Sezer'in affettiği teröristler kimler?

Cumhurbaşkanı, 16 Mayıs 2000'den 23 Mart 2007 tarihine kadar 270 mahkûmun affedilmesiyle ilgili kararın 260'ını onayladı. Sezer kimleri affetti? Affedilenler hangi örgütten?

Sezer'in affettiği teröristler kimler?
Sezer'in affettiği teröristler kimler?
GİRİŞ 10.04.2007 10:33 GÜNCELLEME 10.04.2007 10:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kemal Doğan'ın haberi


Sezer; 260 mahkumu affetti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, göreve başladığı 16 Mayıs 2000 tarihinden 23 Mart 2007 tarihine kadar kendisine gönderilen 270 mahkûmun affedilmesiyle ilgili kararın 260'ını onayladı. Sezer'in özgürlüğe kavuşturduğu mahkûmların çoğunluğunu, cezaevlerindeki açlık grevleri sonrasında 'Wernicke Korsakoff' hastalığına yakalananlar oluşturuyor. Eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 27, Süleyman Demirel 100 mahkûmun cezaevinden çıkmasını sağlamıştı. Turgut Özal da görevde kaldığı dört yıllık süre içinde 21 mahkûmu affetmişti. Sezer, af yetkisini, Anayasa'nın 104. maddesine göre, 'Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak...' hükmü uyarınca kullandı.

İLK YIL SİYASİ MAHKUM YOK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, göreve geldiği ilk yıl 2006'nın son altı ayında;12 mahkumu affetti..Sezer ilk af yetkisi; böbrek yetmezliği bulunan eroin kaçakçısı Mehmet Demir için kullandı..Sezer Demir'in yanı sıra aynı yıl; iki uyuşturucu kaçakçısını daha affetti.. Sezer'in 2000'de affettiği mahkumlardan kalan üçü cinayetten, ikisi silah bulundurmaktan biri de kaza ile ölüme sebebiyet vermekten cezaevindeydi..

2001 BİLANÇOSU

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2001'de 15 mahkumu afetti. Bunlardan ikisi küçük yaştaki çocuklara tecavüz biri ise PKK üyesiydi..

2002'DE PATLAMA

Cezaevlerinde yaşanan 2000'lerdeki açlık gervelerinin ardından; Köşk'te de af patlaması yaşandı..Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer; 2002 yılında 100'e yakın mahkumu affetti.Bunların büyük bölümü ise yasadışı örgüt mensuplarıydı;


İlhan Demirel (Yasadışı örgüt), Yaşar Demircan (Devsol), Ramazan Çiçek (Anayasal Düzeni yıkmak), Metin Günay (TİKB/GK), Atilla Selçuk (Anayasal Düzeni yıkmak), Barış Kaya, Suat karabulut (Dev-Sol), Ümit Kanlı, Gülseven Öztürk (DHKP-C), Fatma Güzel, Ergün Bütüner (TKP-ML), Barış Yıldırım (DHKP-C), Hakkı Şeker (DHKP-C), Nuray Gezici (Dev-Sol), Tamer Çadırcı, Ulaş Göktaş (DHKP-C), Mesut Avcı, Madımak Özen (DHKP-C), Ayten Eren (DHKP-C), Özgül Dede (DHKP-C), Yüksel Doğan (PKK), Murat Candar (TİKB/GK), Mustafa Genç, Ayla Özcan, İbrahim Tekin, Semra Askeri, Mehmet Şahin (DHKP-C),Gülperi Özen (DHKP-C), Haydar Baran (TKİP-Ekim) M.Erkan Çetin (Dev-Sol), Hatun An, Hakan Baran, Yılmaz Babatümgöz (MLKP), Resul Ayaz (MLKP/K), Zeynel Yıldız, Nazan yılmaz (DHKP-C), Hasan Çebe (TİKB) Ertuğral Kaya (DHKP-C), Mete Yalçın (TİKB), Barış Gönülşen (TİKB), Esmehan Ekinci (TİKB), Mehmet Acettin (MLKP), Mehmet Leylek (MLKP), Erol Altıokka (TİKB) Ercan Uçuk (TKP/ML-TİKKO), Ali Şahmo (TKP/ML-TİKKO), Gürban Hızmay (DHKP-C), Sadık Yılmaz (MLKP/K), Aydan Odabaş (DHKP-C), Petek Türkkmen (TİKB), Haydar Özbilgin (MLKP), Muharrem Kurşun (MLKP), Leyla Alp (DHKP-C), Sedat Felek (TKP/ML-TİKKO), Şudaman Kamancı (Ekim), Ali Haydar Geckin (TKP/ML-TİKKO), Gamze Bayram (DHKP-C), Sibel Horasan (Dev-Sol), Hüseyin Ali Günay (TKP/ML), Erdal Arıkan, Suzan Baran (TKP/ML-TİKKO), Namık Kemal Bektaş (MLKP), Nuray Özçelik (TİKB), Hülya Türüç (TİKB), Mammut Yücel (TKP/ML-TİKKO), Ömer Ünal (TİKB), İsmet Sınağ (DHKP-C), Makbule Akdeniz (TİKB), Cem Şahin(DHKP-C), İnayet Günenç (TİKB)

2003'TE 123 AF

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2003 yılında bu alanda kendisinin rekorunu egale etti.. Sezer; tam 123 mahkumu sağlık gerekçesiyle affetti.. Bunlardan 38'i DHKP-C ve Dev-Sol örgütü mensubu, 18'i ise TKP-ML TİKKO örgütü üyesi olmaktan cezaevindeydi..Diğer örğüt üyeleri dığımılı ise şöyle; TİKB(14), THKP)4) TKİH(1)DHP(1) PKK (3) TKEP (2) TDKP(2) BELİRSİZ (10) Sezer 2004 yılında TKP-ML üyesi Semiral Yılmaz ve Hüseyin Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 9 mahkumu yine aynı gerekçeyle sağlık sağlık gerekçesiyle affetti..2005'te ise affettiği 5 mahkumdan sadece biri İbrahim Ayhan Özgül; yasadışı Dev-Sol örgütü üyesiydi..Sezer'in 2006'da affettiği son mahkum ise Eşini öldüren ve sürekli kocama hali olan Mustafa Albaş oldu.

YORUMLAR 4
  • engard 10 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bilinenler.. Ahmet Necdet Sezer'in böyle bir yetkisi bulunmamaktadır ki anayasaya göre sadece onay vermekle yükümlüdür. Affettiği denilen kişileri, onay için Necdet Sezer'e gönderilebilmesi için Cumhuriyet Savcılıklarına ve akabinde Adalet Bakanlığına başvurulması gerekmektedir. İlgili dönemde (2002-2003) Adalet Bakanı yani af talebini Cumhurbaşkanlığına yollayan kişi Cemil Çiçek'tir. Üstelik bu teröristlerin sağlık durumları ile ilgili kararı veren yerlerde Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdir. Tekrar hatırlatacağım gibi Ahmet Necdet Sezer'in görevi Adalet Bakanlığından gelen evrakları imzalamakla yükümlü olmakla beraber, İlgili dönemde Adalet, Sağlık Bakanlıkları ile beraber hükümet AKP'dir.!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Suat 7 yıl önce Şikayet Et
    O zaman onaylamasaymış. Çoğu zaman bunu yapıyordu.
    Cevapla
  • Muhammed Faruk Dağcı 15 yıl önce Şikayet Et
    Yalan de ........................................ Aman allahım yıllarca TEPEMİZDE kimler varmış yaa. Sayın sezer Bu ne yaa. çıkıpta bu yazılanlar yalan de ALLAH aşkına.
    Cevapla
  • Mehmet ALDAŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    yazık ülkeme yazık. Bunca vatan hayini ve tecavüzcüyü affederken bizim vatan sever çağdaş cumhuriyetçi geçinen medyamız neredeydi yazık yazık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu