'Cezayir yasası' bugün görüşülecek

Yaklaşık beş ay önce üç ayrı milletvekili tarafından verilen ve "Cezayir’de soykırım yapılmamıştır" diyenlere hapis cezası verilmesini öngören yasa teklifleri Adalet Komisyonu'nda bugün görüşülecek.

'Cezayir yasası' bugün görüşülecek
'Cezayir yasası' bugün görüşülecek
GİRİŞ 11.10.2006 09:28 GÜNCELLEME 11.10.2006 09:28

Meclis'teki üç tekliften birisi, 'Ermeni soykırımı yapılmıştır' diyenlere hapis cezası verilmesini içeriyor.
 
Afyon milletvekilleri Mahmut Koçak ve Reyhan Balandı'nın teklifleri ise, 'Cezayir'de soykırım yapılmamıştır' diyenlere 'bir yıldan beş yıla kadar' hapis cezası verilmesini öngörüyor.
 
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki üç teklifin bugün birleştirilerek görüşüleceğini ve büyük olasılıkla da daha derli toplu bir hala gelmesi için alt komisyona sevk edileceğini belirtti.
 
Toptan tekliflerin Genel Kurul'da ne zaman yasalaşabileceği konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.
 
“Fransa ile aynı duruma düşeriz”
 
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ile AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış Fransa'ya misilleme olarak ‘Cezayir yasası’nın çıkarılmasına karşı çıktılar.
 
Mehmet Dülger, komisyon toplantısına katılarak görüşlerini dile getireceğini belirterek, “Cezayir’de soykırım yapılmamıştır diyene ceza öngören yasayı Meclis’ten geçirirsek biz de Fransa’nın düştüğü duruma düşeriz” dedi.
 
Yaşar Yakış ise Cezayir’de bile soykırıma ilişkin bir yasa olmadığını hatırlattı. Yakış, “Cezayir’de soykırım olmuşsa, öncelikle Cezayirlilerin böyle bir kanun çıkarması gerekir” dedi.
 
Cezayir'de ne yaşandı?
 
Cezayir, 132 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi oldu. Bu süreçte en önemli olaylardan biri de, 1945'teki Setif katliamıydı.
 
8 mayıs 1945'te, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesi nedeniyle yapılan kutlamalarda, halk bağımsız Cezayir bayraklarıyla sokağa dökülmüş, Fransız işbirlikçiler öldürülmüş, çıkan olayları bastırmak için Fransız askerleri, donanması ve uçakları göstericilere ateş açmıştı.
 
Olayda kaç kişinin öldüğü bugün bile bilinmiyor, ama tahminler 10 ile 45 bin arasında değişiyor.
 
Fransa 1959'da Cezayir'in bağımsızlığını tanıdı ama Setif katliamı başta olmak
üzere, iki ülke arasındakı tarihi hesaplaşma hala sonuçlanmadı.
 
10 şubatta Fransız Parlamentosu, işgal sırasında Cezayirlilere şiddet uygulandığını kabul etti.
 
27 şubatta ise Cezayir'deki Fransız büyükelçisi Hubert Colin de Verdriere, Setif'te düzenlenen bir toplantıda, 'sizi özellikle ilgilendiren üzücü bir olaydan, 8 mayıs 1945 katliamlarından bahsetmek istiyorum. Bu affedilmesi mümkün olmayan bir trajedidir' demişti.
 
Cezayir artık, Fransa'nın resmen özür dilemesini, sonra da 1963'te Almanya'yla yaptığı gibi, Cezayir'le bir dostluk antlaşması imzalamasını bekliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail basını: Türkiye izin vermeyince Netanyahu Azerbaycan’a gidemedi!
FED’in hamlesi kritik! Altın için asıl senaryo başladı mı?