'Einstein torunu' bizimle kafa buldu

Arzın Merkezi'nde buluşmalar konferansında konuşan ve Kendisini Einstein'in torunu olarak tanıtan Oswald LeWinter’in kimliği herkesin kafasını karıştırdı. Peki kim bu adam:

'Einstein torunu' bizimle kafa buldu
'Einstein torunu' bizimle kafa buldu
GİRİŞ 04.12.2006 10:30 GÜNCELLEME 04.12.2006 10:30
Mevlüt TEZEL'in haberi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’u, uluslararası entelektüel çevrelerde bir kültür odağı olarak tanıtmak için düzenlediği 'Arzın Merkezinde Buluşmalar’ konferansına çağrılan Albert Einstein’in torunu olduğu söylenen ve ’Şairlerin şairi’ olarak nitelendirilen Oswald LeWinter, yaptığı inanılmaz açıklamalarla kafaları karıştırdı.

Dünkü konferans öncesi birçok basın kuruluşuna röportaj veren LeWinter, Einstein’ın torunu olduğunu ama ondan nefret ettiğini, CIA ajanıyken Che Guevara’yı kendisinin yakaladığını, hatta onunla öldürülmeden önce konuştuğunu, Prenses Diana ve Dodi El Fayed’in ölümünün ardındaki sırrı Muhammed El Fayed ile paylaşırken oyuna getirilip hapse atıldığını, Pulitzer ödülüne aday gösterildiğini ve 1956 Melburn Olimpiyatları’nda Amerika’yı 4x100 yarışında temsil edip altın madalya aldığını söyledi.

LeWinter buna benzer açıklamaları birçok medya kuruluşuna yaptı, canlı yayınlara katıldı ve üstüne önemli bir konferansta konuşma yaptı. Tüm Türkiye onu dahi Albert Einstein’ın ajan ve Pulitzer adayı şair torunu olarak tanıdı. Ancak LeWinter’ın bu şaşırtıcı açıklamalarının, detaylı bir araştırmanın sonucunda gerçeklerden çok uzak olduğu anlaşıldı. İşte LeWinter’in anlattıkları:

HİÇBİR KAYITTA EINSTEIN’IN İZİ YOK

LeWinter, 'Einstein büyük bir tarihi figür olabilir ama insan olarak aşağılık birisiydi. Büyükanneme çok çektirdi. Mezarının üzerine işeyeceğim' dedi.

LeWinter’in Einstein’ın torunu olduğu hiçbir kayıtta geçmiyor. Bazı iddialara göre LeWinter’ın Einstein’ın gayri meşru bir ilişkiden doğan kızının çocuğu olduğu yönünde ama bu bilgi de doğrulanamadı. Einstein’ın hem yaşadığı dönemde, hem de öldükten sonra torunu olduğunu iddia eden birçok insan ortaya çıktığı biliniyor.

PULİTZER ÖDÜLÜ’NE ADAY GÖSTERİLMEDİ

Oswald LeWinter, hiçbir zaman Pulitzer ödülüne aday gösterilmedi. Birçok basın kuruluşunun bahsettiği 1959’da aldığı Coolbright ve 1997 yılındaki Rilke ödüllerini alıp almadığı ise doğrulanamadı.

EN SIRADIŞI ÖYKÜSÜ CHE’NİN YAKALANIŞI

LeWinter’in en sıra dışı açıklaması Bolivya’da Che’yi yakalayış öyküsüydü. O anı adeta yaşarcasına anlatan LeWinter, Che’yi Bolivya’da yakalayan ekibin içinde olduğunu şu sözlerle anlatıyor: 'Doğruyu söylemek gerekirse Che’yi biz bulmadık. Tania adındaki sevgilisi yerini bize söyledi. Öleceğini biliyordu ve çok sakindi. Öldürülmeden 10 dakika önce onunla konuştuk. Bana ’Sen Gringo’sun neden Bolivya askeri elbisesi giydin’ dedi.'

LeWinter’in bu tarihi açıklamayı 75 yaşına kadar bekleyip İstanbul’da yapması Türklere olan sevgisinin bir işareti olsa gerek.

LeWinter, Amerika adına 1956 Melburn Olimpiyatları’nda 4x100 bayrak yarışında altın madalya kazandığını anlatıyor. Olimpiyat resmi sitesinde LeWinter seyirci olarak bile geçmiyor. LeWinter’in hayatındaki en büyük spor etkinliği lisenin futbol takımında oynamaktı.

HAYAL ALEMİNDE BİR CIA AJANI

LeWinter’in çoğu hayal ürünü açıklamasını, yanında getirdiği Avusturyalı gazeteci Dr. Senta Ziegler de doğrulayamadı. Ziegler, bir meslektaşlık dayanışması gösterip LeWinter’in biyografisini yazmak istediğini ama hayal aleminde yaşadığını fark edince bu işten vazgeçtiğini açıkladı. Ziegler, şöyle konuştu:

'LeWinter ile Avusturya’da hapis yatarken tanıştım. Diana’nın ölümüyle ilgili elinde belgelerin olduğunu söylemesinin ardından kendisiyle irtibata geçtim. Biyografisini yazmak istiyordum ama anlattığı hiçbir şeyi kanıtlayamayınca bundan vazgeçtim. Einstein’ın torunu olduğunu kanıtlayamadım. Che hakkında anladıklarına kimsenin inanmayacağı bir gerçek. Pulitzer ödülü kazanmadı. CIA ajanı olduğu doğru, ancak doğrusu bu konuda da tam emin değilim. CIA hakkında bu kadar atıp tutan birisi nasıl rahat dolaşır diye düşünüyordum, kendisine sordum o da bana, ’Elimde belgeler var bana bir şey yapamazlar’ dedi. Ben ona inanmıyorum...'

Şair buluşması

LEWINTER, konferansta şair İlhan Berk ile buluştu. LeWinter, dünyada insanları gerçeğe çağıran iki unsur bulunduğunu, bunlardan birinin şiir, diğerinin ise sevgi olduğunu söyledi. Berk de şiiri 'Gaipten gelen bir ses' olarak nitelendirdi. LeWinter, Orhan Pamuk’un Nobel’i almasına çok sevindiğini de belirterek, 'Türk edebiyatı bu onuru hak etmişti' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar