Çanakkale Zaferi coşkuyla kutlandı

Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü ve Şehitler Anma Günü dolayısıyla tüm Türkiye'de kutlamalar yapılıyor. Siyasi, askeri ve yerel yöneticilerin mesajlar ve kutlamalar:

Çanakkale Zaferi coşkuyla kutlandı
Çanakkale Zaferi coşkuyla kutlandı
GİRİŞ 18.03.2007 14:30 GÜNCELLEME 18.03.2007 14:30

Çanakkale’de ilk tören Cumhuriyet Alanı’nda düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu.


Kutlama törenlerine, 18 Mart Stadı’nda devam ediliyor. Törene, salı gününden bu yana istirahat eden Başbakan Erdoğan ile, bazı bakanlar da katılıyor.


Başbakan, törenin ardından anıt liman, Gelibolu yarımadası tarihi milli parkı yolları ile Namazgah Tabyası’nın açılışını yapacak. 18 Mart Şehitleri Anma günü dolayısıyla Anıtkabir’de tören düzenlendi.


Törene Ankara Garnizonunda görevli TSK personeli, askeri okul öğrencileri ile şehit yakınlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Ankara Valisi Kemal Önal başkanlığındaki protokol heyeti, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Tören Vali Önal’ ın Anıtkabir özel defterini imzalaması ile sona erdi.  



Başkentteki bir diğer tören de, Çankaya Köşkünde yapıldı. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve beraberindeki sporcular, Gelibolu’dan getirdikleri toprak, deniz suyu ve Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu.







ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün 92. yıldönümü nedeniyle Edirnekapı Şehitliği'nde anma programı gerçekleştirildi. Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1.Ordu Komutanı Org.Fethi Tuncel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Engin Cengiz, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve çok sayıda yetkili katıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çanakkale savaşlarında yaralanıp getirildikleri İstanbul'da şehit olan askerlerin defnedildikleri Edirnekapı Şehitliği de ziyaretçilerin akınına uğruyor. İstanbul'daki resmi tören Edirnekapı Şehitilği'nde gerçekleştirildi. Törene katılanlar şehitler için saygı duruşunda bulundu. Ardından Vali Güler anıt defterini imzaladıktan sonra kısa bir konuşma yaptı. Vali Güler, Fethi Tuncel, Kadir Topbaş ile diğer yetkililer şehitliği gezdi, mezarlara karanfil bıraktı, ziyarette bulunan şehit aileleri ile sohbet etti.

Vatandaşlar da şehitlerinin ruhu için dualar etti. Ellerinde Türk bayrağı bulunan çocuklar da şehitlikte büyüklerinin yanında yer aldı.

Bu arada Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz ve emekli asker Muzaffer Tekin'in de şehitlikte oldukları gözlendi.

Çanakkale kutlamaları çelenk konulmasıyla başladı

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl kutlamaları Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Anıttaki törene Yeni Zelanda'dan gelen Anzaklar damgasını vurdu

Cumhuriyet Anıtı'ndaki törene Hükümeti temsilen Devlet Bakanı Beşir Atalay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Çanakkale ve komşu illerden gelen milletvekilleri katıldı. Çelenklerin anıta konmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende gazi dernekleri ve vatandaşlar yeraldı. Yeni Zelanda Kraliyet Ailesi Muharip Gaziler Derneği'nde yönetici ve tarihçi olarak çalışan Steven Clarke ile babası Çanakkale'de savaşan Albert Raymond White, Yeni Zelandalıları temsil etti. Çanakkale Valiliği'nin özel izniyle ilk kez törenlere katılan Yeni Zelandalılar, 'Yeni Zelandalı Dostlardan' sözlerinin yeraldığı çelengi koyup saygı duruşunda bulundu.

Çanakkale'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Clarke, 9 ay süren savaşın ardından Türkiye ile Yeni Zelanda arasında kalıcı dostluklar kurulduğunu söyledi. Clarke, babasının ve 2 amcasının Gelibolu'daki savaşlarda makineli tüfekli birliklerde savaştığını kaydetti.

Babasının savaşta yeraldığını hatırlatan White, zafer kutlamalarından etkilendiğini ifade etti. 25 Nisan'da Yeni Zelanda'da benzer törenler yaptıklarını anlatan White, her iki ülkedeki törenlerde genç insanların yeralmasının dikkatini çektiğini anlattı.






İZMİR'DE ÇANAKKALE COŞKUSU

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla İzmir'deki Kadifekale Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Tören, İzmir Vali Vekili Celalettin Eran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve şehit yakınlarının, şehitlik anıtına çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulan törende, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Ege Ordusu'nda görevli Yarbay Uğur Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Türklerin haysiyetinin, onurunun ve yeteneklerinin çok yüksek olduğunu ve asla esir hayatı yaşayamayacağını vurguladı.

Türklerin yüzyıllar boyunca hür yaşadığını, kimsenin esareti altına girmediğini belirten Yarbay Mutlu, "Türk, özgür olmayı yaşamanın temel şartı kabul etmiştir. Türk töresinde vatan, millet, bayrak sevgisi her şeyin önünde gelir. Vatan toprağı kutludur" dedi.

Türk milletinin, özgür yaşamasını şehitlere borçlu olduğunu kaydeden Yarbay Mutlu, şehitlerin, bu ülke için, namus için, insanların başının dik olması için ölüme atıldığını söyledi.








AYDIN'DA YÜKSEK KATILIMLI TÖREN

18 Mart Çanakkale Zafer Haftası ve Şehitleri Anma Günü Aydın'da törenlerle kutlandı.

Sabah saatlerinde başlayan törenlere Vali Mustafa Malay, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faik Canpolat, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Tire, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, şehit aileleri ve yakınları, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenlerin ilk bölümünde protokol üyeleri, Tellidede Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret etti. Şehit mezarları önüne çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Tören alayı tarafından saygı atışlarının yapıldığı törenlerde Vali Malay, Şehitlik Defteri'ne şu ifadeleri yazdı: 'Bu milletin namusunu ve şerefini çepe çevre saran düşmanlara çiğnetmemek uğruna, vatanın her karış toprağını aziz kanlarıyla sulayarak, mertebelerin en büyüğü olan şehitlik mertebesine ulaştınız. Bizler sizlerden aldığımız güçle, bırakmış olduğunuz kutsal emanetlere sahip çıkıyoruz. Vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyarak, onu yücelteceğimizden hiç şüpheniz olmasın, rahat uyuyun.'

Törenlerin bundan sonraki bölümünde şehitlikte bulunan şehit mezarları gezilerek, karanfil bıraktı. Aydın Müftü Vekili Mehmet Öz tarafından, burada şehitler için dua edildi.

Daha sonra törenlerde sırasıyla Atatürk Meydanı'ndaki Çanakkale Şehitleri Anıtı, Kurutuluş Savaşı Şahitler Abidesi ve Kemer Mezarlığı'nda bulunan şehitlik ziyaret edilerek, karanfiller bırakıldı ve dualar okundu. Son olarak Şükran Güngör Tiyatro Salonu'nda düzenlen anma programına katılan protokol üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan şiiri ve konuşmaları dinleyerek, sunulan tiyatro gösterisini izledi. Buradaki tören sırasında Vali Malay tarafından, şehit yakınlarına plaket ve madalyaları verildi.









MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK


2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, terörle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü ve Şehitler Anma Günü dolayısıyla şehitlikte anma töreni düzenlendi. Törende şehit yakınlarıyla ilgilenen Orgeneral Iğsız, terörle mücadele konusunda hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirtti. Orgeneral Iğsız, "İnsan hakları, barış ve özgürlük gibi ifadelerin arkasına sığınarak terör örgütünün sözcülüğünü yapanlar var. Herkes şunu çok iyi bilsin ki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir" dedi. Malatya Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende konuşan Kurmay Albay Ömer Faruk Küçük de bugünün ağıt günü olmadığını, düşünme, anlama ve geleceği kurgulama günü olduğunu ifade etti.


Son zamanlarda Atatürk milliyetçiliği yerine etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik yaparak ülkeyi bölmek isteyenlerin olduğunu kaydeden Kurmay Albay Küçük, şöyle konuştu: "Kanla yoğrularak kurulmuş ülkemizde, bazı kişiler bayrak, vatan ve millet sevgisine dayalı ve vatandaşın tümünü kucaklayan Atatürk milliyetçiliği yerine, etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik yaparak ülkeyi bölmeye çalışıyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, büyük bir fedakarlık sonucu kurulan ve Atatürk milliyetçiliğine dayalı laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi her türlü çağ dışı ve bölücü zihniyete karşı yüce milletimizle birlikte korumaya kararlıdır." Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün anıt defterini imzalamasının ardından şehitlik ziyaret edildi.








NUSRAT MAYIN GEMİSİNDE KUTLAMA


Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla, Mersin'in Tarsus ilçesine getirilerek müzeye dönüştürülen, Çanakkale Zaferi'nin sembolü Nusrat Mayın Gemisi'nde de tören düzenlendi. Nusrat Mayın gemisi önündeki törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, muharip gazilerin temsili şehitlikte dua etmeleri ve fatiha okumalarının ardından saygı atışı yapıldı. Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihindeki önemine işaret etti.


Kültür Merkezi'nde devam eden törenlerde de Kaymakam Abdulhamit Erguvan, 670 bin kişinin öldüğü Çanakkale Zaferi'nin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu, Çanakkale'yi geçilmez kılan Nusrat Mayın Gemisi'nin bu savaşın kaderini değiştirdiğini söyledi. Tarsus Jandarma Komutanı Binbaşı Coşkun Sel ise Çanakkale Savaşı ve zaferi ile ilgili dia gösterili bir sunum yaptı. Tören, Cengiz Topel Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin Çanakkale Zaferi ile ilgili konuşmaları, şiirler okunması ve Çanakkale türkülerinin söylenmesiyle sona erdi.


Törenlere Garnizon Komutanı Yarbay Ali Başar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Coşkun Sel, Cumhuriyet Savcısı Orhan Usta, ağır ceza hakimi Selfet Giray, Emniyet Müdür Vekili Yaşar Aksoy, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Anteplioğlu, muharip Gaziler, öğretmenler ve öğrencilerle vatandaşlar katıldı.







BAKÜ'DE KUTLAMA


Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Bakü'deki Türk Şehitliği'nde resmi tören düzenlendi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, 1918'de Türkiye'den gelen ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için savaşan Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri anısına dikilen Şehitlik Anıtı'na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın askeri bando eşliğinde okunmasından sonra Şehitlik özel defterini imzalayan Karslıoğlu, deftere şunları yazdı: 'Aziz şehitlerimiz, bizler için gençliğinizi feda ettiniz, bizler için dünyadan göçtünüz. Ruhlarınız şad olsun, Allah rahmet eylesin.' Büyükelçi Karslıoğlu, törende yaptığı konuşmada da Çanakkale'de çatışmaların yapıldığı bölgelerde hala mermi kovanlarının, şehitlerin kemiklerinin bulunduğunu belirterek, hissettiklerinin ancak o bölgeye giderek anlaşılabileceğini söyledi. Çanakkale Savaşı'nın Türk dünyası için de önemli olduğunu kaydeden Karslıoğlu, dedesinin orada savaştığını, eğitim gördüğü İstanbul Erkek Lisesi'nin o dönemdeki tüm öğrencilerinin Çanakkale'de çatışmalara gittiğini ve çoğunun şehit olduğunu anlattı.


Büyükelçilik Askeri Ataşesi Kurmay Yarbay Selami Cinbat da 'Çanakkale'nin dünya tarihinde bir dönüm noktası oluşturduğunu ve güç dengelerini değiştirdiğini' belirterek, 'Olayların akışında Türk milletinin belirleyici rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur' dedi.


Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Seyhan Ceyhan ile Bakü'deki çok sayıda Türk vatandaşının katıldığı törende çeşitli kuruluşların yanı sıra 'Kafkas İslam Ordusu Çocukları' adına çelenk bırakıldı. Çatışmalar ve zaferden sonra Türk ordusu Azerbaycan'dan ayrılırken, bazı askerler kendi talepleri doğrultusunda bu ülkede kalmayı seçmişti. Daha sonraki dönemlerde yaşanan çeşitli sıkıntılara rağmen bu askerlerin çocuklarının bir bölümü hala Bakü'de yaşıyor.


Tören kapsamında şehit isimlerinin yer aldığı plaketlere karanfil bırakan Büyükelçi Karslıoğlu, Tuğgeneral Ceyhan ve diğer katılımcılar, daha sonra Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şehit olanlar adına kurulan Şehitler Hıyabanı'na geçti. Törenin bu bölümünde de Karslıoğlu Ebedi Meşale anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.







GALATASARAY'DAN MESAJ


Galatasaray Kulübü, Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayınladı. Sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde yayınlanan mesajda, "Bu vatanın özgürlüğü ve bağımsızlığı için topraklarımızı kanlarıyla sulayan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz" denildi.







DİYARBAKIR'DA TÖREN


Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolasıyla Diyarbakır'da tören düzenlendi. Diyarbakır'daki Hava Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenklerin konulmasından sonra İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı. Şehitlik özel defterini Vali Efkan Ala imzaladıktan sonra 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken, diğer askeri yetkililer ve şehit yakınları, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Salonu'nda devam eden törende konuşan Vali Yardımcısı Erhan Koyuncu, Çanakkale Savaşı'nın Kurtuluş Savaşı'nda orduyu zafere taşıyan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk gerçeğini ortaya çıkardığını söyledi. Yüz binlerce vatan evladının, özgürce yaşayacak bir vatan toprağı bırakmak uğruna kendi canlarını hiçe saydıklarını ifade eden Koyuncu, şöyle dedi:


"Gençlerimize bugünlere çok zor bir tarihsel süreçten geçerek geldiğimiz iyi anlatılmalıdır. Bu süreç başta Çanakkale ve İstiklal Harbi olmak üzere daha sonraki dönemlerde ülkemizin bütünlüğü için görevleri başında hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizin eseridir. Şehit ailelerimiz, şehitlerimizin arkasından ortaya koyduğu sağduyu ile kararlı tutumla milletimizin vicdanını, gazilerimiz de toplumumuzun milli hafızasını oluşturmaktadırlar. Bu cennet vatanı kanlarını akıtarak bize emanet eden aziz şehitlerimize karşı bize düşen görev, bu vatan topraklarını korumak, imar etmek ve bizden sonraki nesillere layıkıyla devretmektir. Bunu yapmadığımız takdirde hem vatanımıza hem de şehitlerimize karşı görevlerimizi yerine getirmemiş ve onların aziz hatıralarına ihanet etmiş oluruz." Diyarbakır Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURTSAV) Başkanı Ahmet Büyükburç da bu ülke için şehit olan kahramanların, bu topraklar üzerinde yaşamanın bedelinin herkes tarafından bilinmesi için iyi tanınması gerektiğini söyledi. Çanakkale Şehitlerini ve Çanakkale Zaferi'ni Diyarbakır'da anmak ve onların emaneti olan vatan topraklarına sahip çıkmanın apayrı bir anlam taşıdığını anlatan Büyükburç, şöyle konuştu:


"Dün Çanakkale'de emellerine ulaşamayan ve bozguna uğrayanlar, bugün bizden Çanakkale'nin intikamını alıyorlar. Bizleri terör bataklığında yok etmek istiyorlar. Bütün Türk milletini yok etmek istiyorlar. Bu memleketin evlatları bugün Şırnak'ta cehennem derelerinde can verip, can alıyorlar. Bugün bizlere ne oldu? Çanakkale'de can veren ecdatların torunları arasına bu ayrılık, kin ve nifak tohumlarını kim ekti? Bölücülük mayasını çalanlar kimler? Kimler bizi bölüp parçalamak istiyorlar?" Terörün çağımızda insanlığın en büyük ayıbı olduğunu söyleyen Büyükburç, "Teröre destek veren mihraklar, Türk dünyasının ezeli düşmanı haçlı zihniyetinin odaklarıdır. Bizi bölüp parçalamak isteyen bu uşakların oyununa gelmeyeceğiz. Gelin bu terör ateşini hep beraber söndürelim" dedi.


Daha sonra, terör örgütü PKK üyelerince şehit edilen emniyet bekçisi Mehmet Şükrü Yılmaz'ın Devlet Övünç Madalyası'nı Vali Efkan Ala ile 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, kızı Yüksel Aykut'a verdi. Şehit çocukları da Vali Ala, Korgeneral Sarsılmaz ve 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Ortaç'a şehit ailelerine olan desteklerinden birer şükran plaketi sundular. Tören, Diyarbakır Şehitleri Sergisi'nin gezilmesiyle sona erdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor