Kanadoğlu'nun son sürpriz çıkışı

Sabih Kanadoğlu, bu Meclis'in yeni bir anayasa yapma yetkisine sahip olmadığını savundu. Kanadoğlu, anayasaların kimler tarafından nasıl yapabileceğini de şöyle açıkladı:

Kanadoğlu'nun son sürpriz çıkışı
Kanadoğlu'nun son sürpriz çıkışı
GİRİŞ 13.09.2007 09:23 GÜNCELLEME 13.09.2007 09:23
Bu Habere 251 Yorum Yapılmış

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşan Meclis'in yeni bir anayasa yapma yetkisine sahip olmadığını, yeni anayasaların sadece bu konu için seçilmiş kurucu meclisler tarafından yapılabileceğini söyledi.

Kanadoğlu, 'Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri engelini bu yolla aşma çabası meşru görülemez. Sonradan yapılacak halkoylaması da bu sonuca meşruiyet kazandıramaz' dedi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Kanadoğlu, AKP iktidarının seçim yengisinin getirdiği güven duygusuyla Atatürk milliyetçiliğine, ilke ve devrimlerine dayalı laik Türkiye Cumhuriyeti'ni kendi ideolojisine uygun dinci, oligarşik bir yapıya döndürme çabası içinde olduğunu vurguladı.

Sabih Kanadoğlu, ilk 3 madde ile bunlardan ikinci maddede belirtilen ve başlangıç kısmında yer alan ilkelerin virgülüne dahi dokunulamayacağını söyledi.

Kanadoğlu, 'Ayrıca anayasalar toplumsal bir uzlaşmanın getirdiği sözleşme niteliği ile katılımcı demokrasinin gereklerine uygun, saydam bir hazırlık çalışmasının ürünü olmalıdır' ifadesini kullandı.

Taslağın anadilde eğitim olanağı sağlayarak ulus devlet ilkesine, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nin yapısını değiştirerek idari yargıda kamu yararı kavramını kaldırarak yargıya ve yargı bağımsızlığına darbe vurulduğunu kaydeden Kanadoğlu, türban konusunda getirilen serbestliğin ise AİHM kararına aykırı olduğuna ve uygulamasının toplumsal barışa yönelik yeni sorunlar yaratacağına dikkat çekti.

YORUMLAR 251
  • meral mutlu 16 yıl önce Şikayet Et
    İlk Beş. Sayın Editör; Bugün En çok yorumlanan ilk 5 haberde skor: solcular-4 sağcılar -1 Herkese geçmiş olsun.
    Cevapla
  • mehmet TÜRK 16 yıl önce Şikayet Et
    KANADOĞLU NE DEDİĞİNİ BİLİYORMU. kanadoğlu kim oluyorda kendini halkın üzerinde,devletin üzerinde görüyor. yeter artık,sabrımızı taşırmayın. egemenlik kayıtsız şartsız milletindir milletin.sen kimsin be gafil adam,bizim egemenliğimize ipotek koyacak cüreti gösteriyosun.halk isteyecekte bir mason istemiyor diye olmayacak öylemi. \"anayasalar toplumsal bir uzlaşmanın getirdiği sözleşme niteliği ile katılımcı demokrasinin gereklerine uygun, saydam bir hazırlık çalışmasının ürünü olmalıdır\" diyor ya birde. peki bu mevcut anayasa ne ürünü
    Cevapla
  • fatih dogangunes 16 yıl önce Şikayet Et
    allah yapisimi bu niye degismezmis. ammada uzattiniz ha, neymis degismeyen madde , halk istemiyorsa bal gibi degisir , halkin istemedigi madde degisir yerine istedigi maddeler gelir, demokrasi boyledir, ama sizin demokrasiniz farkli tabi dayatmaci zoraki demokrasi baska bisey degil, bu ulkenin basina yerlesmisiniz ordan ordan cekin gidin defolun artik , birakin halkimizi , sayin editor ltf sizde bu ve bugibi ortama geren adamlara gundeme getirip durmazsaniz seviniriz baska kanalllar bunu cok yapiyor bari siz yapmayin , onumuze bakalim artik
    Cevapla
  • Bekir Özeren 16 yıl önce Şikayet Et
    Her şey değişir.. zaman, insan ve fikir... oluklar çift.. birinden nur akar, öbüründen kir..
    Cevapla
  • meral mutlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa ÖZARSLAN\' a. Tüm Yorumlarını okudum. Ortaya attığın iddia belkide anayasa mahkemesinin 367 kararından bile daha önemli. Çok korktum. Senin yorumlarını büyük bir keyifle okuyorum. Hayranınım. Sevgilerle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal