28 Şubat'ın aktöründen ilginç itiraf

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, baş aktörlerinden olduğu 28 Şubat süreci ve Demirel'in bu sürece etkisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

28 Şubat'ın aktöründen ilginç itiraf
28 Şubat'ın aktöründen ilginç itiraf
GİRİŞ 26.02.2007 09:07 GÜNCELLEME 26.02.2007 09:07

Murat Aydın'ın haberi


Savaş, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kendisini 'süreci öngörerek bilinçli bir şekilde başsavcı atadığını' söyledi.

Vural Savaş, Refah Partisi davasıyla darbeyi önlediğini iddia etti.
O dönemde Yargıtay'da seçilen adaylar arasında ikinci sırada olmasına rağmen Demirel'in kendisini tercih ettiğini hatırlatan Savaş, şöyle konuştu:

'Demirel'in beni özellikle seçtiğini bilmiyordum, kendisi açıklamış. O günlerde şikayete gelenlere, 'Hiç merak etmeyin, bundan sonra bu işler hukuk yoluyla hallolur. Öyle bir başsavcı seçtim ki bu sıkıntıları hukuk yoluyla aşmayı başarır bu adam.' demiş. Bunu öğrendikten sonra seçimimin tesadüfi olmadığını, Demirel'in beni bilinçli olarak atadığını anladım.'

Savaş, Demirel'in Genelkurmay'a brifing almaya gittiği 17 Ocak 1997 günü kendisinin de başsavcılık görevine başladığını hatırlatıyor. Demirel geçen hafta Aksiyon Dergisi'ne verdiği röportajda, 28 Şubat sürecinin Genelkurmay'ı ziyaretiyle başladığını ifade etmişti. Vural Savaş, başsavcı seçildikten sonra iktidardaki koalisyon ortağı Refah Partisi'ne (RP) kapatma davası açtığını, bunun da askerî müdahaleyi önlediğini savunuyor.

Savaş'a göre, Amerika bir darbe için düğmeye basmış, kendi güdümündeki medya, işadamları, sivil toplum kuruluşları, ordu içinde azınlıkta olan unsurlar ve bazı tarikatların desteğiyle askerî müdahalenin zeminini hazırlamaya başlamıştı. Savaş, kendisinin askerin etkisi altında hareket etmediğini, aksine darbe yanlısı askerlerin elindeki kozları aldığını iddia ediyor:

'Darbe yapmak isteyen askerlerin en çok benden rahatsızlık duymaları lazım, 'Tam darbenin şartları oluşuyordu, adam RP'ye kapatma davası açtı bizim müdahale yapmamızı engelledi.' diye düşünmüşlerdir. Hukukun işlememesini, rejimin tıkanmasını isteyenler ne partilere kapatma davası açan savcıdan hoşlanır, ne de kapatma kararı verip rejimi işleten Anayasa Mahkemesi'ni ister.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan tarihi İsrail kararları
TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi