Türk fizikçilere intihal suçlaması

Nature dergisinin eylül sayısındaki habere göre, Türkiye’deki üniversitelerde okuyan bazı öğrenciler ile 15 öğretim üyesi tarafından kaleme alınan 67 makale 'çalıntı'

Türk fizikçilere intihal suçlaması
Türk fizikçilere intihal suçlaması
GİRİŞ 11.09.2007 08:15 GÜNCELLEME 11.09.2007 08:15
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Nuran Çakmakçı'nın haberi

Ünlü İngiliz bilim dergisi Nature, son sayısında 'Türk fizikçileri intihal suçlaması ile karşı karşıya' başlıklı geniş bir yazı yayınladı.


Nature’deki yazıya göre skandal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karasu’nun şüphelenerek yaptığı araştırma sonucu ortaya çıktı.


Geçen kasım ayında ODTÜ’de doktora yapan Mustafa Saltı ve Oktay Aydoğdu isimli iki öğrenci sözlü sınava girdiler ve hocalarının söylediğine göre en basit soruları bile cevaplayamadılar. Oysa her ikisi de çok sayıda bilimsel makale yayınlamışlardı. Durumdan şüphelenen Prof. Dr. Ayşe Karasu, Google’da bir inceleme yaptı ve iki öğrencinin makalelerinin intihal olduğunu fark etti.


ODTÜ, durumu 'arXiv' adında dünyanın her yerinden fizikçilerin çalışmalarını gönderdiği, baskı öncesi makalelerin toplandığı tanınmış internet platformuna bildirdi. 'arXiv'nin kurucusu Cornell Üniversitesi’nden fizikçi Paul Ginsparg, konuyu araştırınca Türkiye’den gelen 67 makalenin çalıntı olduğunu tespit etti. ODTÜ’deki iki öğrenci dışında, diğer makalelerin Diyarbakır’daki Dicle, İçel’deki Mersin ve Çanakkale’deki Onsekiz Mart üniversitelerinin öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından yollandığı belirlendi.

PARA DA KAZANMIŞLAR

ODTÜ, iki doktora öğrencisini iki dönem süreyle üniversiteden uzaklaştırdığını açıkladı. Suçlanan doktora öğrencilerinden Mustafa Saltı ise suçlamaların gülünç olduğunu, şu ana kadar makalelerinin birçok yayında çıktığını, kimsenin onları çalmakla suçlamadığını ve arXiv’yi mahkemeye vereceklerini söyledi.

Prof. Karasu’nun tespiti üzerine, makaleleri inceleyen 4 kişilik ekipte yer alan ODTÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özgür Sarıoğlu, 'ntvmsnbc' kanalına yaptığı açıklamada, intihalin aynı zamanda bir ekonomik kazanç olduğuna dikkat çekti. Doç Sarıoğlu, 'Bu bir hırsızlık ve hortumculuktur. Bu insanların cebine 37 milyar para girdi. Çünkü makale başına TÜBİTAK ve ODTÜ’den para alıyorlar' diye konuştu.


(Hürriyet)

YORUMLAR 12
  • Orkun CANYÜZ 16 yıl önce Şikayet Et
    SAĞDUYU LÜTFEN !!!. Merhabalar… Sayın okuyucular… Son bir haftadır kamuoyuna Türk Fizikçilerin intihali(!) diye duyurulmaya çalışılan haberler oldukça can sıkıcı. Takip edebildiğim medya araçlarında gözlemlediğim; Hiç bir araştırma yapılmadan bu bilim insanları için vahim bir linç girişiminin başlatılmış olması. Bu linç girişiminin ateşini yakan kesimin de ODTÜ megalomanisi içinde, bilim insanı kimliğine sığınmış başarıdan uzak birkaç bilim adamının oluşu. Ne yazıktır ki bu bilim adamları(!) ülkemizdeki başarılı çalışmaları
    Cevapla
  • Mehmet Acet 16 yıl önce Şikayet Et
    . maalesef dünyanin her yerinde her akademik alanda intihala rastlaniyor. ABD\'de, Almanya\'da vs. vs... Bu bir kisisel ahlak sorunu. Önemli olan bu ahlakin (daha dogrusu ahlaksizligin) nasil kazanildigini anlamak. Bunu anlamayi bizim ülkemiz icin sinirlayacak olursak, acaba taa orta okul yillarinda edinilen kopya cekme aliskanligi ilerde kolayindan \"akademik köseyi\" dönmenin önemli bir temeli mi oluyor? Temel\'de cok mu yanlislar var?
    Cevapla
  • "V for Vandetta" 16 yıl önce Şikayet Et
    BRAVO .... Üniversite Öğrencisiyim... gerçi odtülü değilim ve iyi ki değilim ama yine de orda okuyan arkadaslarımız için üzüldüm... gercekten cok acı bir durum... [simdi odtülü arkadaslar onları cekemedigimi filan dusunur, olmaz öyle sey. merak etmeyin ben Türkiye\'nin en iyi egitim fakultesinde okuyorum.]
    Cevapla
  • normal normal 16 yıl önce Şikayet Et
    üniversiteliler; doğrudur çalıyoruz. iddia doğru, ben mühendislik fakültesindeyim, benim ve arkadaşlarımın bütün araştırma yayınlarımız, tezlerimiz sağdan soldan çarmadır. aynı konuda birkaç yabancı makaleyi birleştiriyoruz oluyo sana yeni bir makale, yeni bir tez. bu tezlerimizde çok başarılı bulunuyor hocalarımız tarafından. ilginç ama böyle. ayrıca ERDEM ESİN ide tebrik ediyorum
    Cevapla
  • Halil Topkara 16 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü makale yazacakları okullara almıyorsunuz..... Bunun açıklaması çok basit.Makale yazacak bilgi beceri,ahlak ve imana sahip,başkalarının hakkını yemenin haram olduğunu bilen,imanlı insanları başları örtülü diye okullara almıyorsunuz..Yerine \"LAİKLİK LAİKLİK\"diye öğrencileri tertipleyip meydanlara gönderdiğiniz için,bilimle,ilimle ilgileri olmuyor tabi.Bunu ortaya çıkaranlar hiç kendilerinden utanmıyorlarmı acaba?Suçlu olan bu öğrencilermi yoksa hocalarımı?Hocalar Öğreten insanlar,öğrenciler,onlardan öğrenen insanlar. Sizce Suçlu olan kim???????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: 6-8 Ekim olayları davasında kararlar açıklandı
TFF bunu da yaptı! Kadın hakeme büyük saygısızlık