Kayıp molekülü Türk doktoru buldu

Bilim, varlığını bildiği ama bulamadığı bir genin peşinde idi. Harvard Üniversitesi doktorlarından Prof. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, bu geni buldu. İşte genin özellikleri.

Kayıp molekülü Türk doktoru buldu
Kayıp molekülü Türk doktoru buldu
GİRİŞ 23.08.2007 07:03 GÜNCELLEME 23.08.2007 07:03
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Şişmanlık , şeker ve kalp hastalıkları üzerine araştırma yapan Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran 'STAMP2' geninin, kanserle de ilişkisi olduğunu tespit etti.

Hotamışlıgil, 'STAMP2' adı verilen molekülün, en fazla, karın içi yağında üretildiğini ve yemek yendikten sonra arttığını ve öğün aralarında ise düştüğünü tespit ettiklerini söyledi. Sadece karın içindeki yağlarda bulunan bir molekül olan STAMP2’nin düzeyinin yemek yendiği zaman arttığına dikkat çeken Hotamışlıgil, şöyle konuştu:

'Sanki vücudu, gelen besinlere karşı hazırlıyor. Yemekten 1-2 saatten sonra tekrar normal düzeye dönen ilginç bir molekül. Bir öğrencim, bir yeni hayvan modeli geliştirdi. Fareden bu geni çıkardı. Bu gen olmayınca hayvanda, hiçbir ek müdahale yapmadan, yüksek kalorili gıda vermeden, normal günlük gıdasını aldığı halde 3 ay içinde karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol ortaya çıktı. O da bize gösterdi ki, çok uzun yıllardır bilimin aradığı gizemli bir molekül ortaya çıktı.'

KANSER VE ŞİŞMANLIK

Bu çalışmalar sırasında, Oslo Üniversitesi’nde kanser alanında uzmanlaşmış Prof. Fahri Saatçioğlu’nun da aynı geni bulduğunu öğrendiklerini belirten Hotamışlıgil şunları söyledi: 'Prof. Dr. Saatçioğlu, aynı geni prostat kanseri üzerine çalışırken ortaya çıkardı. Birlikte çalışmamızın nedeni, iki ayrı noktadan gelip aynı geni bulmuş olmamız. Şişmanlayınca kanser riski çok yükseliyor. Karaciğer kanseri riski 5-6 misline çıkabiliyor, sindirim sistemini ilgilendiren kanserlerin riski 2-4 kat artabiliyor. Kadında meme erkekte prostat kanseri riski yükseliyor. Neden şişmanlık kanser gelişimini tetikliyor bu bilinmiyor.'

'Biz STAMP2 genin bununla ilgili çok önemli bir ipucu olacağını düşünüyoruz' diyen Hotamışlıgil, 'Çünkü metabolizmayı kontrol eden bir molekül, aynı zamanda tümörleri de kontrol ediyor. Sanki tümörlerin enerji sayacı gibi çalışan bir molekül bu. Onu kapatabilirsek, enerjisizlikten tümörleri öldürmek belki mümkün olabilecek' diye konuştu.

YORUMLAR 21
  • SahinYilmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    Yok siz buldunuz, biz bulduk. Asil üzüldügüm nokta, Vatanimizin bu gibi Insan kaynaklarin kendine ve Milletine gereken Imkanlari henüz saglayamadigi. Bu gibi buluslarin arkasinda hemenden binlerce Patentler yazilyior. Ne yazik ki, siz bulduk-biz bulduk gibi önemsiz dedikodular ile baskalarinin Mallinan hava atmaya calisiyoruz. Iste bizleri bunlar firenliyor, AMA DURMAK YOK - YOLA DEVAM. Saygilar
    Cevapla
  • ÖZGÜR KURUCA 16 yıl önce Şikayet Et
    . Teknolojiyi geliştiren Türklerdir. Amerikalılar da biz geliştirdik diye hava atıyorlar. Hayır efendim. Siz geliştirmediniz. Sizin içinizde yaşayan Türkler gelştirdi..
    Cevapla
  • Kahraman Saddam Hüseyin 16 yıl önce Şikayet Et
    Laiklikleri varya ülkemizin. yetiştirdiği adamları bile laik die die böyle kaptırıyoruz.
    Cevapla
  • cihan cihan 16 yıl önce Şikayet Et
    bilim adamlarımıza sürgün çilesi. hangi kurum kuruluş bu bilim adamlarımıza neden sahip çıkmıyorlar tek sahip çıktıkları şey var koltukları.ülkenin ilerlemesinde ne kadar faydalı olduklarını kendileri görsünler zihniyetlerinin ne kadar bozuk oldugunu görüyoruz artık.
    Cevapla
  • Ahmet Altındiş 16 yıl önce Şikayet Et
    Gül Sevgili Canım Receb Abim . Prof. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi iyiki Türkiyede değiller.Yoksa başına kimbilir neler gelirdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsviçre'de küstah saldırı! Selçuk Bayraktar'dan terör yandaşlarını çıldırtacak yanıt
TBMM'de Fransa'ya karşı bildiri! Tezkere kabul edildi...