Einstein'in torunu İstanbul'da

Albert Einstein'ın torunu Oswald LeWinter, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Arzın Merkezinde Buluşmalar' konulu konferans için İstanbul'a geldi.

Einstein'in torunu İstanbul'da
Einstein'in torunu İstanbul'da
GİRİŞ 01.12.2006 19:04 GÜNCELLEME 01.12.2006 19:04

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un dünya entelektüellerinin buluşma noktası olmasını hedefleyen 'Arzın Merkezinde Buluşmalar' konferansları, dünyaca ünlü şairin katılımıyla devam ediyor. Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle Frankfurt'tan İstanbul'a gelen ünlü şair, Türk dilini ve edebiyatını övdü.

LeWinter, 'Türkçe öğrenmek için yaşlıyım. Almanya'da yaşadığım yerde bir Türk arkadaşım var. Onunla Türkçe, Türk Edebiyatı ve siyasi gelişmeler hakkında sık sık konuşurum. Bunun dil gelişimime faydası var. Eğer 15. ve 16. yüzyıl Türkçesi olmasaydı, bugün Aristotales olmayacaktı. Çünkü onun yazıları İskenderiye'de yakıldı. Türkler, Arapça'dan tekrar çevirdi. Bu sayede bundan yararlanıyoruz' dedi.

Orhan Pamuk'u tanımadığını ifade eden şair, 'Ancak Türk Edebiyatı'nın en az 2 bin 500 yıllık, Türk dilinin de en az 8 bin 500 yıllık geçmişi var. Türk dilinde çok az yabancı kelime var. Dünyanın var olan en saf dillerinden biri. Artık Türk dilinin ve edebiyatının çok iyi bir ödülle onurlandırılma vakti gelmişti. Bu da Orhan Pamuk'a denk geldi' diye konuştu.

3 Aralık Pazar günü, saat 14.00'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek konferansta, ünlü bilim adamı Albert Einstein'in şair torunu Oswald LeWinter, Türkiye'nin en büyük şairlerinden İlhan Berk ile buluşacak.

Geçtiğimiz yıl 75. yaş gününü kutlayan Oswald LeWinter, olağanüstü yaşantısı ve şairliğiyle dikkati çeken ilginç bir kişilik. 1950'li yılların sonu ve 1960'ların başında son derece etkili bir şiir yaşamına sahip olan LeWinter, 1959'da Coolbright ödülünü, William Carlos Williams'ın elinden alıp Pulitzer'e aday gösterilmesinin ardından 1962 yılında Asher ödülünü almış ve 1997 yılındaki Rilke Ödülü'ne dek yapıtlarını yayınlama sürecine son vermişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor