Çatlı, Evren'in kızını kaçıracaktı!

Gazeteci Faruk Mercan'ın onlar başroldeydi adlı kitabında Abdullah Çatlı'nın Org. Kenan Evren'in kızını kaçırmayı planladığı iddia edildi. Çatlı bu eylemi neden yapmayı istiyordu?

Çatlı,  Evren'in kızını kaçıracaktı!
Çatlı, Evren'in kızını kaçıracaktı!
GİRİŞ 30.04.2007 10:12 GÜNCELLEME 30.04.2007 10:12

Gazeteci Faruk Mercan; 'Onlar Başroldeydi' adını taşıyan son kitabında yakın  tarihin önemli olaylarıyla ilgili ilginç iddialarda bulunuyor.


Mercan'ın Doğan Kitap tarafından yayınlanan kitabındaki iddiaya gore; 1982 Anayasasına zorunlu din dersinin konulmasına Kenan Evren'in bir damadı sebep oldu.


Kitaptaki bir diğer ilginç iddia ise Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın; 1980'den sonra tutuklanan Alparslan Türkeş'i serbest bıraktırmak için Kenan Evren'in bir kızını kaçırma planı yapmış olması.


Mercan'ın kitabının 377 ve 378. sayfalarında bu konular şöyle anlatılıyor:

Erkan Gürvit, Evren'in üç damadından biriydi. Kenan Evren'en ODTÜ Kimya mühendisliği mezunu ikinci kızı Gülay Evren 18 yıl Sabancı Holding'de üst düzey yöneticilyik yaptı ve BOSSA fabrikasında genel müdür olan Mehmet Ali Alparslan ile evlendi. Gülay Evren, daha sonra boşandı. Eski eşi Mehmet Ali Alparslan 1997 yılı Mart ayında İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında öldü.

(Geceyarısı trafik kazasında ölen Evren'in damadının aracında yabancı uyruklu bir kadın vardı. Bu kadın da kazada öldü.) Evren'in üçüncü kızı Miray ise Maksut Göksu ile evlendi. Göksü Türkiye Komünist Partisi üyesi olduğu gerekçesiyle aranıyordu. Evren'in kızı Şenay Gürvit ve damadı Erkan Gürvit bu evliliğe karşı çıktılar ama; devreye anne Sakine hanım girince bu evlilik gerçekleşti. 1982 Anayasasına zorunlu din derslerinin girmesinde Evren'in damatlarından birinin etkili olduğu söylenir. Bir kurban bayramı gününde vekaletle kurban kestirmek isteyen Evren; damadından 'Efendim bugün noterler kapalı' cevabını alınca şaşkına döner. Çünkü Evren'in sözünü ettiği  vekalet, sözlü olarak bir kişiye adınıza kurban kesme yetkisi vermekten ibarettir. Bunun noterden alınacak bir vekaletname ile ilgisi yoktur.


Damadındaki bu temel dini bilgi eksikliği karşısında şaşkına dönen Evren; okullarda din dersleri ile öğrencilere bu bilgilerin verilmesi kararını alır.

İçişleri Bakanlığı'nın 29 Ağustos 1984 tarihli bir belgesi, Evren'in üç kızından birinin önemli bir 'kaçırılma' tehlikesi atlattığını gösteriyor.
Abdullah Çatlı gurubundan Nevzat Bilecen; 1984'te İsviçre'de yakalanınca; Ankara'dan gönderilen Emniyet Amiri Fahrettin Metin tarafından ifadesi alınıyor. Fahrettin Metin; Bilecen ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği  29 Ağustos 1984 tarihli raporunda bu olayı anlatıyor. Nevzat Bilecen'in iddialarına göre; Abdullah Çatlı ve Oral Çelik, Özel Harp Dairesi'nde görevli üst rütbeli bir subayın Paris'te okuyan oğlunu kaçırıyorlar.


Kaçırılan bu kişinin annesi ve babası ile temas kurup Fransa'ya gelmelerini sağlıyorlar. Paris'te yapılan pazarlık sonucunda subay, oğlunun serbest bırakılmasına karşılık Çatlı ve Çelik'e NATO etiketli bombalar temin etmiş.


Subay, bombalar üzerindeki etiketlerin sökülmesini istemiş, bu istek Çatlı ve Çelik tarafından kabul edilmeyerek bunun koz olarak kullanılacağını subaya bildirmişler. Bunun dışında subaydan, Türkiye'de tutuklu bulunan bazı  ülkücülerin serbest bırakılmasını istemişler. Subay bu isteklerini kabul ederek bazı ülkücülerin serbest kalmalarını temin etmiş. Pazarlık sırasında Çatlı ve Çelik; cezaevindeki Türkeş'in de serbest bırakılmasını istemişler.


Subay ise bu işin çok zor olduğunu, bunu başarmak için MİT'i ikna etmesi gerektiğini söylemiş. Konuşmanın devamında ise subay, Türkeş'in serbest bırakılmasının daha kolay olması için oğlunun yakın arkadaşı olan Kenan Evren'in kızını kaçırmalarını teklif etmliş. Bunun üzerine Çatlı ve Çelik 'Gerekirse onu da yaparız' cevabını vermişler.

Onlar Başroldeydi adını taşıyan kitaptaki diğer bazı ilginç konu başlıkları ise şöyle:

Özal'ın Kürt sorununu bitirme projesi neydi?
1988-1994 yılları arasında Ankara'yı sarsan 16 suikast gizli servisler arasındaki bir hesaplaşma mıydı?
28 Şubat sürecinde darbeyi önleyen iki komutan kimdi?
Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit'in yönettiği ASALA operasyonu neden başarısız oldu?
Öldürülen Nesim Malki'nin 14 milyar doları var mıydı?
Mehmet Ağar ile MOSSAD yetkililerini İsrail'de buluşturan kimdi? Planlanan Apo operasyonu sabote mi edildi?
Polislerin avukatı olarak bilinen İlhami Yelekçi'nin çalınan ve bugüne dek izine rastlanamayan kasasının sırrı neydi?
Çatlı Yeşil'i neden ortadan kaldırmak istiyordu?
Bütün bu sorularda başrolde hep aynı isimler vardı. Peki figüranlar kimlerdi?


Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartları:

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı