Prof. Dr. Eyice'nin ilginç vasiyeti

Dünyanın saygın bilim adamlarından Prof. Dr. Semavi Eyice, 1453 dergisinin kendisiyle yaptığı röportajda vasiyetini açıkladı. Bakın ünlü bilim adamımızın son isteği nedir?

Prof. Dr. Eyice'nin ilginç vasiyeti
Prof. Dr. Eyice'nin ilginç vasiyeti
GİRİŞ 03.06.2007 23:00 GÜNCELLEME 03.06.2007 23:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yalçın Bayer'in köşe yazısından bir kesit


Prof. Dr. Semavi Eyice, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt saygın bilim adamlarımızdan. 50 yılı aşkın akademik kariyere, yüzlerce esere imza atmış, Bizans tarihi konusunda Türkiye’de dengi yok ve dünyanın sayılı tarihçileri arasında.

Prof. Eyice yayın hayatına yeni atılan 1453 dergisine vasiyetini açıklamış ve 'Cenazemi kesinlikle İstanbul Üniversitesi ve Edebiyat Fakültesine götürmeyin' demiş. Çünkü orada bulunan zevatlara kırgın. 12 Eylül darbesi ile sorgusuz sualsiz Türk Tarih Kurumu'ndaki görevinden azledilen, yaptığı bilimsel çalışmalar görmezden gelinen ünlü tarihçinin kırgınlığını gidermek için bu kurumun öğretim üyeleri henüz geç kalmış değiller. Benden söylemesi...

Prof. Eyice İstanbul’u yaşanmaz hale getiren politikalardan tutun da, Türkiye’de bilimi baltalayan zihniyete ve 12 Eylül darbecilerine kadar herkese kırgın. Yaşadığı trajik olayları sanat tarihçisi Gündegül Parlar hanıma açıklayan Prof. Semavi Eyice’nin hatıralarını okurken çok şaşıracaksınız ve ülkemizin hala neden bu durumda olduğunu daha iyi anlayacaksınız..


(Hürriyet)


 




 

YORUMLAR 8
  • Bumilletin Birferdi 16 yıl önce Şikayet Et
    HA ŞİMDİ?. Kardeş kavgası mı var? Sokakta, okulda, terör mü var? 1970\'ler de baba oğlunu, kardeş kardeşi öldürüyordu. Şu an TBBM\'e karşı, AK Parti\'ye karşı, yani Millete karşı bir darbe içine girildi. Durum çok farklı. \"O darbe başka bu darbe başka\" demiyeceğim. Ama Milletin kahır ekseriyeti 12 Eylül\'ü tasvip etmiştir. Ben de öyle. Çünkü ben o zaman lise öğrencisi idim ve okuduğum ilçenin caddelerinde gezemiyordum. Gözümün önünde insanlar öldürüldü. Niçin, nasıl, ben bilmem. 20 fidan ölüyordu. 12 Eylül\'de ölmez oldula
    Cevapla
  • Bumilletin Birferdi 16 yıl önce Şikayet Et
    1970\'LERİ YAŞAMADAN 12 EYLÜL\'Ü ELEŞTİRMEK DOĞRU SONUÇ VERMEZ. Ben de darbelerin ve darbecilerin karşısındayım. Ama her Allah\'ın günü 20 tane genç fidan devriliyordu. Bu tam 10 yıl sürdü. Şu an cumhurbaşkanlığına adı geçen Bay Süleyman Bey ile Merhum Ecevit kör dövüşü yaparak her Allah\'ın günü devrilen 20 gencin katlinin sorumlusudurlar. Birisi öbür dünyada hesabını veriyor inşallah. Henüz öbür tarafa gitmeye niyetli görünmeyen diğer şahıs ise bu hesabın vebalini nasıl taşıyor bilmiyorum. 12 Eylül dabecilerine Milletin & 95\'i alkış tutmuştu. Şimdi efelenenler de....
    Cevapla
  • önder kılıç 16 yıl önce Şikayet Et
    VEFA BORCU. yarım asır bu ülkede bilimin gelişmesine hizmet etmiş bir ilim adamına bir özür çok görülmemeli bence...ayrıca taksim de cami yapılmasına karsı cıktı seklinde bir acıklama yapan arkadasa diyorum ki acaba türkiyede rahatlıkla gezebileceginiz bir meydan ,bir bulvar kaldı mı acaba?bunu iyi düsünün ne demek istedigimi anlarsınız.
    Cevapla
  • ahmet yasin 16 yıl önce Şikayet Et
    burçin toprak. burçin toprak lakaplı faşist zihniyete;deniz gezmişin annesine,babasına,kardeşlerinede bir sorun bakalım!hüseyin kurumahmutoğlunun,metin yükselin ailesinede sorun bakalım! sağcılara,solculara aynı silahı veren ellere sorun!sizde bu fosil kafa olduğu sürece asker daha çook darbe yapar,bu darbelerden birinde de darbe size olur ve yine size yardım edecek olanlar darbeye karşı direnenler olacaktır!
    Cevapla
  • Hasan Amca 16 yıl önce Şikayet Et
    Dergiye nasıl ulaşırım?. Derginin ilanlarını bilboradlarda görmüştüm. Tuğralı bir kapağı vardı. Ama bayilerde bulamadım? Nerelerde bulunur, nasıl edinirim, bilen var mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Otomotiv satışlarında aylar sonra bir ilk yaşandı
Saadet Partisi'nde yeni dönem! Temel Karamollaoğlu görevinden ayrılacağını açıkladı