Gerginliği tırmandıran sınırdışı olayı

Rus diplomatların sınır dışı edilmesi Moskova'da öfkeyle karşılandı. Londra'nın tutumunu ahlak dışı olarak değerlendiren Rus tarafının İngiltere'ye vereceği yanıt merak ediliyor.

Gerginliği tırmandıran sınırdışı olayı
Gerginliği tırmandıran sınırdışı olayı
GİRİŞ 18.07.2007 01:07 GÜNCELLEME 18.07.2007 01:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İngiliz Hükümeti'nin Londra'da zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat ajanı Aleksandr Litvinenko'nun katil zanlısı Andrey Lugovoy'u iade etmeyen Rusya'yı cezalandırmak için 4 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı Moskova'da öfkeyle karşılanırken, Londra'nın tutumunu ahlak dışı olarak değerlendiren Rus tarafının İngiltere'ye vereceği yanıt merakla bekleniyor.
Rusya ile İngiltere arasında son yıllarda yaşanan diplomatik gerginlik, İngiliz Hükümeti'nin 4 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıklamasıyla patlama noktasına ulaştı.

Rusya ile İngiltere arasında yaşanmakta olan siyasi krize geniş yer ayıran Rus basınının Moskova'nın 4 İngiliz diplomatı sınır dışı edeceğini öne sürmesine rağmen, Rusya'nın resmi yetkilileri İngiltere'ye karşı alınacak misilleme kararının ne olacağı konusunda henüz kesin bir açıklama yapmadı.

Vladimir Jirinovski rehberliğindeki aşırımilliyetçi Liberal Demokrat Parti'nin Başkan Yardımcısı ünlü Rus politikacı Duma Milletvekili Aleksey Mitrofanov, 'İngiltere ile Rusya arasındaki diplomasi krizi, bence pek arzu edilir bir durum değil. Yaşanmakta olan bu kriz, İngiltere'nin Rusya'ya karşı resmi tutumunu yansıtıyor. Sadece Lugovoy'un iadesi konusu değil, diğer konularda da İngiltere'nin bu tutumu hep sergilediğini görüyoruz.

Rusya'nın British Petrolium şirketine karşı tutumu, Kosova sorununa yaklaşımı, ABD'nin Doğu Avrupa'ya radar sistemikurmasına karşı koyması gibi konuların İngiltere'yi iyice çileden çıkardığı ortada. Ayrıca İngiltere Hükümeti'nin Rusya'ya apaçık düşmanlık yapan bazı kişilere siyasi sığınma hakkı vermesi ve hatta zaman zaman bu kişileri madalyalarla bile ödüllendirmesi İngiltere'nin gerçek yüzünü ortaya koyuyor.

İngiltere Lugovoy'un iadesini isteseydi, bunu diplomatik yollarla, istihbarat servisleri arasında gizli görüşmelerle de yapabilirdi. Ama İngiltere'ye Logovoy değil, Rusya'ya karşı skandal çıkarmak gerekiyordu.

Tüm yapılanlar da sırf bunu gösteriyor. İngiltere Hükümeti Rusya'ya 'Senin anayasan anayasa değil, kanunlarına saygı göstermiyorum' dediğinde, Rusya'nın da kendisine karşı aynı şekilde misilleme yapacağını çok iyi biliyordu. Ama ben yine de bu krizin diplomasi alanında sınırlı kalacağını ve bunun ekonomik ilişkilere yansımayacağını ümit ediyorum' diye konuştu.

İHA

YORUMLAR 1
  • vatansagolsun 16 yıl önce Şikayet Et
    bravo ne diyelim darisi bizim istirakci ve isbirlikcilerin basina cecenya yaniyor kimsenin kili kipirdamiyor varsa yoksa filistin ha bu arada filistin satilmis haberiniz olsun el fetih satmis . evet Turkiyede buyuk ulke diyerek kendini kandira kandira bir hal oldu sabanci suikastinin failleri belcikada bilmem nerde cirit atsin ama Tukiye o ulkelerin birak diplomatlarini birak sinir disi etmeyi iki kelime edicek hali yok anliyacagimiz su acikcasi Turkiye bitmis ama ayakta duracak diplomasisi sifir yani demem oki bir Ingiltere kadar kendi ulkemizde gucumuz yok anca bos laf anca bos soz ne diyelim kurtulus savasinda onlarca ulkeyle savasmis bagimsizligini kazanmis ulkemizin dis politikasi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı