Tiryakiler kendini de yaktı, yanındakini de

Geçen yıl sigaradan ölen 114 bin kişiden 11 binini pasif içiciler, bunun da 1600'ünü bebek ve çocuklar oluşturdu. Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey'in konuyla ilgili ilginç tespitleri:

Tiryakiler kendini de yaktı, yanındakini de
Tiryakiler kendini de yaktı, yanındakini de
GİRİŞ 04.02.2007 12:20 GÜNCELLEME 04.02.2007 12:20

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya üzerinde en tehlikeli bağımlılık yapan madde olarak bilinen sigaranın her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve bir o kadar da kişinin sakat ya da hasta kalmasına yol açtığını söyledi. Korbey, 2006 yılında sigaradan ölenlerin sayısının önceki yıla oranla 2 bin kişi daha arttığını, geçen yıl sigara nedeniyle 114 bin kişinin öldüğünü bildirdi.


Sigaradan ölen 114 bin kişinin 11 binini pasif içicilerin oluşturduğunu belirten Korbey, "Yani bu insanlar sigara kullanmıyor, ancak sigaranın yol açtığı kanser gibi hastalıklar yüzünden ölüyor. En acısı da bu pasif içicilerden 1600'ü henüz sigaranın ne olduğunu bile bilmeyen bebek ve çocuklar" dedi.


Türkiye'deki sigaranın yol açtığı facianın boyutunun trafik ve iş kazalarından çok fazla olduğunu kaydeden Korbey, şöyle konuştu: "Sigaranın yol açtığı ölümler, terör, trafik ve iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından birkaç kat daha fazla. 2006 yılında sigaradan ölenlerin sayısı, günde toplam 300 yolcu taşıyan 2 uçağın düşmesi ya da tam dolu 7 otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu ölenlerin sayısına eşit. Türkiye'de günde yaklaşık 312 kişi ölüyor. Buna göre 1 yolcu uçağının 150 kişi taşıdığı ve bir yolcu otobüsünün ortalama 45 kişi aldığı hesaplandığında, acı bilanço daha net görülüyor. Ayrıca Türkiye'de son 27 yılda trafik kazalarından 137 bin kişi öldü. Sigara ise sadece 1 yılda 114 bin can aldı."


Türkiye'de 23 milyon kişinin sigara kullandığını ve bunların 3 milyonunun 18 yaşın altında olduğunu bildiren Korbey, şunları söyledi: "Demek ki gelecek yıllarda da sigaradan ölenlerin sayısı 100 binin hep üzerinde olacak. Sigara içenlerin üçte biri 55. yaş gününü kutlayamıyor. Yarısı ise 58. yaşını hiç görmüyor. Ben tiryakilere torunlarını görebilmeleri, sağlıklı bir yaşlılık geçirmeleri için sigaradan uzak durmalarını öneriyorum."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
En çok endişe ettikleri bölgeyi açıkladı: 'Korkuyorum ki tarih yine tekerrür edecek'
İflas eden ünlü iş insanı Hayrettin Şimşek'in son görüntüsü gündem oldu