Üskül'den anayasa eleştirilerine tepki

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Zafer Üskül, kamuoyunda anayasa çalışmalarına karşı çıkışların temelinde; yenileme, değişim isteğinin AK Parti tarafından istenmesinin gündeme getirilmesinin yattığını söyledi.

Üskül'den anayasa eleştirilerine tepki
Üskül'den anayasa eleştirilerine tepki
GİRİŞ 02.10.2007 15:15 GÜNCELLEME 02.10.2007 15:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Güçlü Türkiye Partisi'nin (GTP) Türk Demokrasi Vakfı'nda düzenlediği 'Sivil Anayasa Forumu'na katıldı. Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker ve Türkiye'de önemli sivil toplum kuruluşlarının katıldığı forumda söz alan Zafer Üskül, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna işaret etti.

Zafer Üskül, 'Yürürlükte olan anayasanın adı, numaraları değişse bile önemli bir aşama elde edilir. 1982 Anayasası cuntanın yaptığı ve Türkiye'ye dayattığı bir anayasa, hakları ve özgürlükleri kısıtlayan bir anayasa bu nedenle en ufak değişikliklerle bile getirilecek anayasa hayatidir' dedi.

AK Parti'nin seçimlere giderken halka yeni bir anayasa vaadinde bulunduğunu hatırlatan Üskül, "Anayasaların yapım süreci ve içeriği önemlidir. Yapılışı bakımından anayasalar Ferman Anayasası ve Demokratik Anayasa olarak 2'ye ayrılır. 1961 ve 1982 Ferman niteliğindeyken, yapım süreci devam eden yeni anayasa Demokratik bir anayasa niteliğindedir. AK Parti, seçmene verdiği sözü yerine getirmek için Demokratik Anayasa'yı yapma öncülüğünü üstlendi' diye konuştu.

'NORMAL OLAN ANAYASA TASLAĞI HAZIRLANDIKTAN SONRA KAMUOYUNA DUYURULMASIDIR'

Anayasa tartışmalarının kapalı kapılar ardından yapıldığına ilişkin eleştirilere de cevap veren Üskül, şu görüşleri dile getirdi: 'Anayasa hazırlık süreci Bilim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Normal olan taslağın hazırlandıktan sonra kamuoyuna deklare edilmesidir. Kurucu Meclis oluşsa ve taslak çalışması yapsa günü gününe kamuoyuna gereken bilgiler yansırdı, ama taslak çalışması parti hazırlığına yönelik. Kamuoyu ısrarla taslalğın hazırlık sürecini öğrenmek istiyor, tamamlanmayan taslak üzerine bilgi edinmek istiyor. Taslak daha parti içerisinde tartışılıyor, daha parti içerisinde bir uzlaşma ortaya çıkmadı ki.'

AK Parti'nin anayasa konusunda getireceği metnin teklif değil tasarı olacağını söyleyen Üskül, taslağın tüm partilere sunulmasının ardından siyasi partilerin önerilerini ortaya koyacaklarını ve bu doğrultuda teklifin oluşacağını ifade etti.

'AK PARTİ GÜNDEME GETİRDİĞİ İÇİN ANAYASA ÇALIŞMALARINA KARŞI ÇIKILIYOR'

Devletin yapılanmasına ilişkin sarf ettiği sözler karşısında kıyametin koparıldığını kaydeden Üskül, renksiz anayasa konusunda kendisini eleştirenlerin daha önce hazırladıkları anayasa taslaklarında idelojisizliği savunduklarının ortaya çıktığını belirtti.

Üskül, '1990'lı yıllarda SHP, CHP, barolar, TÜSİAD için anayasa taslağı hazırlandı. Bu taslaklarda ideolojisiz, renksiz anayasa isteği yer aldı. Ne değişti, Türkiye daha mı geriye gitti? Anayasa çalışmalarına, görüşlerimize karşı çıkılmasının nedeni anayasanın değişimini AK Parti'nin söylemesi, istemesindendir.' şeklinde konuştu.

Üskül, yeni anayasayla Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kısıtlayacaklarına dikkat çekerek, yürütmede Başbakanı da etkin hale getirmek istediklerini söyledi. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını zayıflatacaklarını bildiren Üskül, yargıyı tarafsız aynı zamanda bağımsız hale getirmek istediklerini açıkladı.

Anayasa çalışmalarını yapıcı bulduğunu dile getiren Üskül, AK Parti için değil, Türkiye'nin geleceği için anayasa yapacaklarını sözlerine ekledi.

'UZLAŞMA KOMİSYONU'NDA HER PARTİ EŞİT ÜYE BULUNDURMALIDIR'

DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker ise iktidar partisinin, herkesin, yapımına katkıda bulunduğu bir anayasal süreci hissettirmek istediğini belirterek, anayasanın aslında ferman niteliğini taşıdığını öne sürdü.

Anayasa konusunda iktidarın yaptığı her şeyin aldatmaca oludğunu iddia eden Türker, parlamentoda kurulacak Uzlaşma Komisyonu'nda AK Parti'nin de Özgürlük Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) de 1 üye bulundurması gerektiğini ileri sürdü. Her devletin resmi ideolojisi olduğuna işaret eden Türker, anayasanın ulusal devlet anlayışına uygun olmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Hüsnü Öndül de insan merkezli bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Öndül, Türk yargısının hakkaniyet ölçülerinde davranması için resmi ideolojiden uzaklaşması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 1
  • erciyes kar 17 yıl önce Şikayet Et
    DILINI SAGLIK. Onune gelen ha bire Anayasa taslagi hazirlamis cantada saklamis gun gelir lazim olur diye.Halktan yuz bulamamislar,yalan dolu dosyalari ellerinde kalmis.Simdi AKP halkin teveccuhunu kazanarak iktidara geldi,o ne yaparsa yapsin bunlar nayir, nolamaz diye yaygarayi basacaklar. Vede basiyorlar.Beyler meclis aglama duvari degil.Elinizdeki guc kuvvet sizlerde baki degil.Hocan sizinde agziniza dilinize saglik
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'in iddiaları DMM tarafından yalanlandı
Erdoğan'dan son dakika silah bırakma mesajı!