Kimyasal Ali asılarak idam edildi

Kimyasal Ali lakabıyla tanınan Saddam Hüseyinin amcasının oğlu Ali Hasan el-Mecid, bugün 180 binden fazla ıraklı Kürtün öldürülmesi suçlamasıyla asılarak idam edildi.

Kimyasal Ali asılarak idam edildi
Kimyasal Ali asılarak idam edildi
GİRİŞ 17.10.2007 04:36 GÜNCELLEME 17.10.2007 04:36
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

İran haber ajansı 'İscanews' in bildirdiğine göre Kimyasal Ali geçen Haziran ayında katliam, savaş ve insanlık aleyhine işlenen suçları nedeniyle itham ve muhakeme edilmişti.

Gelen haberlere göre Kimyasal Ali geçen hafta idam edilecekti, ancak Irak hükümeti, idamı Ramazan ayı nedeniyle erteledi ve bu yüzden bugün idam edildi.

Soykırım, insanlık suçu işlemek ve Irak'ın kuzeyinde 1988'de Kürt nüfusu katletmekten idam cezasına çarptırılan üç eski Iraklı yetkilinin cezalarının 30 gün içinde infaz edilmesi bekleniyor.

'Kimyasal Ali' adıyla anılan Ali Hasan el Mecid, Amerikan kuvvetlerince 2003 yılı Ağustos ayında yakalandı.

El Mecid, Saddam Hüseyin'in kuzeni ve Halepçe'deki kimyasal saldırı başta olmak üzere Saddam Hüseyin döneminde düzenlenen pek çok baskıcı ve insan haklarına aykırı uygulamadan sorumlu tutuluyor.

İDAM KARARLARININ GEREKÇELERİ

El Mecid'in, orduya ve güvenlik güçlerine büyük çaplı saldırıda kimyasal silahlar kullanılması emrini vermekten, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçundan asılarak idama mahkum edildi.

El Mecid'in, idama mahkum olduğu davada, mahmeke çıkışında 'Allah'a şükür' ifadesini kullandığı belirtiliyordu.

Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle 'Kimyasal Ali' lakabı takılan El Mecid, daha önceki duruşmalarda Kürt köylerinin yıkılması, köylülerin başka yere taşınması, köylerden ayrılmayı reddedenlerin öldürülmesi emrini verdiği itiraf etmiş, ancak kimyasal silah kullanılması emrini verdiğini reddetmişti.

Uluslararası insan hakları grupları, işgal altında kurulan mahkemede görülen davayla ilgili usul eksiklikleri ve siyasi müdahale bulunduğu eleştirileri getirmişti.

www.dunyabulteni.net

YORUMLAR 58
  • Muhammed Rıza Nur 14 yıl önce Şikayet Et
    Zalimliğin sonu hüsran.... Mehmet Kulaksız kardeşim yüreğine sağlık. fazla söze ne hacet.. iki yüzlü ve sahte dindarlarla dolu etrafımız. Allah, hak, hukuk, adalet ve samimiyet namına birşeyleri kalmamış, ruhsuz ve vicdansız yorumları okuyunca tüylerim diken diken oldu. bizler kardeşliği hangi akta dayandıralım artık bilmiyorum. bizden kavminizden sözetmeyin diyenler en değme kavmiyetçilik yapıyorlar, o da yetmiyor kavmimize düşmanlık besliyorlar. burada zulmu dillere destan biri asılmış, madem anti-abdcisiniz. ABD gelmeden niye bu
    Cevapla
  • Mirza Budarnayev 16 yıl önce Şikayet Et
    vahşileşmemek lazım.. adalet birgün gelir herkese lazım olur.
    Cevapla
  • mehmet kulaksız 16 yıl önce Şikayet Et
    türkçüler anti emperyalist olmuş . İşte buna şaşıyorum. Saddam Halepçe\'de 5000 insanı kimyasal silahla katletti. Beşşar ESAD Hama\'da 50.000 İslamcıyı katletti. Kimsenin gıkı çıkmadı. Zulme karşı olanlar bunlara da karşı çıkmalıydı. Şimdi ki anti ABD tutum anti Kürt olmaktan kaynaklanıyor. Aslında sizler anti ABD değil anti Kürtsünüz. Eğer ezilen Irak halkının yanında olduğunuzu söylüyorsanız o zaman Halepçe\'de neden sessiz kaldınız. İki yüzlü Kürt düşmanı insanlar anti ABD cilik adı altında kürt düşmanlığı yapıyorlar. Mesele budur.
    Cevapla
  • hacer yardım 16 yıl önce Şikayet Et
    soruyorum size ?. ben buradaki bazı yorumculara bir soru sormak istiyorum ben size her türlü işkenceyi yapsam üstünede bir kimyasal bomba atıp şöyle sizi bir yok etsem sonrada bir ülke beni devirmek için bir takım girişimlerde bulunsa sizin o ülkeye karşı tavrınız ne olurdu?bu kadar vicdansızlığada pes yani ya.adama allah rahmet eylesin diyorsunuz.hadis vardır biliyor musunuz?\'merhameti olmayana merhamet edilmez\'
    Cevapla
  • Cengiz Aslan 16 yıl önce Şikayet Et
    Biyolojik Salaklar ve Kimyasal Ali. Kimyasal Ali nin barbarlığını savunan ırkçı yorumcularda Biyolojik salaklık belirtilerini göstermektedir.Sahiden bunların türk olduğuna inanmıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor