Risale-i Nur'a göre Kötülük kavramı tartışıldı

'Risale- i Nur'a Göre Kötülük Kavramı ve Haşir Akidesi’' konulu toplantı düzenlenen bir geceyle sona erdi. Yabancı katılımcılar geceden şaşkın ayrıldı.

Risale-i Nur'a göre Kötülük kavramı tartışıldı
Risale-i Nur'a göre Kötülük kavramı tartışıldı
GİRİŞ 21.11.2006 14:57 GÜNCELLEME 21.11.2006 14:57

Hazırlığı bir seneden beri devam eden ‘’Risale- i Nur’a Göre Kötülük Kavramı ve Haşir Akidesi’’ konulu tartışmalı toplantı 19 ve 20 Kasım tarihlerinde ilim adamlarının kendi aralarında yaptığı toplantılarla sona erdi.
İki günlük programın ardından ikinci günün akşamında Akgün Otel’de saat 19’da başlayan geniş katılımlı bir gece düzenlendi.

Geceye siyasilerde ilgi gösterdi. Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu, Eski Devlet Bakan Rıza Akçalı, Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Van Miletvekili Hacı Biner, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, İTO Meclis Başkanı ve üyeleri, MÜSİAD Meclis üyeleri, Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları, Çeşitli üniversiteler izleyiciler, din adamları, müftüler, önemli sanayici ve işadamları ve tanınmış ünlü simalar gecenin misafirleri arasında yer aldı.

İki günlük müzakere sürecinde yer alan, dünyanın her ülkesinden gelen alanında uzmanlaşmış profesörler, dekanlar, ilim adamları şu isimlerden oluştu:  
Prof Dr Mustafa Abu Suway (Filistin)
Prof Dr Thomas Michel (İtalya)
Prof Dr Leo De Lefebure (ABD)
Dr Stephen Sidorik (ABD)
Şükran Vahide (TÜRKİYE)
Prof Dr Eric L. Ormsby (İNGİLTERE)
Prof Dr Ian Marklham (ABD)
Prof Dr İbrahim Abu Rabi (ABD)
Prof Dr Barbara Stowasser (ABD)
Prof Dr Oliver Leamann (ABD)
Prof Dr Bilal Kuşpınar (KANADA)
Prof Dr John Garreth (İNGİLTERE)
Prof Dr Muhammed Sirosi (ENDONEZYA)
Prof Dr Lucinda Mosher (ABD)
Prof Dr Hamidreza Ayatollahi (İRAN)
Prof Dr Ibrahim Kalın (TÜRKİYE)
Prof Dr Caner Dağlı (ABD)
ProDr Al-Bakri (SİNGAPUR)
The Rev. Dr. W. Mark Richardson (ABD)
The Rev. Dr. Whitney Bodman (ABD)
Prof Dr Efrain Agosto (ABD)
Prof Dr Hashim Al-Tawil ( ABD)
Prof Dr Heidi Hadsell (ABD)
Prof Dr Hamid Barra (FİLİPİNLER)
Prof Dr Arif Ali Naed (LİBYA)

Bu konferansın, özellikle batı toplumlarında tam hikmeti bilinmediğinden yanlış anlaşılmalara ve inançsızlığa sebep olan, bela ve musibetlerin doğru anlaşılmasına katkı sağlaması beklenmekte. Belalar, musibetler, ölüm ve benzeri ‘kötü’ gibi görünen hadiseler Kur’anın anlattığı şekilde iman gözüyle bakılmayınca insanın hem Maddi hem de manevi helaketine sebep olmaktadır. Bu konferansla Risale-i Nu r’un en güçlü olduğu bu alanda konunun dünya çapındaki uzmanlarınca ele alınıp incelenmesi ve sonucun da SUNY PRESS (New York Devlet Üniversitesi Yayınevi) gibi bir yayınevi tarafından kitaplaştırılması bu alanda atılmış önemli bir adım olacak. Toplantıda tartışılan tebliğler İngilizce’si ile birlikte başta Türkçe olmak üzere bir çok dilde kitaplaştırılacak.

Gecede söz alan konuklar şunları söyledi:


Gecenin ilk konuşmasını gerçekleştiren ABD Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Leo Lefebure, 20 Kasım’ın doğum günü olduğunu ve doğum gününü bundan daha güzel kutlayamayacağını söyledi. Risalelerle yeni tanıştığını belirten Lefenure, okudukça daha iyi anladığını söyledi ve dinlerin birbirini anlamasında bu kitapların ve yapılmakta olan organizasyonların öneminden bahsetti.
ABD Hartfrof Seminary’den Prof. Dr. Ian Markham Türkiye’ye iki kez geldiğini ifade etti ve Said Nursi’nin Aziz Paul’le karşılaştırılmasının önemli olduğunu ifade etti. Dünyaya baktığında tedirgin olduğunu belirten Markham, orada bulunan topluluğa baktığında da bunu bir ümit işareti olarak yorumladı. Ayrıca Markham ‘Allah’ın samimi bir kulu olmayı da Said Nursi’den öğrendim’ dedi.
İran’dan gelen Tahran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamidreza Ayatolahy, Şii ve Suni Müslümanların Risale-i Nurlar sayesinde kaynaşabileceklerini söyledi. Ayatolahy, bu ve benzeri toplantıların hem dinler arası kaynaşma açısından hem de kendi ülkesi açısında sunni şii kaynaşması açısından çok önemli' dedi.
Geceye damgasını vuran konuşma ABD’den Connecticut Hıristiyan Konferansı Genel Başkanı Rev. Dr. Steven J. Sidorak’ın konuşması oldu. Irak savaşında Türkiye Cumhuriyeti devletine, ABD’nin 15 Milyar Dolar rüşvetini geri çevirip Amerikan askerini topraklarına konuşlandırmadığı için teşekkür etti. Sidorak ayrıca eğer ‘Said Nursi yaşasaydı Bush için ne düşünürdü’ sorusunun cevabını çok merak ettiğini de söyledi.

Araştırmacı Yazar Şükran Vahide konuşmasında Risalelerin birer uzlaşı örneği olduğunu ve örneğinin de katılımcıların dil, din ve ırklarının ayrı olmasına rağmen burada aynı düşüncede birlikte olması olduğunu belirtti.

KANADA Michigan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hashim Al-Tawil, ‘Said Nursi’nin muhteşem düşünceleri karşısında hayretler içinde kaldım’ dedi.
Konuşmacılar arasında yer alan ABD McGill Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eric L. Ormsby toplantı süresince 'Said Nursi'nin maneviyatı buradaydı' dedi. Osmsby Sözler kitabında geçen Bediüzzaman’ın bir kedi ile olan hikayesini çok beğendiğini söyledi.
Gecenin organizasyon komitesi adına sunuculuğunu yapan Prof. Faris KAYA ise toplantı için ‘ Toplantı ile ilgili en önemli tespit farklı dinler ve dillerde insanların Bediüzzaman’ın fikirlerinde birleşerek öyle ayrılmış olmalarıdır. Söz düellosunda yarış halinde olan insanlar adeta bir fikrin çatısı altında birleştiler… Üstadın dile getirdiği konular, gördük ki birleştirici olmuştur; ayırıcı değil. Misafirler de bunu teyit ettiler. Topantıda kötülük kavramı ve haşir akidesi konusunda çalışan uzmanlarca dile getirilmeyen argümanlar ortaya çıktı. Bu konuda kitap yazan Eric Ormsby ‘kafam allak bullak oldu! Benim görmediğim ve bilmediğim şeyler bunlar… Tüm bunlar benim eserlerime yansıyacak’ dedi. Gelen misafirler adeta şok oldular. Beklemiyorlardı bu kadar derin bir insanı…’ dedi.
Konuşmaların ardından Vatikan'ın Türkiye Büyükelçisi Monsenyör Marovich kısa bir konuşma yaptı. Cevşen duası yapan Marovich, bu duayı tüm dünyaya yaymak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Gecede yabancı misafirlerin İngilizce konuşmaları Zaman Gazetesi yazarlarından Kerim Balcı tarafından Türkçe’ye tercüme edildi.

Geceye katılan misafirlerden birinin konuşmaları cep telefonu ile dinletmesi ise ilgi çekti.  Gece İstanbul İlim Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Fırıncı ( Güleç )’ in teşekkür konuşması ile son buldu.


(www.moralhaber.net)


Konfaransın fotoğrafları içinkaynak siteyi ziyaret edebilirsiniz..

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!