Başer, ABD'ye net mesaj verdi

Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, koordinatörlük sürecinin durumuyla ilgili sert açıklamalar yaptı. Başer, 'Sınır ötesi masada' dedi.

Başer, ABD'ye net mesaj verdi
Başer, ABD'ye net mesaj verdi
GİRİŞ 12.01.2007 10:50 GÜNCELLEME 12.01.2007 10:50

Türkiye’nin PKK ile Mücadele için Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, ABD ile koordinatörlük sürecinden alınan sonuçlardan tatmin olmadıklarını, Türkiye’nin gerekirse sınır ötesi harekatını yapacağını belirtti. Başer, 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet eli kolu bağlı oturması ve bu olayı seyretmesi beklenemez” dedi.


Edip Başer, BBC Türkçe Servisi ile yaptığı söyleşide ABD ile koordinatörlük sürecinin yavaş ilerlemesinden yakındı. Sürecin işliyor olmasından ve karşı tarafta samimi işbirliği arzusu görmekten memnun olduğunu söyleyen Başer, buna karşın alınan mesafeden tatmin olmadığını söyledi. Başer yine “PKK terörünün uzun zamandır varolduğunu”, bu nedenle birkaç ayda sonuç almayı beklemenin gerçekçi olmayacağını da dile getirdi.


PKK militanlarının Kuzey Irak'ta serbestçe hareket ettiğini belirten Edip Başer, olası bir sınır ötesi harekatına ilişkin bir soru üzerine “Amerika ile müşterek ya da tek başına müdahalenin masa üzerindeki seçenekler arasında olduğunu” belirtti.


ABD'nin Irak'taki genel durum nedeniyle Kuzey'e kuvvet ayırmakta zorlukları bulunduğunu, ayrıca nispeten güvenli olan bu bölgeyi tehlikeye atmak istemediğini kaydeden Başer, bunun Amerika açısından mantıklı olduğunu söyledi. Başer şöyle devam etti:


'Ama bu, durum onu gerektirirse, Türkiye'nin kendi başına alacağı bir sınır ötesi askeri harekat kararını da hiçbir şekilde etkilemez.
Zira bu, Birleşmiş Milletler kararlarıyla uluslararası hukukun kendisine verdiği bir haktır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet eli kolu bağlı oturması ve bu olayı seyretmesi beklenemez.'


BUSH YAPABİLECEĞİNİ YAPTI


ABD Başkanı George Bush’un yeni Irak stratejisine konuşmasının Türkiye ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak sınırlarındaki sorunları çözmelerine yardımcı olacakları yolundaki ifadelerini de değerlendiren Başer 'Bush'un Başkan olarak genel çerçeve içerisinde söyleyebileceği buydu. Bunun altını dolduracak olanlar, bu işin içerisinde olan, temel sorumluluğu taşıyan görevliler olacaktır' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak