Danıştay kayıt parasına karşı çıktı

Danıştay, okulların velilerden bağış adı altında katkı payı alınamayacağına karar verdi. Kararda vakıfların para toplama işleminin yasal olmadığı da belirtildi.

Danıştay kayıt parasına karşı çıktı
Danıştay kayıt parasına karşı çıktı
GİRİŞ 23.08.2006 08:22 GÜNCELLEME 23.08.2006 08:22

Danıştay 8'inci Dairesi, Milli Eğitim vakıfları aracılığıyla gerçekleştirilen para toplama işleminin yasal ve anayasal dayanağı bulunmadığına karar verdi.

Danıştay, velilerden 'bağış' adı altında katkı payı alınamayacağına karar verdi. Danıştay 8'inci Dairesi, Milli Eğitim vakıfları aracılığıyla gerçekleştirilen para toplama işleminin yasal ve anayasal dayanağı bulunmadığını belirtti. Danıştay, her eğitim- öğretim yılı başında gündeme gelen 'bağış' ların yasal dayanağının bulunmadığına, Şubat ayında verdiği kararla açıklık getirdi. Danıştay, 8'inci Dairesi'nin kararının dayanağı olan olay İzmir'de yaşandı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü geçen yıllarda, Milli Eğitim Vakfı aracılığıyla öğrenci başına, aylık bir milyon ile beş milyon lira (1-5 YTL) arasında bağış olarak para alınabileceğine karar verdi. Milli Eğitim Vakfı da bu karara dayanarak velilerden 'bağış' toplamaya başladı. Vakıf, bu parayı aylık taksitlere böldü.

VELİLER İSYAN ETTİ
İzmir'deki veliler bunun üzerine, Tüm Öğrenci Velileri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'na (EĞİTİM-SEN) şikayette bulundular. İzmir 2'nci İdare MahMahkemesi, velileri haklı buldu ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 'bağış toplama' kararını iptal etti. Valiliğin temyiz başvurusu, Danıştay 8'inci Dairesi'nde görüldü. Daire, velilerden 'bağış' adı altında da olsa katkı payı alınamayacağına karar vererek, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin iptal kararını onadı. 8'inci Daire'nin kararında Anayasa'nın, eğitim-öğretimin devlet okullarında parasız olduğu belirtilen 42'nci maddesi hatırlatıldı. Kararda özetle şöyle denildi: 'Her ne kadar öğrenci velilerinden 'bağış' adı altında para toplanmakta ise de sözü edilen katkı paylarının aylık olarak belirlenmesi nedeniyle velilerin özgür iradelerine bırakılmış bir bağış niteliği bulunmamaktadır. Mali yükümlülük niteliği taşımakta ve bağış toplama amacı aşılmaktadır.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…
Dua, Arapça ve araba... Ali Erbaş'tan iddialara ilişkin açıklama!