İstanbullu yola 'ceple' çıkacak

İstanbul'da trafiğe 'canlı' çözüm... Yola çıkacaklar cep telefonları ekranlarından trafik yoğunluğunu görebilecek. Plakaların Japonya örneğindeki gibi değişmesi gündemde...

İstanbullu yola 'ceple' çıkacak
İstanbullu yola 'ceple' çıkacak
GİRİŞ 27.02.2007 09:49 GÜNCELLEME 27.02.2007 09:49

Şehiriçi trafik denetimini almaya hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin bütün yollarını 24 saat kameralarla izleyerek, tıkanan noktalara hızla müdahale edecek.

İstanbul'un trafik yönetimini devralmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, trafik sorununu sanal ortama taşıdı. Merter'deki Trafik Kontrol Merkezi'nden 115 kamerayla trafiği gözleyen Büyükşehir Belediyesi, denetim ve yönetim yetkisini devraldığında kamera sayısını 500'e çıkaracak.

AKOM'da kurulacak radyodanda 24 saat trafik yayını gerçekleştirilecek. Vatandaşlar da cep telefonlarına yükleyecekleri bir programla istedikleri noktada trafiğin durumunu öğrenebilecek.

500 KAMERAYLA SIKI DENETİM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin Merter'deki binasına kurulan “Trafik Kontrol Merkezi”nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, son 3 yılda kentte 520 bin yeni aracın trafiğe girdiğini ve 1 milyon insan artışı yaşandığını söyledi. Trafiği tek bir merkezden yönetmek için yaptıkları çalışmaları anlatan Topbaş, Londra Belediyesi ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde Trafik Kontrol Merkezi'nde 3 yıl önce 10 olan kamera sayısını 115'e çıkardıklarını söyledi. Topbaş, bu sayıyı süratle artıracaklarını ve 250-500'e kadar çıkaracaklarını belirtti.

İHLAL YAPAN KAÇAMAYACAK

Trafik kameralarıyla trafiğin yoğunluğunu, akışkanlığını, kural ihlali yapan araçları belirleyeceklerini anlatan Başkan Kadir Topbaş, ölçüm sistemiyle de ana arterlerdeki hareketliliği tespit ettiklerini ve mesaj panolarıyla durumun araç sürücülerine bildirileceğini belirtti.

Belediyenin yola yerleştirdiği kameralar kural ihlali yapan sürücüleri de tespit edecek. Sistemin otomotik olarak kaydettiği görüntüler mahkemede delil olarak da kullanılabilecek. Görüntülerin daha iyi tespit edilebilmesi için plakaların Japonya örneğindeki gibi değiştirimesi de gündemde...

Yeni sistem neler getiriyor

  • 115 olan trafik 360 derece dönebilen kamera sayısı önce 250'ye, daha sonra 500'e çıkacak. Gerekirse bütün İstanbul trafiği kamerayla denetlenecek. Trafiği ihlal eden sürücüye anında işlem yapılacak.

  • Araçlara GPS yerleştirilecek.

    Trafik ihlallerinin yoğun olduğu noktalara fotoğraf makineli elektronik denetleme sistemi levhaları konulacak.

  • Hava durumunu, olağanüstü halleri, trafik durumunu bildirecek bir radyo sistemi AKOM kapsamında radyolar ve televizyonlara sürekli yayın yapacak.

    Trafik durumu cep'e iniyor

    Topbaş'ın verdiği bilgiye göre, belediye elemanlarınca hazırlanan sistemden vatandaşlar da cep telefonlarıyla yararlanabilecek. Araçlarıyla yola çıkacak vatandaşlar cep telefonları ekranlarından trafik yoğunluğunu görebilecek. Sistemden yararlananlar, bulunduğu nokta ve gitmek istediği yer arasında en kısa zaman, ya da en kısa yolu tercih edebilecke. Sistem 1-2 ay içinde İstanbulluların hizmetine girecek.





  • YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
    DİĞER HABERLER
    Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
    Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı