Solda birlik arayışı sürüyor

Rahşan Ecevit'in 'sollu sağlı ittifak' girişimi sonuçsuz kalırken solda bütünleşme arayışları sonbaharla birlikte yeniden hızlandı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DİSK Genel Başkanı Çelebi ve TESAV Başkanı Tuncer'le görüştü

Solda birlik arayışı sürüyor
Solda birlik arayışı sürüyor
GİRİŞ 09.09.2006 08:30 GÜNCELLEME 09.09.2006 08:30

DİSK öncülüğünde çalışmalarını sürdüren 10 Aralık Hareketi'nin parti kurmanın kolay olmayacağı değerlendirmesinin ardından birlik arayan çevrelerin 'güçlü bir adres oluşturma' yönündeki çabaları da tekrar hızlandı.


Solda "CHP dışında güçlü bir adres oluşturma" arayışları sürerken DİSK öncülüğünde oluşturulan 10 Aralık Hareketi'nin DSP'ye katılması kulisleri yoğunlaştı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer 'in DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve TESAV Başkanı Erol Tuncer ile görüşmeler yaptığı, bu çerçevede DSP-SHP-ÖDP seçim ittifakının sağlanması girişimlerinin de sürdürüldüğü kaydedildi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın , "seçime tek başına girecekmiş gibi çalıştıklarını, her an ittifak olacakmış gibi de kapıyı açık tuttuklarını" söyledi.


Rahşan Ecevit 'in "sollu sağlı ittifak" girişimi sonuçsuz kalırken solda bütünleşme arayışları sonbaharla birlikte yeniden hızlandı. DİSK öncülüğünde bazı akademisyenler ve politikacıların katılımıyla çalışmalarını sürdüren 10 Aralık Hareketi'nin bölge toplantıları sonunda yeni bir parti kurmanın kolay olmayacağı noktasına varıldı. Bu süreçte, "temiz bir kadro" su ve "80 trilyonu" bulunan DSP çatısı altında bütünleşme arayışlarına hız verildi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı Erol Tuncer 'le bir araya geldiği öğrenildi. Bu görüşmelerin süreceği vurgulanırken 10 Aralık Hareketi'nin DSP çatısı altına girmesi için "partinin demokratikleştirilmesi, tüzükte değişiklikler yapılması, üyelik güvencesinin sağlanması" gibi bazı konular üzerinde durulduğu öğrenildi. Kürt sorunu konusunda da ortak bir metin oluşturma arayışlarının sürdüğü aktarıldı.


Çatı adayı DSP


DSP çatısı altında bütünleşme arayışları, genel başkanın dışında ayrı bir "başbakan adayı" formülleri ile birlikte değerlendiriliyor. Kulislerde, Zeki Sezer'in genel başkan olarak kalabileceği, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ya da Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 'ün "başbakan adayı" olabileceği formülleri üzerinde duruluyor. DSP çatısı altında güçlü bir bütünleşme adresi oluşturulabilirse CHP içindeki bazı milletvekillerinin de bu oluşum içinde yer alabileceği değerlendirmesi yapılıyor. 10 Aralık Hareketi içinde "Hedefimiz yenileşme, kitleselleşme ve bütünleşme. Bunun için diyaloğa açığız. Solda bir bütünleşme olması için demokratikleşme, yenileşme en önemli koşuldur" görüşü dile getirildi. DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan ise arayışlarla ilgili olarak "çeşitli kesimlerle görüşmeler yapıldığını" söylemekle yetindi. Tan, her hafta bir miting yaptıklarını vurgularken 15 Eylül'de Giresun'da fındık, 16 Eylül'de Çorlu'da ayçiçeği, 17 Eylül'de de Kilis'te üzüm mitingi yapacaklarını sözlerine ekledi.


CHP dışındaki partilerin seçim ittifakı arayışları da sürüyor. 10 Aralık Hareketi-DSP yakınlaşması dikkatle izlenirken, kulislerde buradan somut bir sonuç çıkması durumunda ittifak çerçevesinin daha da genişletilmesi ve DSP-SHP-ÖDP seçim ittifakının sağlanmasının önemi üzerinde duruluyor. Parlamentoda 4 milletvekilinden 3'ünü yitiren SHP'nin Genel Başkanı Murat Karayalçın da gelişmeleri dikkatle izliyor. "İttifaktan kaçan, iktidardan kaçar" diyen Karayalçın, son parti meclisi toplantısında söylemini biraz değiştirdi. Karayalçın, "Seçime tek başına girecekmiş gibi çalışmaları yürütmeliyiz, ama her an ittifak olacakmış gibi de açık olmalıyız. Uygun bir tarihte ittifak sağlanırsa içinde yer alırız. Tek koşulumuz, yalnızca sosyal demokrat partilerin ittifakı olmasıdır. Sağ partileri istemiyoruz" dedi.


(Cumhuriyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi