Uygarlığın 25 kalesi

Çanakkale'de ilk ikisi İstanbul'un fethinden bir yıl önce 1452'de Fatih Sultan Mehmet tarafından, boğazın en stratejik noktalarına gözetleme ve savunma amaçlı yaptırılan kalelerin bir kısmı, yüzyıllardır ihtişamını koruyor.

Uygarlığın 25 kalesi
Uygarlığın 25 kalesi
GİRİŞ 29.10.2007 10:00 GÜNCELLEME 29.10.2007 10:00

Kalelerin bazıları ise yıkılan surlarıyla dikkat çekiyor. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, tarihin bütün uygarlıkları için stratejik önem taşıyan Çanakkale'de, 25 kale bulunuyor.

Özellikle denizden gelecek saldırıları önlemek amacıyla boğazın iki yanına inşa edilen Kilitbahir ve Çimenlik kaleleri, ilk günkü gibi dimdik ayakta duruyor. Çanakkale'de, özellikleri ve mimari yapılarıyla ön plana çıkan kaleler şunlar:

KİLİTBAHİR KALESİ

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında yaptırılan kale, 1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde onarıldı. Kale daha sonra, Sultan Abdülaziz tarafından restore edildi ve top takviyesi yapıldı. Dış duvarları 2 metre genişliğinde, 500 metre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde olan kale, Çanakkale Boğazı'ndaki en önemli tarihi mimari yapılar arasında bulunuyor.

ÇİMENLİK KALESİ

Çimenlik Kalesi, 1452'de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. İstanbul'un fethinden önce yapımına başlanan kalenin inşaatı, 93 gün gibi kısa bir sürede, bin işçiyle tamamlandı. Dış kalenin duvarları ortalama 5 metre kalınlığında, iç kalenin eni 29 metre, boyu 44 metre yüksekliği ise 22 metre. Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1551 yılında etrafı büyük surlarla çevrilen ve boğazın en dar yerinde bulunan kale, daha sonraki yıllarda Sultan Abdülaziz tarafından tamir ettirildi. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı idaresindeki kale, Çanakkale Savaşları malzemelerinin sergilendiği açık hava müzesiyle çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir merkez haline geldi.

SEDDÜLBAHİR KALESİ

1659 yılında 4. Mehmet döneminde Mimar Mustafa Ağa tarafından yapıldı. Kale yapımı için Valide Hatice Sultan gerekli parayı verince, Seddülbahir Kalesi'ne "Kale-i Sultaniye" ismi verildi. Koç Topluluğu, yıllara meydan okuyan ve Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir köyünde yer alan bu kaleyi, "Deniz Muharebeleri Tanıtım Merkezi"ne dönüştürmek üzere "Seddülbahir Kalesi Onarım Projesi"ni üstlendi.

GELİBOLU KALESİ

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde anlattığına göre, Rumeli kıyısında bulunan Gelibolu Kalesi, 6 köşeli dik ve kesik kayalar üzerine kuruldu. 70 kulesi bulunan kale içinde, 300'e yakın tek katlı ve iki katlı asker evleri, ayrıca kethüda, topçubaşı ve cebecibaşının konakları inşa edildi. Cephanelikleri, ambarları, su sarnıçları ile Hünkar Cami, hünkar hazinesi, imam ve müezzin evlerinin de yer aldığı kaleden günümüze yalnızca bir burç kaldı.

ÇİMPE KALESİ

Gelibolu ilçesiyle Bolayır beldesi arasında bulunan kale, tarihte Çimpe, Çimbi, Cimbini, Cembini, Cibni, Çimen ve Çemenlik gibi adlarla anıldı. Çimpe Kalesi, Türklerin Rumeli'de ilk aldıkları kale olma özelliğini taşıyor. Osmanlı tarihçilerine göre; Gazi Süleyman Paşa, 1357'de Anadolu yakasındaki Çardak'tan 2 sala bindirdiği 80 savaşçıyla, bugün Namaztepe olarak bilinen Rumeli kıyısına gelip, Bizanslılar'ın elindeki hisara gizlice girerek burayı fethetti. Batılı tarihçilere göre ise bu küçük kale, Türklerin Bizanslılara yardım ederek, 1352'de Sırp-Bulgar ordusunu dağıtıp, Bizanslıların olan Edirne'yi kurtarması karşılığında hediye edildi. Gazi Süleyman Paşa, bu kaleyi üs olarak kullanıp Bolayır ve Gelibolu'yu fethederek Rumeli fethine başladı.

DİĞER KALELER

Çanakkale ve çevresinde ayrıca, 2. Mahmut, 3. Selim, 4. Murat, 3. Ahmet, Finikeliler ve Cenevizliler tarafından inşa edilen 20 kale daha bulunuyor. Çamburnu, Bigalı, Kumkale, Kilye, Babakale, Nara Burnu, Bozcaada, Atikhisar, Kaleköy, Akbaş, Baya, Hadrianus, Troia, Çığrıdağı, Sapan, Karabiga, Babakale, Behramkale, Küçük Hisarlık, Çal adlı kalelerin bir kısmı yıllara meydan okurken, bir kısmı ise yıkılan surlarıyla dikkat çekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da izlettiği 'Gerçek belediyecilik' klibi ses getirdi...
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!