Sezer, iki oy alan adayı rektör yaptı

15 üniversitenin rektör atamalarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kastamonu Üniversitesi'nde çok tartışılacak bir karara imza attı. En fazla oy alan Prof. Dr. Mustafa Safran yerine 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı rektör yaptı

Sezer, iki oy alan adayı rektör yaptı
Sezer, iki oy alan adayı rektör yaptı
GİRİŞ 19.05.2007 08:12 GÜNCELLEME 19.05.2007 08:12

İbrahim Asalıoğlu'nun haberi

Sezer'in tercihini ideolojik bulan Safran, 'Kararı Allah'a havale ediyorum.' dedi.

Sezer, Kastamonu Üniversitesi'ne en çok oyu alan Safran yerine 2 oy alan Gökçebay'ı atadı.

Görev süresi 16 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rektör atamalarında üniversite hocalarının seçimini göz ardı etmeyi sürdürüyor. 15 yeni üniversiteye rektör atayan Sezer, iki oy alan aday Bahri Gökçebay'ı Kastamonu Üniversitesi rektörlüğüne atadı. En fazla oy almasına rağmen rektör yapılmayan Prof. Dr. Mustafa Safran, Sezer'i ideolojik davranmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, 2 ay inceledikten sonra 15 üniversiteye rektör atamalarını gerçekleştirdi. Sezer atamalar için Meclis Eğitim Komisyonu'nda kabul edilip Genel Kurul'a gönderilen ve yeni kurulan üniversitelere nasıl rektör atanacağını düzenleyen kanunu beklemedi. Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut kanunlarda yeni üniversitelerin rektörünün nasıl atanacağı düzenlenmediği için hukuki boşluk olduğunu, Sezer'in atama yapması halinde meşruiyet tartışması yaşanacağını açıklamıştı. Sezer, 15 üniversitenin 10'una seçimlerde en fazla oy alan adayı atarken, 5'ine iki, üç ve beşinci sırada olanları görevlendirdi. Sezer, Uşak Üniversitesi'ne 19 oy alan Adnan Şişman'ı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne 11 oy alan Selahattin Salman'ı, Giresun Üniversitesi'ne 8 oy alan Osman Metin Öztürk'ü atadı.

Yozgat Bozok Üniversitesi'ne 4 oy alan İnci Varinli'yi atayan Sezer, toplam 50 oyun kullanıldığı Kastamonu Üniversitesi'ndeki seçimde 15 oyla en fazla oyu alan Mustafa Safran'ın yerine 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı tercih etti. Safran, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat çalışmalarında tarih komisyonu başkanlığı yapmıştı.

'Atamalar ideolojik'

Rektör olarak atanmayınca hayal kırıklığına uğrayan Prof. Dr. Mustafa Safran, 'Seçimlerde en yüksek oyu aldım. YÖK'teki mülakattan da birinci çıktım. Hiçbir defom yok. Sezer ideolojik bir şekilde takdir yetkisini kullanmıştır.' değerlendirmesinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat çalışmasına katılmasının öğretim üyesi olarak görevi olduğunu anlatan Safran, 'Yaptıklarım ortadadır. Bu memlekete böyle hizmet etmeyip de nasıl hizmet edecektim?' diye sordu.

'Yerine atanan kişinin CHP il başkanlığını devreye soktuğunu' iddia eden Safran, şunları söyledi: 'Hiçbir özelliği olmayan, 19 yıldır aynı meslek yüksekokulunda müdürlük yapan, 66,5 yaşındaki biri rektör olarak atandı. YÖK'ün en yaşlı rektörü oldu.' Dava açmayı düşünmediğini kaydeden Safran, 'Kararı Allah'a havale ediyorum. Ben o memleketin çocuğuyum. Her türlü engeli aştım ama sayın cumhurbaşkanını aşamadım.' dedi.

15 üniversitenin yeni atanan rektörleri şunlar:

Düzce Üniversitesi; Funda Şerifoğlu Sivrikaya, Namık Kemal Üniversitesi; Nizamettin Şenköylü, Uşak Üniversitesi; Adnan Şişman, Ordu Üniversitesi; Haluk Kefelioğlu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; Gökay Yıldız, Adıyaman Üniversitesi; Mustafa Gündüz, Ahi Evran Üniversitesi; Selahattin Salman, Aksaray Üniversitesi; Necdet Sağlam, Amasya Üniversitesi; Zafer Eren, Bozok Üniversitesi; İnci Varinli, Erzincan Üniversitesi; Erdoğan Büyükkasap, Giresun Üniversitesi; Osman Metin Öztürk, Hitit Üniversitesi; Serdar Kılıçkaplan, Kastamonu Üniversitesi; Bahri Gökçebay, Rize Üniversitesi; Nazmi Turan.


(Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!