İngiliz Genelkurmayı'ndan al dersi

Türkiye'de liman atağından bilgi verildi-verilmedi tartışmasıyla gündeme gelen hükümet-asker ilişkileri tartışmasının bir benzerni İngilizler yapıyor. Ama bir farkla:

İngiliz Genelkurmayı'ndan al dersi
İngiliz Genelkurmayı'ndan al dersi
GİRİŞ 12.12.2006 09:47 GÜNCELLEME 12.12.2006 09:47

Ağustos’ta emekli olan İngiltere Genelkurmay Başkanı askerlik sonrası ilk röportajında hükümetin politikalarını eleştirdi. Gazeteler “Görevdeyken niye konuşmadın” deyince, “Askerler halk önünde hükümeti eleştiremez” cevabını verdi

Irak ve Afganistan operasyonları sırasında İngiltere ordusunun başında bulunan ve Ağustos ayında emekli olan Sir ünvanlı Genelkurmay Başkanı General Mike Jackson, sivil hayatının ilk röportajında hükümete verdi veriştirdi. Jackson, BBC’ye verdiği demeçte Başbakan Tony Blair ile Savunma Bakanlığını Irak ve Afganistan stratejisini yerden yere vurdu. Emekli General, “Bize ihanet ettiler. Ülkeleri için hayatlarını ortaya koyan askerlere her türlü imkanın sağlanacağı belirtilmişti. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Askerlerim bunun bedelini canlarıyla ödedi. Afganistan’a giderken Taliban direnişiyle karşılaşacağımız çok açık bir şekilde ortadaydı ama hükümet yine de bunun bir piknik gibi olacağını zannetti” açıklamasını yaptı. İşte bu sözler İngiltere gündemine bomba gibi düştü. İngiltere’nin önde gelen gazeteleri ve İngiliz askerlerin tartıştığı internet siteleri Jackson’u eleştiri bombardımanına tuttu.

ARTIK SİVİLİM KONUŞURUM


Eleştiriler genellikle aynı başlıkta birleşti: “Görev süren boyunca neden konuşmadın?”


Savaş karşıtı Independent gazetesi, “Bir zamanlar orduya liderlik ettiğini unuttu mu?” diye sorarken, liberal Guardian ise “Generaller seçilmiş politikacıların kararlarını eleştirmeyi yasaları bahane ederek erteleyince böyle oluyor” diye yazdı. İnternetteki asker forumlarında daha sert yorumlar yapıldı. Eleştirilerin ardından General Jackson kamuoyunun karşısına geçerek hükümete eleştirilerinin zamanlamasının doğru olduğunu savundu. Jackson, “Yasal olarak Genelkurmay Başkanı hükümeti halkın önünde eleştiremez. Ben eleştirilerimi kapalı kapılar ardında başbakana ilettim. Şimdi sivilim istediğim gibi konuşabilirim” dedi.

ASKER FORUMLARINDA BOMBARDIMAN


* Madem durumdan bu kadar rahatsızdı, neden görev süresi boyunca bu sorunları gidermek için en ufak adım atmadı?

* Emekli maaşını almaya başlamadan önce bu sözleri söyleseydi belki saygı görürdü, ama şimdi bunları konuşması utançtır.

* Artık bu adamın gözümüzde hiçbir güvenilirliği kalmadı. Onu bir korkak olarak hatırlayacağız.

* 2 yıllık görev süresi boyunca kolunu bile kaldırmadı. Tek yaptığı şey emekliliğinin başında şikayet etmek oldu.

* Jackson, 2 yıllık görevi boyunca şansını kullandı ve başarılı olamadı. Şimdi bu sözleri söyleyerek kendine biraz güvenilirlik katmaya çalışıyor. Ama bu saatten sonra mümkün değil.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor