişinde bulunuyorlar. Vietkong'dan daha az.

SPIEGEL - Tüm bu tedbirlere rağmen Hizbullah kalplere korku salmak ve propaganda yapmak için anlatabilirlerdi. Niçin yapmıyorlar? 

TG - Hizbullah, İsrail'in süreki endişe içinde olmasını ve gücünü bilmesini istemiyor. Hizbullah'ın gazetecileri yıkılmış Güney Lübnan sokaklarını gezdirmesi bir ilk. İsrail ordusu tam bunun tersini yapıyor
İsrail ordusu başta çok konuşmakla hata etti. Sanki Hizbullah'ın silahsızlandırılması çocuk oyuncağı imiş gibi gösterdi. Şimdi bunun bu kadar basit olmadığını kendileri de itiraf etmek zorunda kaldılar. Bütün Lübnan'ı dümdüz yapabilecek askeri mühimmatlada bir başarı elde edemezler. İsrail halkı ordunun Hizbullah'ın roket deposunu bulup etkisiz hale getirmesini bekliyor. Sokaktaki insan artık soru sormaya başladı. 

SPIEGEL- İsrail ordusunun nerede hatalarını görüyorsunuz.

TG- İsrailin askeri temsili gerçekten yüz kızartıcı. İsrail ordusu dün Bin Cebel yerleşim birimini ele geçirdiğini duyururken bugün askeri komutası 5 saatlik karşılıklı çarpışmada 8 askerlerinin öldüğünü 20'sinin yaralandığını itiraf etmek zorunda kaldılar. Sonuç olarak ama henüz Bin Cebel hiç ele geçmedi zaten öyle bir niyetleri de yoktu. İsrail'in bu savaştaki en büyük kaybı inanırlık olacaktır. Bunu da tekrar kazanamayacaklardır. Böylece savaşta her geçen gün Hizbullah'ın zaferidir.

SPIEGEL - Arap dünyası üzerinde nasıl bir etki yapacaktır?

TG - İsrail'in korkusu Arap devletlerine karşı en büyük silahtı. Bununla İsrail kendisini olduğundan büyük gördü ve böbürlendi. Küçük bölüklerle köylere girdiler çünkü karşılarındaki gücü küçümsediler. Hizbullah İsrail güçlerine karşı korkunun gereksiz olduğunu gösterdi. Küçük bir savaşçı grubuyla İsrail'i köşeye sıkıştırdılar ve böylece oyunun kurallarını değiştirdiler. Bunun üzerine İsrail uzun boylu düşünmesi gerekiyor.

SPIEGEL- İsrail amacının Hizbullah'ı bitirmek olduğunu söylüyor bu sizce ne kadar gerçekçi? 

TG-  Hizbulah'ı yok edemezsiniz. Hizbullah sadece savaşçılar değil bir görüş. Eğer yok etmeye kalkarsanız dahada sertleşecektir. Dünyanın bu bölümünde muazzam önemli bir şey var oda insanlara saygı ile yaklaşmanız gururları ile oynamamanız. Bu insanlar ayakta ölmeyi dizleri üzerinde hayat sürmeye tercih ederler. Hizbullahı marjinal hale getirmeye, şeytani göstermeye çalışmak yanlış. Mensuplarını terörist olarak nitelemekte en büyük hata. Direkt hizbullahla masaya oturulmalı ama mutlaka ne dediğine kulak verilmeli.

SPIEGEL- Sizce ateşkesin gerçekleşmesi için ne kadar süre geçmeli?

TG- Ben az bir hafta bir haftadan yola çıkıyorum. İki tarafta sert bir duruş içinde İsrail askeri bir başarı elde etmeden önce vazgeçmez. Hizbullah da uluslararası bir gücü onaylamaz. Çünkü bu Hizbullah'ın silahsızlandırılması manasına gelmez aynı zamanda Amerika tarafından yönlendirilen bir ordunun Lübnanı işgali.

SPIEGEL- O zaman Nasrallah bu konuda ısrarcı mı olur? 

TG- Siz dalga mı geçiyorsunuz? Hayatta böyle bir şeyi kabullenmez. Eğer öyle olursa herkes niçin başlattın sorusunu sorar. Uluslararası gücün Lübnan'a gelmesini istemek hem saflık hemde aptallık. Ayrıca kim gönüllü olacak. İngiliz ve Amerikalılar Irak'ta çakılılar. Onun haricinde bir gönüllü göremiyorum.

SPIEGEL- Hizbullah'ın lideri İsrail tarafından öldürülürse ne olur. 

TG- Şayet Hasan Nasrallah öldürülürse bu Batı için tam bir felaket olacaktır. Hizbullah daha küçük gruplara ayrılır kendi arasında savaşa başlar. Ondan sonrada herşey olabilir bir iç savaş bile çıkabilir. Şayet Nasrallah ölecek olursa bizler er yada geç buna pişman olacağız. Bırakın onu, zaman gelecek İsrail bile Nasrallah'ı özleyecektir.

Der Spiegel'in yaptığı röportajın orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şırnak'ta sel sularına kapılan anne ve çocuk böyle kurtarıldı
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso