İstanbul'daki tatbikatta 7.2 şifresi

İstanbul depremi tatbikatı, dün 7.2’lik sarsıntı senaryosuyla başladı. Doç. Dr. Öncel, 7.2’nin şifresini ortaya çıkardı. Olası depremin şiddeti neye göre çıkarıldı?

İstanbul'daki tatbikatta 7.2 şifresi
İstanbul'daki tatbikatta 7.2 şifresi
GİRİŞ 08.11.2006 09:15 GÜNCELLEME 08.11.2006 09:15

Kaan ÖZBEK - Ozan KÖSE - Şeyda İpek BAYKAL'ın haberi


Bilimsel verilere göre Marmara’da olası depremin büyüklüğü 7.2’den küçük, 7.4’ten büyük olmayacak.


İstanbul’da deprem tatbikatının başladığı gün depremle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Doç. Dr. Ali Osman Öncel, Türkiye ve dünyada Türkiye'de ve dünyada tarihsel depremler ile ilgilenmiş ve çalışmalarına güvenilecek Prof. Dr. Ambraseys'den başka bir otorite olmadını söyledi. Imperial College Profesörlerinden Ambraseys'in Marmara Bölgesi ile ilgili çalışmalarına göre bu bölgede olacak deniz içindeki deprem büyüklüğünün 7.2'den büyük, deniz dışında kalan faylanmaların neden olacağı depremin ise 7.4'ten büyük olmayacağını söyleyen Doç. Dr. Öncel, tatbikattaki olası depremin şiddetinin buna göre hesaplandığını ifade etti.


‘HALKI KORKUTUYORLAR’ Bilimsel verilere ortadayken olası depremin büyüklüğü konusunda tartışma yaşanmaması gerektiğini anlatan Doç. Öncel, 'Ancak bu verilere rağmen hiçbir bilimsel çalışması bulunmayan kişiler sürekli açıklamalar yaparak halk arasında korkuya yol açıyorlar' dedi. Doç. Dr. Öncel şöyle devam etti: 'Medyada isimleriyle müsemma olmuş bazı kişiler, uzman sıfatıyla ürperten açıklamalar yapıyor. Bu kişilerin bilimin kanallarında var olup olmadıklarını sorgulamak mümkündür. Şaylet medyadaki demeçleri ile ülkemiz insanının psikolojisi üzerinde sürekli sarsıntılara neden olan bu medyatik kişilerin bilimin kanallarında depremle ilgili çalışmaları var mı diye sorgulandıklarında bulunmamaları gibi bir olay G-7 denen ülkelerde görünen bir hadise değildir. Bu açıklamalar göz konusunda bilimsel çalışmalara imza atmış bir bilimadamının burun hastalığı konusunda açıklama yapması kadar abestir.'


FELAKET SENARYOSU


İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün organizasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte (TSK) koordineli olarak başlayan tatbikatın ilk günü gerçeğini aratmadı.


Senaryo gereği, İstanbul'da merkez üstü Büyükada'nın 2 kilometre güneyi olan 7.2 büyüklüğünde sözde deprem meydana geldi. Sarsıntı sonucu, Sarayburnu’nda bir gemide yangın çıktı, Maltepe'de yolcu treni raydan çıktı. Çok sayıda bina yıkılırken, Bayrampaşa'da 18, Bağcılar'da 41 ve Kartal'da 88 olmak üzere 3 ilde 147 kişi öldü, Bayrampaşa'da 45, Bağcılar'da 77 ve Kartal'da 515 olmak üzere 3 ilde 637 kişi yaralandı. 1000'den fazla kişi enkaz altında kaldı.


TÜM İSTANBUL SANİYE SANİYE İZLEDİ


Planlaması 9 ay önceden yapılan ve 9 ilin katılımıyla gerçekleştiren 7.2'lik deprem tatbikatının ilk günü başarıyla tamamlandı. Oluşturulan deprem komisyonu, Vali Yardımcısı Ergun Güngör başkanlığında toplandı. Komisyonda yer alan İstanbul Valisi Muammer Güler, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Ünal Karaosmanoğlu, Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve çok sayıda üst düzey yetkili deprem bölgesiyle ilgili bilgi aldı. Emniyet Müdürü Cerrah, polis telsizlerinden anonslara katılarak ekipleri birebir yönlendirdi. Olay yerine sevk edilen ekipler, merkeze bilgi ulaştırırken, İstanbul'un tüm bölgeleri kameralarla izlendi. Tatbikat boyunca polis telsizlerinde özel kanaldan deprem anonsları geçti. Helikopterler ve yer ekiplerinin anonsları tatbikata gerçek havası verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!