Nihat Erim'in anıları delil olacak

Kızıldere olaylarından sağ kurtulan Saffet Alp’in de sonradan öldürüldüğünü öne süren dernek başkanı mahkemelik olunca, Nihat Erim'in kitabını delil olarak gösterdi.

Nihat Erim'in anıları delil olacak
Nihat Erim'in anıları delil olacak
GİRİŞ 29.06.2007 11:55 GÜNCELLEME 29.06.2007 11:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sibel Hürtaş'ın haberi



 Mersin’deki bir davada mahkeme heyeti eski Başbakanlardan Nihat Erim’in anılarını inceleme kararı verdi. Mersin 78’liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer, Kızıldere olaylarından sağ kurtulan Saffet Alp’in de sonradan öldürüldüğünü öne sürünce mahkemelik oldu. Suçu ve suçluyu övmekten yargılanan Dinçer, bu iddiayı eski Başbakan Nihat Erim’in anılarında okuduğunu söyledi. Mahkeme Nihat Erim’in anılarının incelenmesini benimsedi.

78’liler Derneği, 30 Mart 1972’de Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olaylarının 35’inci yıldönümünde Mersin’de bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan 78’liler Derneği Mersin Şube Başkanı Ethem Dinçer, Kızıldere olaylarında ölen Saffet Alp’in aslında yaralı ele geçirildiği, daha sonra öldürüldüğü iddiasında bulundu.


Dinçer’in iddiası mahkemelik oldu. Toplam 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Dinçer, bu iddianın kendisine ait olmadığını, eski Başbakanlardan Nihat Erim’in anılarında okuduğunu söyledi. Mahkeme, bunun üzerine Nihat Erim’in anılarının yer aldığı kitapların bulunarak, mahkemeye getirilmesine karar verdi. Erim’in anılarında bu iddiaların geçip geçmediği araştırılacak. Dava ekim ayına ertelendi.

ERİM’İN KİTABI

Eski Başbakan Nihat Erim’in “12 Mart Anıları” kitabı, kendisinin kasete okuduğu ve daha sonra kasetlerden çözülerek, sağlığında daktilo edilen metinlerden oluşuyor. 12 Mart darbesinden sonra başbakanlık yapan Nihat Erim, 1980’de bir suikast sonucu yaşamını yitirmişti.
Erim, 12 Mart Anıları kitabında Kızıldere’de Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü olayı anlatırken, “sağ kalanları da öldürmüşler” ifadesini kullanıyordu. Erim, “Akşam saat 18:00’de Memduh Tağmaç telefon etti. hepsi ölü olarak ele geçmiş. Saat 16:30’da nasihatin etkisi olmadığını, devamlı bomba ve silah attıklarını görünce jandarma da ateş açmış. Eve sokulup girmişler, İngilizleri ölü bulmuşlar, ötekilerden sağ kalanları da öldürmüşler” diye anlatıyor.



Gazeteport

YORUMLAR 2
  • foti foti 16 yıl önce Şikayet Et
    akpnin çizgisi. solcu adayları almasından sonra , yanlı haber kuruluşlarınında(bakınız haber7) sola yatması akepenin çizgisini gösteriyor herhalde. yatın bakalım, bu hainleride kahraman yapın bakalım.
    Cevapla
  • Cengaver Osmanli 16 yıl önce Şikayet Et
    Aradaki fark ne!!. Bana göre başliktaki Resim Hatali, Güller arasinda Mahir çayan ismi. Ha PKK li Teröristler ha Mahir çayan gibiler ne fark var aradaki? ikiside Emniyet mensuplarimiza olsun Askerimize olsun Bas kaldirmis Silah sıkmışlar ve hala Sıkıyorlar bunun Affedilir yani yoktur. simdi herkez beni Faşist diye nitelendirecek hayir öyle degilim. Hangi kesimden Benim Polisime Askerime Kurşun gelirse o Benim Düşmanımdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı