İşte balık hafızası / fotogaleri

Sizin de gol atan bir balığınız olabilir. Çünkü balıklar sanılanın aksine marifet öğrenebiliyor. Hatta öğrendiklerini günlerce akılda tutubiliyorlar. İşte bunu kanıtlayan okul...

 İşte balık hafızası /  fotogaleri
İşte balık hafızası / fotogaleri
GİRİŞ 27.10.2006 11:06 GÜNCELLEME 27.10.2006 11:06

Amerikalı Mühendis Dean Pomerleau ve oğlu Kyle, balık eğitim okulunda 'balık hafızası' ile neler yapılabileceğini ispatlayarak, iyi bir eğitim metodunun neler başarabileceğini gözler önüne seriyor.  


Albert Einstein üç yaşında bir balık ama o alelade bir akvaryum sakini değil. Tülkuyruklu kırmızı balık (Carassus auratus) cinsi Einstein bir okul öğrencisi.

Balık okulunda eğitim gören Einstein futbol oynuyor, halkaların ve tünellerin içinden ve hatta sürüne sürüne bir limbo sırığının altından bile geçiyor.

Amerikalı mühendis Dean Pomerleau ve oğlu Kyle onun eğitmenleri. Baba oğul, balıkların aptal olduğu yargısını yıkıp, onların da zekasının geliştirilebilir olduğuna inanıyor ve bunu bilimsel araştırmalarla desteklemeye gayret ediyorlar.

St. Andrews üniversitesi öğretim üyelerinden biyolog Kevin Laland başta olmak üzere Canterbury ve Leeds üniversitelerinde biyolog Çulum Brown ve Jens Krause'un araşırmaları, balıkların davranışlarının sadece içgüdüsel olmadığını destekliyor ve tersine onların da sosyal zekâya sahip olduklarını ispatlıyor. Bu biyolagların yaptığı araştırmalara göre balıklar, yönlendirilebiliyor, cezalandırma, ve ödüllenfirme metodları ile eğitilebiliyorlar.

Bilim adamları balıkların davranış şekillerinin, omurgalı hayvanlarla kıyaslanabilir düzeyde olduğunu savunarak, 'balık hafızası' kavramının sadece bir ön yargı olduğunu ileri sürüyorlar.

Einstein'in marifetleri, bilimsel tezlerin canlı bir ispatı. Eğitmenleri Einstein'in öğrendiği hünerleri on gün kadar aklında tutabildiğini söylüyor. Bu kadar uzun süreli bir hatırlama hafıza olmadan mümkün görünmüyor. Einstein'in balık okulunda öğrendiklerini sergilemekabiliyeti bellek eğiminde yeni ufuklar açacak gibi görünüyor.

Öyle ya bir balık bile bunu yapabiliyorsa, geri zekalı öğrenci suçlaması yapan öğretmenlere artık farklı bir gözle bakmanın zamanı gelmş de geçiyor demektir...


İşte Haber7 farkı ile balık okulunun görüntüleri...


AKVARYUMDA SİRK NUMARALARI


Albert Einstein balık okulunun en yetenekli öğrencisi ve maharetleri ile görünleri şaşkına çevriyor. O bir sirk hayvanı gibi kendisine öğretildiği şekilde bir tünelin içinden, komut verildiğinde rahatlıkla geçebiliyor.





 



 


Bu balığın adı Kar. O balık okulunun en yetenekli öğrencilerinden bir tanesi...


Bir sirkte kaplanların ve aslanların yaptığı halkadan geçme numarasını o eğitmenleri istediği zaman rahatlıkla yapabiliyor..


Ancak o Einstein kadar başarılı bir öğrenci olmadığı için henüz tünelden geçmeyi başarabilmiş değil.


 


 


 



Balık okulunda hemen her balığın rahatlıkla yapabildiği hareket bu halkanın içinden geçmek. Acemi balıklar bile bir iki hafta içinde bu halkadan geçme numarasını rahatlıkla yapabiliyorlar..


 


 


 



 


Herhangi bir omurgalı hayvan ya da insan için son derece basit görünen bu yetenek bir balığın hafızası göz önüne alındığında, her istenildiğin yapılabilmesi açısından aslında çok zor bir eylem..


 


 



 


'Heyooo! Başardım işte!'


 


 


 


 


 


TOP VİRTÜÖZÜ ALBERT AKVARYUMUN RONALDİNHOSU


 








Ve sayıııı!



'HAKAN ŞÜKÜR'ÜN YERİNE TALİBİM ABİ'




İŞTE SİZE GOL!



EİNSTEİN'İN EN BÜYÜK RAKİBİ


Kar şimdilik Einstein kadar Ronaldinho gibi topla numaralar çekemiyor. Ama o da bir forvet oyuncusu olma yolunda hayli başarılı. İşte Kar'ın penaltı atma konusunda Albert'ten geri kalmadığını ispatladığı an...




VE GOL!...



(Haber7)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bodrum'da ormanı yakan sanığın cezası belli oldu
İstanbul'da bir köpek, kapısını açık bulduğu İETT otobüsünün şoför koltuğuna oturdu