Almanya'nın 'vicdan' muhasebesi

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen göçmenlere uygulanan 30 soruluk vicdan testi gelen tepkiler üzerine değiştiriliyor. İşte tartışmalı vicdan testi...

Almanya'nın 'vicdan' muhasebesi
Almanya'nın 'vicdan' muhasebesi
GİRİŞ 07.06.2007 03:42 GÜNCELLEME 07.06.2007 03:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Baden-Württemberg Eyaleti tarafından geçen yılın başında yürürlüğe konulan 30 soruluk “vicdan testi”nde yer alan soruların bir bölümü değiştiriliyor.

Eyalet İçişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından basına yapılan açıklamada, “bir yıldan fazla süren uygulama konusunda, Eyalet Bilgi Koruma Danışmanlığı’nın önerisi üzerine bazı soruların değiştirileceği” ifade edildi.

ÖRGÜT BAĞLANTILARI SORULACAK

Bakanlık, hangi soruların nasıl değiştirileceği konusunda ise bilgi vermedi. Yeni sorular önümüzdeki yaz tatilinden sonra uygulamaya konulacak.

Ancak alınan bilgilere göre vatandaş olmak isteyen göçmenlerin “homoseksüellik hakkında ne düşündüğü” yönündeki sorular çıkarılacak, yerine vatandaş olanların radikal örgütlerle bağlantısını öğrenmek amaçlı sorular konulacak. Sorulacak sorular arasında vatandaşlığa geçecek olanların ülkelerinde belirtilecek “örgütlerden hangisi ile bağlantısı olduğu” da sorulacak.

30 DEĞİŞİK SORU

Baden-Württemberg Eyaleti tarafından 1 Ocak 2006’da yürürlüğe konulan “vicdan testi”nde özellikle Müslüman ülkelerden gelen ve Alman vatandaşlığına geçmek isteyen göçmenlere, 30 değişik soru soruluyordu.

Bu soruların çoğunda insanların onuru rencide ediliyordu. Sorular, o dönem, ülke genelinde geniş bir tartışma yaratmış, ancak hükümet bütün tepkilere rağmen, plan ve uygulamalarını geri çekmeye yanaşmamıştı.

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren testte, '11 Eylül saldırıları hakkında ne düşünüyorsunuz?', 'Oğlunuz gelip eşcinsel olduğunu söylese ne yaparsınız?', 'Sizce kadın, kocasına itaat etmeli ve itaat etmiyorsa dayak yemeli midir?' türünden sorular bulunuyor.

BÜYÜK TEPKİLERE NEDEN OLAN SORULAR:

1) Almanya Cumhuriyeti Anayasası özgür demokratik temel düzene bağlıdır. Diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile içerik bakımından aynı olan değer düzenini kapsayan bir temel yasası bulunmaktadır. Buna insan haysiyetinin korunması ve devletin güç kullanma tekeli de dahil bulunmaktadır. Diğer bir deyişle, devletten başka kimse Almanya Cumhuriyeti içerisinde, nefsi müdafaa durumları haricinde, başkasına karşı şiddet kullanamaz. Devlet ise, güç kullanımını kanunlardan doğan hakkı ile kullanabilir. Örneğin kadın-erkek eşitliğini sağlamak gibi. Bu temel prensipler sizin inançlarınıza uyuyor mu?

2) Bu beyanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? 'Demokrasi en kötü yönetim 'İnsanlık demokrasi kadar kötü birşey yaşamadı. İnsanların kendini demokrasiden kurtarabilmesi için ilk olarak demokrasinin insanoğluna hiçbir iyilik getirmeyeceğini kavraması gerekmektedir“.

3) Bazen filmlerde, tiyatro oyunlarında ve kitaplarda farklı inançlara sahip insanların dini duyguları incitilmekte. Size göre, böyle bir durumda inançların incitilmesini önlemek için hangi yöntemler kullanılmalı, hangileri kullanılmamalıdır?

4) Bir dinin eleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kabul edilebilir mi? Bununla başedebilir misiniz?

5) Almanya’da Anayasa’ya karşı gelen siyasi parti ve dernekler kapatılabilir. Bu yasağa rağmen, kapatılan parti ya da derneği yine de destekler misiniz? Hangi şartlarda?

6) 'Kadın erkeğe itat etmelidir ve eğer etmez ise, erkeğin kadını dövmeye hakkı vardır.' Bu beyan hakkında ne düşünüyorsunuz?

7) Bir erkeğin eşini ya da kızını toplum içinde 'şefersizlik yapmasını' önlemek için eve kapatmasını kabul edilir bir davranış olduğunu düşünüyor musunuz?

8) Almanya’da eşler arasında şiddet yaşanması durumunda polis devreye girebilir ve suçlu olan kişiyi bir kaç günlüğüne ev dışında tutma yetkisine sahiptir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

9) Almanya’da kanunlar sayesinde kadın ve erkek eşitliğini bir ilerleme olarak mı görüyorsunuz? Eğer erkekler bunu kabul etmiyorsa size göre devlet ne yapmalıdır?

10) Almanya’da herkes eğitimine göre istediği her işte çalışabilir. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Size göre bazı işleri sadece erkekler ya da sadece kadınlar mı yapmalıdır? Eğer evet ise, hangi işler ve neden?

11) Sizce hangi işi bir kadın asla yapmamalı? Bir kadın patronun varlığının sizi rahatsız edeceği herhangi bir iş alanı var mı?

12) Almanya’da herkes bir erkek ya da bir kadın doktor tarafından kontrol edileceğine kendisi karar verir. Bazı durumlarda böyle bir seçim şansı bulunmamaktadır. Örneğin acil durumlarda ya da hastanelerde nöbet değişimlerinde. Böyle bir durumda eğer erkekseniz kadın bir doktor tarafından ve eğer kadınsanız erkek bir doktor tarafından kontrol ya da ameliyat edilmeyi kabul eder misiniz?

13) Ailelerin sürekli reşit kızlarını istedikleri alanda çalışmalarına ya da seçtikleri erkek ile evlenmelerine karşı çıktıkları duyuluyor. Bu konuya yaklaşımınız nedir? Kızınız sizden farklı bir inanca sahip biri ile evlenmek ister ya da sizin onaylamadığınız bir alanda çalışmayı isterse tutumunuz ne olacaktır?

14) Ailelerin çocuklarını zorla evlendirmek istemeleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu tarz evliliklerin insan haysiyeti ile bağdaştığını düşünüyor musunuz?

15) Almanya’da spor ve yüzme dersleri okul eğitiminin bir parçasıdır. Kızınızın bu derslere katılmasını onaylıyor musunuz? Eğer hayır ise, neden onaylamıyorsunuz?

16) Çocukların okul gezilerine katılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

17) Reşit kızınız/Eşiniz Almanya’daki diğer kızlar ve kadınlar gibi giyinmek istiyor. Bunu engellemeye çalışır mısınız? Eğer evet ise, hangi yöntemlerle?

18) Vatandaşlık için başvuran kadınlar için soru: Kızınız diğer Alman kızları gibi giyinmek istiyor. Fakat eşiniz buna karşı. Ne yaparsınız?

19) Kızınız/Kardeşiniz size gelip cinsel tacize uğradığını söylerse bir baba, anne, ağabey ya da kız kardeş olarak ne yaparsınız?

20) Oğlunuz ya da erkek kardeşiniz size gelip rencide edildiğini söylerse bir baba, anne, ağabey ya da kız kardeş olarak ne yaparsınız?

21) Sizce Anayasa kişiye, dinini değiştirme ya da o güne kadar inandığı dini terk ederek başka bir inanç ve yaşam tarzı ile yaşama hakkı vermekte midir? Böyle bir inanç değişimi sonunda kişinin cezalandırılması konusunda ne düşünüyorsunuz? (Örneğin evlatlıktan reddederek)

22) Komşunuzun, arkadaş ya da tanıdık çevrenizden birinin terörist saldırıda bulunduğunu ya da planladığını öğrendiniz. Nasıl davranırsınız? Ne yaparsınız?

23) 11 Eylül 2001 New York ve 11 Mart 2004 Madrid saldırılarını duydunuz. Sizce bunu gerçekleştirenler terörist mi yoksa özgürlük savaşçıları mı? Cevabınızı açıklayınız.

24) Gazetelerde çoğu zaman kız çocuklarının ya da kişilerin eşlerinin, 'ahlaksız davranışları“ nedeniyle aile şerefini korumak için öldürüldükleri yazıyor. Bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz?

25) Almanya’da bir erkeğin aynı anda iki kadın ile evli olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

26) Almanya’da evli bir erkeğin kendi daha önceki memleketine dönüp orada bir kez daha evlenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

27) Bazı insanlar dünyadaki bir çok kötülük için Yahudilerin sorumlu olduğunu ve hatta 11 Eylül 2001 tarihinde New York’da gerçekleşen saldırıların arkasında da onların olduğunu düşünüyor. Böyle varsayımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

28) Kızınız Almanya’da bir iş için başvuruda bulunuyor. Ancak başvurusu reddediliyor. Daha sonra aynı işi Somali’den gelen zenci bir Afrikalı'nın aldığını öğreniyorsunuz. Bu durum karşısında nasıl davranırsınız?

29) Reşit oğlunuz size eşcinsel olduğunu ve bir erkek ile yaşamak istediğini söyler ise, buna tepkiniz ne olur?

30) Almanya’da bazı siyasetçilerin eşcinsel olduğu bilinmekte. Almanya’da eşcinsellerin kamusal kurumlarda çalışmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR 5
  • ÇOTANAK 16 yıl önce Şikayet Et
    BÜTÜN SORULARIN TEK CEVABI;. Bu dünyanın çivisi çıkmış!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Göksel ŞENTÜRK 16 yıl önce Şikayet Et
    Sorulardan anlaşılanlar. Bu sorulardan anlaşılan durum, Almanya veya aynı kafadaki diğer Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu durum özetlenmiş. Almanya böyle böyle diyor, sana uyar mı?
    Cevapla
  • turan kaplan 16 yıl önce Şikayet Et
    türkiyem. acaba biz kendimizi avrupa ülkelerinden aşağıda görmeyi ne zaman bırakacağız?Aile kavramı bitmiş olan Avrupanın bizim ahlak anlayışımıza ulaşabilmesi için daha uzun yıllara ihtiyaçları var.
    Cevapla
  • feridun değirmenci 16 yıl önce Şikayet Et
    YAHUDİ VE HIRİSTİYAN BİRLİĞİ. Acaba Türkiyeye gelen birine veya Türk vatandaşı olmak isteyen birine bu soruları sorsalar ne olur.direk Türkiyenin ismini yobazlar ülkesi olarak değiştiriler.ve bir daha kimsenin gelmesine izin vermezler ama bunu yapan AB ülkeleri ve bu iğrenç birliğe bizde girmeye çalışıyoruz.ama bu kriterlere türkler kadar olumlu bakan ve başkalarının inançlarına bizim kadarsaygılı olan bir ülke daha yoktur sanırım.
    Cevapla
  • Sabit Kal 16 yıl önce Şikayet Et
    hepsini okuyamadim. zira bu sorulardan ve art zihniyetinden tiksindim. Orta cag Hacli Vatikan zihniyetiyle enquisisyon mahkemleri tarafindan yapilan sorusturm gibi. Sayin vatandasim illede bu memleketin pasaportunu almak zorunda degilsin. Ama bu memleket her yil yüzbinlerce nüfus kaybi yasadigindan ve hemen hemen sadece sen cocuk yaptigindan lütfen bu sualleri protesto ederek, vatandasliga girme. Göreceksin cok yakin zamanda koyu islamcida olsan elini öperek seni yinede vatandasliga almak icin gayret edekler. Ya Sabir!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!